Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Alergici, pozor na kakao z Penny a Lidlu: Může způsobit vážné zdravotní problémy

Autor: ČTK, ula - 
27. září 2016
19:44

V instantním kakau Penny Cho Quick z Penny Marketu a v nápoji Johny Cacao Instant Drink z Lidlu bylo výrazně více mléka jako alergenu, než připouštějí normy, uvedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

„Výrobci alergen na obalu neuvedli, a proto inspekce prodejcům nařídila, aby okamžitě výrobky stáhli z prodeje,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Inspekce s kontrolovanými osobami zahájí správní řízení o uložení sankce.

Jde o následující šarže:

PENNY CHO Quick, Instantní kakaový nápoj 10 vitamínů + vápník, označení šarže: L30756F, datum minimální trvanlivosti do: 09. 2017, země původu: Polsko.

JOHNY CACAO INSTANT DRINK VITAMINS + CALCIUM, označení šarže: L22955C, datum minimální trvanlivosti: 04. 2017, země původu neuvedena.

Zdravotní komplikace pro alergiky

Mléčné bílkoviny může být v potravině jako alergenu maximálně 25 miligramů na kilogram. V kakau z Penny, které má trvanlivost do září příštího roku, byla hranice překročená téměř stokrát. Přesně v něm bylo 2478 miligramů, instantní nápoj byl vyroben v Polsku. V kakaovém nápoji z Lidlu to bylo 454 miligramů, trvanlivost dané šarže je do dubna 2017 a výrobce nebyl na obale uvedený.
„Nevědomá konzumace alergenů přitom může způsobit vážné zdravotní komplikace,“ zdůraznil Kopřiva.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

st.rec ( 29. září 2016 09:14 )

Takže nejenom polskými šmejdy,už i kakaem nás chce Lidl otrávit?Co mu třeba zrušit provozovny a zakázat komplet na našem území?

Zobrazit celou diskusi