Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Neústupné marže obchodníků i špatná úroda: Zdraží řízek i jogurt. A co dál?

  • Autor: Tomáš Belica - 
    3. 10. 2016
    05:00

    Úroda byla mizerná, a co vzešlo, to zničily mrazíky. Včelstva zase decimoval mor a nepřízeň počasí. A aby toho nebylo málo, šejkové utáhli kohoutky s ropou a nás tak prý tutově čeká zdražení jídla a benzinu... Deník Blesk zjišťoval, co je na hrozivě znějících zprávách o zdražování pravdy.

  • 1.Kdy a o kolik?

    Podle oslovených odborníků nejpozději v říjnu uvidíme v obchodech nové, vyšší, cenovky u vepřového masa a také u mléčných výrobků. Výkupní ceny mléka i prasat šly totiž nahoru. „To zdražení ale nebude nijak významné,“ uklidňuje spotřebitele agrární analytik Petr Havel. Horší však je, že se blíží Vánoce a podle Havla je konec roku obdobím, kdy zpravidla obchodníci zdražují tak jako tak…

    Peněženka Peněženka | Archiv Blesku

  • 2.MLÉKÁRENSKÉ VÝROBKY - ANO

    V srpnu začaly výkupní ceny mléka po dvou letech růst, platilo se 6,20 Kč za litr, experti ale čekají do konce roku ještě vzestup o dalších zhruba 1,30 Kč. K růstu cen sýrů, jogurtů a dalších z mléka vyráběných produktů podle analytika Havla dojde nejpozději do konce měsíce.

    Jak se ale zvýšení výkupních cen mléka promítne do cen pro spotřebitele, nechtějí výrobci příliš komentovat. „To já nevím, nejsem řetězec. Faktem ale je, že ceny mléka oživují a že se poptávka zvyšuje. To je důležité,“ řekl místopředseda Českomoravského svazu mlékárenského Pavel Vybíral.

    Jogurt Jogurt | archiv Blesku

  • 3.OVOCE A Z NĚJ VYRÁBĚNÝ ALKOHOL - NE

    Letošní úrodu jablek sice poznamenaly mrazy, na vyšších cenách to ale prý nepoznáme. „Protože my i v normálních letech 50 procent jablek dovážíme. I kdyby se kvůli mrazům k nám dovezlo 60 procent, tak to na ceny žádný vliv nemá,“ ujišťuje Martin Ludvík z Ovocnářské unie ČR.

    Je prý i dost broskví a švestek, ani ceny alkoholu by se tak neměly měnit. „Výrobci nakupují ovoce v letech, kdy je úrody více. Uchovávat ho mohou i déle než rok,“ vysvětluje Ludvík.

    Alkohol Alkohol | archiv Blesku

  • 4.MED - MOŽNÁ

    Ačkoliv mnozí včelaři strašili, že letošní úroda medu bude kvůli chladnému a deštivému jaru nejhorší v historii, nakonec je průměrná. Květového medu je dostatek, a tak – pokud by mělo ke zdražení dojít, týkalo by se jen tmavého medu, kterého je méně. „Ale zase záleží na oblastech, třeba Šumava a jižní Čechy, tam je tmavého medu dost,“ říká místopředseda svazu včelařů Miloslav Peroutka.

    Med Med | archiv Blesku

  • 5.VEPŘOVÉ MASO - ANO

    Tutovkou je prý zdražení vepřového, jehož výkupní ceny během měsíce vzrostly až o 3 % na průměrných 45 Kč za kilogram. Také u něj ale výrobci a zpracovatelé odkazují na cenovou politiku obchodních řetězců.

    „Nevšiml jsem si, že když výkupní ceny vepřového začátkem roku výrazně klesly, že se to projevilo také na cenách v obchodech,“ říká Jan Stibal, šéf Svazu chovatelů prasat. Jisté však je, že vyšší výkupní ceny jatečních prasat jejich zpracovatelé obchodníkům naúčtují a ti si jen těžko sáhnou do svých marží.

