Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pomáhá sbírání víček z PET lahví? Je to škodlivá fáma, tvrdí ekologové

Také sbíráte víčka z PET lahví s pocitem, že tím pomáháte? Ekologové to vidí zásadně jinak.
Také sbíráte víčka z PET lahví s pocitem, že tím pomáháte? Ekologové to vidí zásadně jinak.  (Autor: shutterstock)
Autor: Veronika Šmídová - 
21. září 2015
05:01

Češi se nadchli pro sbírání víček z PET lahví. Nesbírají je pouze jednotlivci. Ve školách se pořádají soutěže mezi třídami, víčka schraňují také některé firmy. Tato na první pohled podivná činnost má dobrý účel. Pomoci potřebným, podpořit charity i naučit děti ekologickému cítění a třídění odpadu. Bohužel se podle ekologů míjí účinkem.

Základní myšlenka je poměrně jednoduchá – z PET lahví se po vypití odeberou víčka a ty se donesou do výkupu. Ušetřené peníze se pak mohou poslat třeba na charitu nebo se naopak mohou charitě zaslat samotná víčka, která do sběru odnesou již sami její zástupci. Na sociálních sítích si navíc maminky pochvalují, že pokud k tomu vedou i děti, učí je ekologicky smýšlet.   

Tento trend je v Česku docela výrazný. „Měsíční svoz u nás činí něco okolo 20–30 tun, tento údaj je hrubě orientační. Liší se dle měnících se faktorů v roce – školní rok, roční období (spotřeba balených nápojů) a podobně. V seznamu našich původců najdeme mnoho škol i firem,“ popsal pro Blesk.cz Jan Popiolek ze sběrné firmy Eko deal EU. 

Do akce se nezapojuje jen veřejnost, ale i například samy charity. Víčka sbíráme snad 10 let, šla z nich pomoc všemi možnými směry – od dětí po zvířata,“ uvedl pro Blesk.cz František Coufal, vedoucí komunikace Charity ČR. 

Ekologické to není, zní kritika

„Je to fáma. Pokud chtějí lidé opravdu pomoct, ať uspořádají sbírku. Bude to efektivnější a nebude tím trpět životní prostředí,“ popsal pro Blesk.cz Petr Ledvina z Ekologického institutu Veronica.

Lidé sbírají víčka, aby pomohli. Je tomu ale tak? Lidé sbírají víčka, aby pomohli. Je tomu ale tak? | Profimedia/archiv Blesk

Hlavní důvod, co nám na tom vadí, je, že to není ekologické. Všechny tyto soutěže nepřímo podporují nákup a spotřebu balených nápojů v PET lahvích, a navíc vytvářejí zdání, že je to normální a správné. Přitom opravdový ekolog i laik ví, že v drtivém procentu případů nám doma teče z kohoutku voda pitná, často i vhodná pro kojence. Pokud si chce někdo dopřát balenou vodu, proč ne, ale nutit dětí do takových soutěží ve škole? To není dobré, varoval Ledvina.  

Podobný názor vyjádřil i šéf Českého svazu ochránců přírody Petr Stýblo. Je to nesmysl, který nemá nic společného ani s ochranou přírody, ani s výchovou k trvale udržitelnému životu. Děje se to ve skutečnosti proto, že je to pro naše paní učitelky srozumitelná aktivita k zabavení dětí. Asi se při ní děti dozví, že se plast dá recyklovat. Proč však jen víčka? Celé PET flašky snad ne?“ ptal se odborník. 

Plastové láhve jsou obecně některými ekology kritizovány. Například prezident americké společnosti Pacific Institute Peter Gleick dlouhodobě apeluje na veřejnost, aby upřednostnila obyčejnou vodu z kohoutku. Stáčení pitné vody, výroba plastových lahví a jejich následná doprava ovlivňují životní prostředí víc, než si uvědomujeme, uvedl světový expert na svém webu.  

