Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Už jste si dnes zapálili? Kuřákům má pomoci s odvykáním aplikace pro mobil

Autor: ČTK, sou - 
17. září 2016
19:00

Čeští vědci testují novou aplikaci pro mobilní telefony, která má lidem pomáhat při odvykání kouření. Klade jim otázky typu, zda si už dnes zapálili, ale dává i rady. Podobné aplikace se přitom používají například při redukci váhy, cukrovce nebo léčbě schizofreniků. Blesk.cz novinku přiblížil vedoucí testovacího týmu Adam Kulhánek.

Aplikace je interaktivním průvodcem lidí, kteří se chtějí závislosti na nikotinu zbavit. „Klade jim například otázky, zda si dnes zapálili cigaretu, nebo zda na ni měli chuť, ale překonali ji, jaké měli při tom pocity, uvedl Adam Kulhánek.

K dispozici jsou i rady, jak se zachovat, když má kuřák nutkání si zapálit, nebo když mu někdo nabízí cigaretu. Mimo jiné radí rovněž při problémech s přibíráním hmotnosti či s abstinenčními příznaky,“ dodal Kulhánek.

Program vyvinutý v Norsku ověřuje a přizpůsobuje českým podmínkám tým Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Kulhánek studii realizuje v rámci svého postgraduálního studia v programu Adiktologie na 1. LF UK.

Norové kouří méně než Češi. A platí to i u dětí

V Norsku vznikl nejprve online projekt s názvem „Happy Ending“, jehož účinnost při odvykání kouření prokázala studie v roce 2008.

„Stejný tým Centra pro výzkum závislostí v Oslo poté vyvinul aplikaci ‚Endre‘, kterou aktuálně také pilotně testují. My zkoušíme tuto totožnou aplikaci Endre v českém prostředí,“ vysvětluje Kulhánek. Kromě přeložení aplikace z norštiny do češtiny a drobných jazykových úprav se tým musí vyrovnat i s rozdílnostmi těchto dvou národností. 

„V Norsku se kouří mnohem méně než ČR, a to jak v dospělé, tak v dětské populaci. Pro Norsko je také specifické takzvané excesivní pití alkoholu, to znamená velké množství při jedné příležitosti. Během pracovního týdne pijí Norové minimálně, alkohol vyhledávají zejména při svátcích či dnech volna,“ dodává Kulhánek s tím, že další specifika u kuřáků a různých cílových skupin přinesou průběžné výsledky srovnání české i norské studie.

Nonstop odvykání s chytrým telefonem 

„Kuřák má chytrý mobilní telefon stále u sebe, a tudíž může být v procesu odvykání kouření podporován kdykoliv a kdekoliv v reálném čase (v zaměstnání, doma, na dovolené),“ vysvětluje český vědec, aby dodal: „V podstatě nemusí docházet do žádného zdravotnického zařízení. Aplikace ale samozřejmě neumí nahradit lékařskou péči.“

Mobilní aplikace i pro léčbu schizofreniků

Elektronické zdravotnictví eHealth se už běžně ve zdravotnictví využívá například pro léčbu psychiatrických pacientů, zejména schizofreniků, dále v obezitologii pro redukci tělesné hmotnosti, pro sledování srdečně cévních onemocnění, cukrovky a mnoha dalších onemocnění.

„Zkušenosti ze západní Evropy a především USA ukazují, že podobné technologie významně pomáhají při léčbě pacientů,“ poukazuje Kulhánek. 

V České republice je ale podle něj „toto odvětví bohužel v plenkách a podfinancované“. „Obecně ale Češi komerční mobilní aplikace využívají velmi hojně, takže toto dobrý předpoklad pro úspěch těchto moderních léčebných metod má,“ dodává vědec s tím, že běžně by se mohla tato aplikace využívat do pěti let.

Od kouření mají lidi odradit i tyto obrázky na krabičkách cigaret:

maledivy2016 ( 3. října 2016 06:21 )

Každý kuřák je smradlavé sobecké PRASE!

tuzexovej_frajer ( 17. září 2016 21:46 )

Kuřáci jsou pííí.či

konecnik ( 17. září 2016 21:42 )

 USA,USA!

maledivy2016 ( 17. září 2016 20:37 )

Co kuřák,to smradlavé, prase necitelné k okolí! Rakovinu si zaslouží každý kuřák!

Zobrazit celou diskusi