Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Konec ztracených dětí? Rodiče je mohou přes mobil „šmírovat“ na každém kroku

Autor: bud - 
20. srpna 2016
05:02

Jaké aplikace používají, co si prohlíží na webu nebo kde se zrovna nachází. To všechno už mohou rodiče u svých dětí kontrolovat. Dokonce lze na dálku telefon zablokovat nebo poslat zprávu, kterou si musí přečíst. Mobilní operátoři vycítili nový byznys a T-Mobile jako první z nich zavádí sofistikovanou rodičovskou kontrolu. Podobných aplikací je však na trhu více a pomáhají v okamžiku, kdy se dítě ztratí nebo uteče z domova.

Podle statistik se v Česku ročně pohřešuje přes pět tisíc dětí. Drtivou většinu se podaří najít, často se však okamžitě spouští velké policejní pátrání. Policie sice rodiče nabádá, že nemají s oznámením ztráty otálet, předtím by ale zároveň měli zkontrolovat místa, kde by se mohl potomek nacházet.

Právě při hledání mohou pomoci také speciální rodičovské aplikace na mobilní telefony. Jednou z funkcí je lokalizace, tedy neustálý přehled o tom, kde se dítě nachází. Aplikace, kterou má rodič v mobilu, například umí ukázat, kudy se dítě vrací ze školy nebo jestli se zrovna nenachází v místě, kde hrozí nebezpečí. Oblasti je přitom zpravidla možné stanovit.

Konec zatoulaných dětí

„Pokud má dítě mobilní telefon s aplikací rodičovské kontroly, je možné lokalizovat zařízení a tím i nalézt zatoulané dítě,“ řekl Blesk.cz Martin Skýpala z bezpečnostní firmy Eset. Podle něj může instalace takové aplikace výrazně ochránit i před dalšími riziky. Rodič například může omezit přístup na nevhodné či nebezpečné webové stránky.

Riziko je vyšší hlavně u malých dětí a není výjimkou, že mobil s přístupem na internet dnes běžně dostávají i děti nastupující třeba do první třídy, někdy i menší. „Rodiče by měli pamatovat, že pořízením mobilního telefonu nebo tabletu umožní dítěti nejen využívat výhod internetu, ale také ho vystavují možným rizikům,“ říká Skýpala. K rizikům podle něj patří hlavně kyberšikana nebo „predátoři“ na sociálních sítích.

Sledování dětí jako byznys

Poptávka rodičů po ochraně dětí roste, čehož si všimli i mobilní operátoři, a vidí v ní možnost dalších příjmů. Tento týden T-Mobile představil novou službu Školák, která stojí 99 korun měsíčně a má řadu praktických sledovacích funkcí. Aplikace například rodiče automaticky informuje, že díte dorazilo bezpečně domů. Dítě se navíc na telefon rodiče kdykoliv dovolá, a to i v okamžiku, kdy úplně vyčerpá svůj kredit.

Rodičovská aplikace umožňuje kontrolu dětí. Rodičovská aplikace umožňuje kontrolu dětí. | T-Mobile

Operátor O2 plánuje podobnou novinku představit do konce roku, Vodafone zatím nic podobného neplánuje. Kromě řešení operátorů je však pro rodiče dostupná i řada alternativních řešení. Například již zmíněná firma Eset nabízí aplikaci Parental Control, která stojí méně než 300 korun za rok. Nabízí i možnost odeslání speciální zprávy, kterou si dítě musí přečíst a potvrdit. „Rodič odešle SMS z předdefinovaného rodičovského zařízení, která zamkne obrazovku až do potvrzení přečtení tlačítkem,“ vysvětluje Skýpala.

Mezi lety 2010 a 2013 se počet pohřešovaných dětí do osmnácti let podle policejní statistiky snížil z 6715 na 5447 a nadále klesá. Najde se obvykle 95 procent z nich. Dětí do patnácti let ročně policie pohřešuje okolo tisícovky.

sores ( 20. srpna 2016 11:11 )

 Tak to je v ryti! Co je to proboha za odpornou dobu hnus.nou! Za mého dětství se rodiče absolutně nemuseli strachovat o své děti.Ze školy jsem šla rovnou ven s kamarádkama(k žádnému PC)a navečer jsem se vrátila v naprostém pořádku. Kočárky zůstávaly venku před obchodem a matka si nakupovala uvnitř. Nikdy se nic nestalo!!! Co to v lidech je proboha za hnu.sárny? Pomalu nevyjdeme ven bez zbraně a hlavně bez doprovodu.Už aby byl konec světa.

kukuku ( 20. srpna 2016 08:28 )

To je naopak málo, mobil se dá ztratit. Zrovna jim nastřelovat čipy do boltců.

jana95 ( 20. srpna 2016 08:00 )

Jsem-li za někoho do jeho 18 let zodpovědný, tak jsem povinen mít o něm přehled. Šmírovat vlastní dítě, to zní jako klasický pseudohumanistickodemokratický výlev.

deep_ass_flsting ( 20. srpna 2016 07:53 )

To je krásná demokracie, už i děti se budou sledoval.

Zobrazit celou diskusi