    Řízek Řízek | archiv Blesku

  • 6.PEČIVO - MOŽNÁ

    Cena pečiva je více než u jiných potravin odvislá od cen ropy. Pokud tedy její cena poroste, dočkáme se zdražení nejdříve u těchto komodit. „Jsou typickým příkladem lehkých potravin, kde na přepravu tuny je potřeba větší objem. Moc neváží, ale je třeba je rozvážet i několikrát denně,“ říká analytik Havel.

    Pečivo Pečivo | archiv Blesku

  • 7.BENZIN A NAFTA - MOŽNÁ

    Přestože se země produkující ropu (OPEC) dohodly na omezení těžby a tím i krátkodobě cena ropy vzrostla, jestli se to projeví i na ceně nafty a benzinu, není vůbec jisté. „Neočekávám zásadnější a dlouhodobější růst cen ropy. Umím si představit jejich stabilizaci na 45 a 50 dolarech za barel,“ říká analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík.

    Pohonné hmoty Pohonné hmoty | archiv Blesku

Bocian ( 4. října 2016 09:13 )

Máte pravdu, ale vše je zaviněno nerovnými podmínkami našich zemědělců se zemědělci z EU. Kdyby naši zemědělci měli na všechno stejné dotace jako na západě, tak by byly zemědělské plodiny u nás velmi levné. (o vepřovém mase ani nemluvě) Např. letos se urodilo poměrně dost brambor ale obchodníci řvou už od jara, že letos budou brambory dražší než loni. Takže je prodávají za 8,- 10,- Kč/kg. Ale když si pro ně zajedete na Vysočinu, tak zjistíte, že je možno přebrané brambory běžně koupit za 5-6 Kč/kg a nepřebrané nebo menší brambory dokonce za 1 - 3 Kč /kg.

dzery ( 3. října 2016 11:57 )

Ne jen obchodníků,každej vás vezme na hůl.

rockyshowman ( 3. října 2016 11:22 )

Jaká marže? Je jaro a již se ví, že úroda bude bídná, zaprší- vše shnije, svítí li sluníčko, úroda uschne atd. Je jasná věc, pěstuje se převážně řepka, kukuřice a jiné plodiny, které ani nepotřebujeme. Chov dobytku se omezuje, plandrují se lesy,voda,plyn dokonce i nádraží vlastní cizinci. Co nám zůstalo? Holé zadky, nebýt okolních států, např. Polsko, Maďarsko a jiných tak se ani nenajíme. Česká potravina bývá podstatně drazší, než dovoz. Orná půda mizí a na jejím místě se staví RD a průmyslové zóny. Pan Babiš zaměstnává naše lidi,ti jsou celkem spokojeni, cizinci v prům zónách je zase prohánějí. Ekonomika údajně stoupá, avšak pracující lidé mají do kapsy hluboko. Nezaměstnaní soc. slabí se pro dávky vozí taxíkama. Nakupují ve velkém. Důchodcům přidávají almužnu, hned se však zdraží potraviny. V televizi vyvolení řvou jak máme šetřit pro budoucnost,jak se máme uskrovňovat, sami však mají takové platy, že obyčejný smrtelník nemá vůbec o tom ponětí jak může život vypadat. Pro naše invalidní občany nejsou peníze, to se musí sbírat víčka od pet lahví. Peníze se posílají na podporu migrantů a někteřínaší lidé nemají ani na boty atd. Pokud někdo řekne svůj názor, tak je zle, pravdu se pouze dozvíte u piva v hospodě, pokud na to máte. Když vás někdo práskne, máte problém. Připomíná to doby dávno minulé. Lidé třepali klíčema tak dlouho, až toho dnes litují. Nechci staré doby, ale chce to představitele, kteří si naše občany váží a kteří opravdově myslí pro dobro naší země a její obyvytele !!!!

Bocian ( 3. října 2016 08:10 )

Hyenismus obchodníku v česku nezná mezí. Viz. Youtube - https://www.youtube.com/watch?v=Psw5YC7GuK4

honza54.. ( 3. října 2016 06:18 )

Jen zdražujte, já se podělím s mým čoklem o jeho konzervy.

Zobrazit celou diskusi