Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Opravdu umíte správně třídit odpad? Většina Čechů v testu neuspěla

Autor: ula - 
3. října 2016
06:12

Třídění odpadu má rozhodně smysl, jak nás už dlouho dobu přesvědčují různé kampaně. Pokud ještě odpad netřídíte, měli byste začít. Pokud ano, možná ho netřídíte správně. I vyhazování odpadků v sobě totiž skrývá řadu chytáků.

Časopis dTest připravil vědomostní kvíz, aby otestoval vědomosti Čechů o třídění odpadu. „Výsledky byly překvapivé, pouze 5 % respondentů zodpovědělo správně všech 11 otázek,“ uvedl Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu. 

Pozor na žárovky a sklo

Kam vyhazujete žárovky, včetně těch halogenových? Ty totiž nepatří do elektroodpadu, ale do běžného směsného. Oproti tomu zářivky trubicové i úsporné žárovky patří kvůli obsahu rtuti do speciálních kontejnerů v obchodech či do sběrných dvorů.

Pokud vyhazujete sklo, tak mezi běžným sklem nemají do dělat nádoby z varného skla, zrcadla, bezpečnostní skla a autoskla. Ty patří do sběrného dvora. Tam patří i plastové podlahové krytiny. Všechny tyto věci obsahují chemické příměsi, které recyklaci znesnadňují.

Kam s chemickými látkami?

Spotřebitelé si často lámou hlavu nad tím, zda je třeba vymývat znečištěné obaly. Pravdou je, že pokud se jedná o potraviny či o běžnou kosmetiku, stačí obal vyjíst či vypotřebovat a pak bez obav vyhodit do plastu. Do plastu však nepatří nedojedená porce nebo poloplná zubní pasta.

Jinak je tomu ale u nebezpečných látek, jako jsou různé čističe, bělidla a žíraviny. Zde byste se měli řídit informacemi na obalu. Některé lze po vypotřebování běžně třídit, jiné by se měly odnést do sběrného dvora nebo odevzdat při sběru nebezpečného odpadu pořádaného obcí.

Kam s olejem?

Do kontejneru na plasty a papír nepatří mastné obaly, použité papírové kapesníky či odličovací ubrousky. Na první pohled rovněž není logické, že do bioodpadu nepatří olej či kosti z masa. Hnědý kontejner na bioodpad je ale určen pouze pro ty odpady, které se samy přirozeně rozkládají.

Otazníky vyvolává použitý kuchyňský olej - ten by se měl odnášet do sběrných odpadů, neměl by končit v kanalizaci nebo v kontejneru s biodpadem. Existují sice specializované kontejnery na kuchyňské oleje, ale je jich málo.

Nové kontejnery

Druhy kontejnerů se začínají postupně rozšiřovat. Pokud narazíte na šedý, tak ten je určen pro kovový odpad a patří do něj konzervy, plechovky, alobal, kovová víčka od zavařovacích lahví, ešusy a další hliníkové nádobí, příbory, tyčky od stanů a lehátek nebo lyžařské hůlky. Pokud u vás ještě šedý kontejner není, menší předměty vyhazujte do směsného odpadu, větší kusy odnést do sběrného dvora.

zednik ( 3. října 2016 12:47 )

Pořád mě ale chybí informace, kdy budou všechny města a obce vybaveny kontejnery v pochozích dostupných vzdálenostech od bydliště. Dokud budou muset lidé jezdit desítky km do sběrných dvorů, přičemž ne každý bere vše, a ne řídí nebo každý má auto, to té doby to je jen o pouhé buzeraci. I druhá strana by měla pro ekologii něco dělat, ne jen neustále žvanit, že Češi netřídí.

e.44 ( 3. října 2016 12:29 )

Tříděný odpad je jenom byznys, myslím ten cirkus okolo, kontejnery, popelnice , svoz. O ekologii a využití tříděného odpadu z valné většiny nejde. Znám regiony, kde se využívá max. jedna složka tříděného odpadu, ostatní se sváží na jednu hromadu. Dřív pro to dokonce jezdilo jedno auto, které to už na místě sesypávalo dohromady, jenže toho si lidi všimli, tak teď jezdí pro každý druh auto extra, ale končí to stejně.

Zobrazit celou diskusi