Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Lidé tepali Vitáskovou za změnu tarifů elektřiny. Nadávky a tisíce protestů

Autor: bud - 
1. srpna 2016
05:45

Zděšení, protesty i urážky. Více než 16 tisíc připomínek poslali lidé k chystaným změnám v účtování elektřiny, které připravuje Energetický regulační úřad (ERÚ). Chataři, důchodci i domácnosti s nižší spotřebou řekli „ne“ hrozbě, že budou platit více bez ohledu na to, kolik elektřiny spotřebují. A úřad začal brzdit. Změny, které se dotknou šesti milionů lidí v Česku, se odsouvají a návrh se přepracuje tak, aby domácnosti s nízkými příjmy nezničila energetická chudoba.

Smršť kritiky se začátkem roku snesla na předsedkyni ERÚ Alenu Vitáskovou a její úředníky, kteří chystají změny toho, jak budeme platit za elektřinu. Bouřili se důchodci, zahrádkáři, chataři i obce a do chystané novinky se obul i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Až do konce června se k připravované nové tarifní struktuře mohl vyjádřit kdokoliv a zájem byl obrovský. Dorazilo přes 16 tisíc podnětů, přičemž 9 z 10 komentářů bylo negativních. Jen něco přes stovku z nich změny vítalo. Přes 40 procent hlasů kritizovalo možné zdražení elektřiny, třetině pak vadilo to, že nové tarify zbytečně podporují plýtvání energiemi.

Chataři: Chceme stálé poplatky

Ozvali se také chataři a chalupáři, které by původní návrh zasáhl zřejmě nejvíce. Kvůli účtování podle velikosti jističe měli platit výrazně více, přestože jejich spotřeba je často minimální.

„Podněty obsahovaly připomínku, že zákazník většinou využívá proudovou hodnotu jističe pouze část roku,“ řekl Blesk.cz mluvčí úřadu Vladimír Černý. Někteří navrhli, aby se hradil stálý poplatek na základě skutečně spotřebované energie. Problematický jistič nakonec z návrhu vypadl.

Kontroverzní návrh některé naštval natolik, že pracovníky ERÚ zaplavili řadou urážlivých zpráv. Bylo jich kolem stovky. Zhruba 1400 lidí využilo možnost konzultace pouze k tomu, aby úřad „vyplísnili“ za jeho kroky, aniž by navrhli jiné řešení. „Názor občanů, konečných spotřebitelů, je pro mě a náš úřad velmi důležitý a dovolím si říct, že zásadní,“ komentovala odezvu Vitásková, která by o dalších krocích měla informovat v průběhu srpna.

Energetický úřad změny odložil

Vitásková nakonec pod nátlakem ustoupila a rozhodla, že nové účtování nebude postaveno na velikosti jističe, jak bylo plánováno, a bude více reflektovat skutečnou spotřebu elektřiny. Navíc se změny posouvají na později a nezačnou platit už v roce 2017, ale zřejmě až o dva roky později. „Není možné necitlivým zásahem udělat z chráněných zákazníků zákazníky zranitelné či část našich spoluobčanů uvrhnout do energetické chudoby,“ řekla Vitásková.

Aby ERÚ lidem vysvětlil, proč jsou změny nutné a co vůbec obnáší, vyrazili úředníci také na besedy do měst. Setkání se však často stočila k politice a lidé hromadně nadávali třeba na podporu solárních elektráren. „Často si přijdou postěžovat. Beseda se někdy stáčí až k politickému mítinku. Lidé nemají dovolání, zdražování jim vadí a hledají viníka,“ popsal dění na setkáních Černý.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zadnice ( 1. srpna 2016 10:58 )

Chataři, důchodci i domácnosti s nižší spotřebou řekli „ne“ hrozbě, že budou platit více bez ohledu na to, kolik elektřiny spotřebují. A úřad začal brzdit. To taky může "vymyslet" jen skutečná "MILKA"!!! Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/408978/lide-tepali-vitaskovou-za-zmenu-tarifu-elektriny-n adavky-a-tisice-protestu.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy

bizon_pepa ( 1. srpna 2016 07:19 )

Ted ji to bohus zakazal, ale za dva roku uz zmenuu realizovat muze. Tzn, ze pocita s tim, ze za dva roku uz bude (bohúš) v Bruselu.

Zobrazit celou diskusi