Příjemný byznys 

Podle zástupce institutu Veronica na všem vydělají pouze prodejci balených vod. „Když se na to podívám z hlediska peněz, tak firmy s balenými vodami vydělají hrozně peněz, ale na dobré účely jde minimum. Lidé utratí třeba 1 000 korun za vody a díky tomu jde 10 korun postiženým. Kdyby se ve škole udělala finanční sbírka například na invalidní vozík, tak by se sešlo mnohem víc peněz,“ popsal Ledvina. 

Pravdou je, že 1,5 litru balené vody se například v řetězci Tesco pohybuje v cenovém rozmezí 3,90–39,90 korun. Výkup víček obvykle nabízí zhruba 7 korun za kilo, pokud je doveze zájemce sám přímo do výkupny. A jedno kilo je zhruba 500 víček. Aby se tedy vydělala jedna jediná koruna pro dobré účely, musel by člověk utratit minimálně 284 korun plus zaplatit dopravu.  

Kde nasbíraná víčka pomáhají

Cílevědomost a nadšení lidí ale přesto dokázaly, že sbírání víček dobrým účelům opravdu pomohlo. Například příslušníci Hlavního velitelství Vojenské policie díky tomu mohli předat finanční podporu pro malou Michalku s vývojovou vadou mozku. Městská policie Kolín zase uspořádala akci na místních základních a mateřských školách. Jednalo se o sbírku „Víčka pro Ondru, peníze se měly využít pro nemocného chlapce, aby mohl jet na rehabilitační pobyt. Za jeden měsíc se podařilo nasbírat neuvěřitelnou tunu (1000 kilo) uzávěrů. Ondra tak na pobyt odjel.  

V přepočtu nicméně lidé museli za balené nápoje zaplatit minimálně 2 miliony korun. Aby mohli přispět na zmíněný pobyt 7 tisíc.  

„Je hezké, že lidi chtějí pomáhat. Jen by to měli realizovat trochu jinak,“ dodal ekolog. Podle něj je zcestná i celá myšlenka oddělování víček. Zpracovací linky na použité PET láhve to totiž dělají automaticky. 

mandat ( 28. září 2015 20:10 )

To nemyslite vazne ??????????????? Koho to ma trapit,ze je uprchlikovi zima.Nikdo je nezval,nalezli Sem ilegalne,vetsinou ani nemaji narok na azyl.Co tady delaji lidi z Pakistanu ?V Nemecku je pres 30 narodnosti ? Ptam se proc? azyl se dava jen Syranum,tak proc ostatni neposlete zpatky ?

eda22 ( 22. září 2015 11:00 )

Sláva, konečně si někdo toho podfuku s víčky někdo všimnul!

lobotom ( 22. září 2015 01:14 )

A to povídala jedna pani? Kontroluje někdo každou lahev? Nemá z toho nikdo zisk? Možná neblil, ale jsou čím dál víc rakoviny a alergie. Ani bych se nedivil, kdyby tam bylo známé svinstvo a tajilo se to.

abyss ( 22. září 2015 00:29 )

lobotom, jestli ty si kupuješ levné dolejvané srágory, tvůj problém, stejně jako tvoje nulová informovanost o skutečných možnostech čerpání minerální vody z podpovrchových zdrojů, které je prováděno pouze z jedné třetiny možného čerpání, jelikož by se víc neprodalo. A ano, někdy je nutné minerální vodu "ředit" aby množství minerálů nepřekračovalo normy. Jenže správné koncentrace se dosahuje pomocí kombinace minerálních vod ze zdrojů rozdílně bohatých na minerály, ničím jiným, ty troubo

abvydavatelstvi ( 21. září 2015 22:29 )

Proto se prodává v lékárnách ...třeba Vincentka ...nebo šaratice ...korytnice ...atd .. Jsou to léčivé vody ... Na pití je nejlepší čistá pramenitá voda z horských pramenů ...ale to nemá možnost každý se k ní dostat ... Da se koupit i nenasycena balena voda ...

Zobrazit celou diskusi