Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rejžují na akcích pro charitu: Clinton stál Němcovou 12,5 milionu, Blair chtěl stejný honorář

Tony Blair (vpravo) chtěl prý za vystoupení na charitě stejně jako Bill Clinton, který stál nadaci Petry Němcové 12,5 milionu korun.
Tony Blair (vpravo) chtěl prý za vystoupení na charitě stejně jako Bill Clinton, který stál nadaci Petry Němcové 12,5 milionu korun.  (Autor: Profimedia.cz, ČTK)
Autor: simao - 
2. června 2015
13:41

Některé osobnosti vyžadují balík peněz jen za to, že se objeví a promluví na charitativní akci. Patří k nim exprezident Bill Clinton, který stál půl milionu dolarů nadaci české topmodelky Petry Němcové. Není však sám. Shodou okolností stejnou částku požadoval britský expremiér Tony Blair.

Jakmile nejsou ve hře peníze, Clintonovi nabídku na účast na charitativní akci odmítají, tvrdí kritici přístupu Billa Clintona i jeho manželky Hillary. Peníze sice neberou přímo pro sebe, ale pro svou nadaci, i tak ale platí, že účast Clintona zkrátka není zadarmo.

New York Post totiž přišel s odhalením, že za svou přítomnost na charitativním večírku české topmodelky Petry Němcové poslal americký exprezident nadaci fakturu na 500 tisíc dolarů (cca 12,5 milionu korun). Clinton prý předtím účast na akci nadace Happy Hearts Fund vytrvale odmítal, přesvědčil ho až tučný honorář, prozradila bývalá ředitelka nadace. Exprezident tak shrábl zhruba čtvrtinu částky, která se na akci vybrala. Co na tom, že by za tyhle finance mohlo být postaveno deset škol na Haiti. 

Shodou okolností v přepočtu stejnou částku 330 tisíc liber (12,5 milionu korun, běžná taxa?) požadoval britský expremiér Tony Blair. Za to, že měl vystoupit na The World Hunger Forum ve švédském Stockholmu. Tedy aby promluvil o světovém hladu, upozornil ve svém komentáři The Independent.

I zde mělo sice jít o peníze pro nadaci Cherie Blair, expremiérovy manželky, není ale těžké dopočítat, že by 1 sekunda 20minutového Blairova projevu přišla organizátory na 275 liber, upozornil Independent. A to v době, kdy je minimální mzda ve Velké Británii 6,50 liber/hod. pro osoby ve věku od 21 let (letos v říjnu by měla vzrůst na 6,70 liber). Blair je přitom bývalým čelním představitelem labouristů, tedy strany práce, která slibuje zvýšení minimální mzdy až k osmi librám. Sám se však pohybuje při svých vystoupeních na zcela jiné úrovni, dodal Independent.

Blairovi nabídli „jen“ 4,5 milionu? Z účasti sešlo

Nutno dodat, že zatímco Clintonovi jeho přístup vyšel, Blairovi již nikoli. Pro organizátory stockholmského fóra byl zkrátka příliš drahý. Shodou okolností na konferenci promluvil loni na jejím prvním ročníku právě Bill Clinton. Ten honorář přes 300 tisíc liber dostal v naději, že by mohl přilákat k projektu více sponzorů a zajistit akci větší publicitu, upozornil Daily Mail.

„Blair prostě není Clinton, jeho hvězdná síla se nyní velmi snižuje,“ řekl Daily Mailu zdroj ze zákulisí příprav akce. Blair následně tvrdil, že účast vlastně vůbec nezvažoval kvůli svým „předchozím závazkům“. Daily Mail však upozornil, že Blairovi nabídli údajně „jen“ 125 tisíc liber (4,5 milionu korun), a tak k dohodě nedošlo.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ellka ( 2. června 2015 18:08 )

Neprispievam na tieto charity. Mna od toho odradila reakcia jednej nasej SK celebrity (Milky Vasariovej), ktora sa chodi uz par rokov zadarmo najest a zabavit na vraj naprestiznejsi ples na SK (Ples v Opere). Jej reakcia bola, ze predsa ludia jej formatu si take nieco zasluzia. Ludia jej formatu, ktori chodia na tento ples, su aj flandry zbohatlikov, ktotych jedina zasluha je, ze ulovili niekoho solventneho. Investuju tisice eur do outfitu, ale na charitu daju par stoviek, aj to zaplati ich partner. Z tychto akcii je mi zle

ellka ( 2. června 2015 18:00 )

O com je potom ta charita? Peniaze ktore investuju do " celebrit" mohli investovat inde. Ze tieto "celebrity" prilakaju dalsie peniaze? Je to charita, nejde iba o vynos, radsej uprimne venovane peniaze, ako dat na to zarobit niekomu, kto to nepotrebuje. NEMCOVA by mala zverejnit kolko si z tej CHARITY uliala ona. Zadarmo to tiez nerobi. To iba my blbci platime

1pravda1 ( 2. června 2015 16:52 )

Proč pořád ukazuje ta svoje dlouhá křivá prsa? Asi má v hlavě fakt vymeteno!

kraken.666 ( 2. června 2015 16:20 )

ty víš akorát tak velký ho-vno tak tady nemel !

anka ( 2. června 2015 14:46 )

pokud vim, Clinton a ostatni davaji to co vydelaji na charite zase na sve charity...

Zobrazit celou diskusi