Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Česku se ztrácí tisíce dětí. Policie: Rodiče musí reagovat ihned, jde o minuty

Autor: mib - 
22. července 2016
05:13

Šestiletá Kristýna se ztratila v úterý z dohledu rodičů, vyhlásili po ní pátrání. Za necelé dvě hodiny se naštěstí našla – byla u své kamarádky. Jen neohlásila, kam jde. Podle statistik se v tuzemsku ročně pohřešuje přes pět tisíc dětí. Drtivou většinu (95 %) se s pomocí policie podaří přivést bez úhony, stejně jako Kristýnu. Nemusí to ale platit vždy. Jak v krizové situaci reagovat? Jak vše probíhá?

„V případě, kdy rodič nahlásí ztrátu dítěte a oznámí ji na policii, tak nemá šanci ovlivnit, jestli se to bude řešit přes systém tzv. Dítěte v ohrožení (mimo jiné zajišťuje rozšíření informací veřejnosti pomocí médií, pozn. redakce), nebo ne. To si vždy určuje policie jako taková,“ popsal zakladatel Spolku na ochranu obyvatel Michal Bareš pro Blesk.cz.

Policie na svém webu uvádí, že by rodiče měli kontaktovat kteroukoli policejní služebnu ihned, jakmile zjistí, že se dítě ztratilo. „Vyvarujte se pozdního oznámení, rozhodovat mohou i minuty,“ vzkazuje policie.

Proto podle Bareše nelze považovat případ, kdy se dítě ztratí a vzápětí najde, za „planý“ poplach a rodičům za to postihy nehrozí. Samozřejmostí by ale mělo být i prohledání (v závislosti na věku) všech míst, kde by si dítě mohlo hrát nebo kde by mohlo usnout.

U dětí i seniorů se na nic nečeká

Policisté mají při různých pátráních odlišný postup. Pokud se ztratí dítě nebo senior, vyrážejí do terénu okamžitě. Začíná rychlé ověřování toho, zda pohřešovaná osoba nenavštívila kamaráda nebo zda se jí něco nestalo, a v případě dítěte policisté pracují i s variantou únosu, uvádí ČTK.



Od roku 2010 ministerstvo vnitra rozšířilo systém pátrání o Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech, který je určen dětem do patnácti let. Ministerstvo do něj navíc zapojilo média, aby mohla na pátrání spolupracovat také veřejnost.

Bareš doplňuje, že ve chvíli, kdy policie není schopná dítě najít, přichází na řadu právě Národní koordinační mechanismus, ve kterém se informace objeví například po čtyřiceti pěti minutách od vyhlášení pátrání.

Kristýnin příběh měl dobrý konec

Šestiletou dívku Kristýnu rodiče začali pohřešovat v úterý po 14. hodině. I díky zveřejnění informací a zapojení obyvatel se dívka našla v 15:25 hodin téhož dne, uvedl mluvčí jihočeského kraje Milan Bajcura pro Blesk.cz. „Odešla s kamarádkou do místa jejího bydliště,“ řekl.

Ministerstvo zapojilo do projektu při řešení krizových situací také mobilní operátory, kteří pomocí služby SMS zpráv search and rescue, tzv. SAR SMS (pátrání a záchrana, pozn. redakce), zasílají hromadné SMS do konkrétních oblastí. S tím přišla v roce 2014 společnost T-Mobile. „Poskytujeme součinnost při pátrání po pohřešovaných osobách, a to formou individuální lokalizace telefonu pohřešovaného. Jsme připraveni službu SAR poskytovat, ale záchranný hasičský sbor ji teprve testuje,“ řekla pro Blesk.cz Martina Kemrová.



Platforma SAR SMS umožňuje rozesílat informační SMS například při průmyslových haváriích, požárech anebo povodních,“ uvedla Veronika Exnerová ze společnosti Vodafone pro Blesk.cz.

Společnost O2 doplnila, že je dodavatelem krizového informačního svolávacího systému pro hledání akutní pomoci. „Ten funguje tak, že v případě, že si člověk zavolá lékařskou pomoc, vyšle dispečink kromě standardní lékařské pomoci paralelně také výzvu do speciální aplikace, kterou používají zdravotníci včetně těch, kteří jsou v dané chvíli v civilu,“ řekla pro Blesk.cz Lucie Pecháčková.

Mezi lety 2010 a 2013 se počet pohřešovaných dětí do osmnácti let podle policejní statistiky snížil z 6715 na 5447 a nadále klesá. Najde se obvykle 95 % z nich. Dětí do patnácti let ročně policie pohřešuje okolo tisícovky. V rámci tzv. Pomněnkového dne, který připadá na 25. května, vydala policie doporučení, jak přispět k bezpečí dětí o prázdninách, a co dělat, když se dítě ztratí.

maledivy2016 ( 22. července 2016 08:39 )

Co s parchantama, lidi je jako sračček a blbů ještě víc, viz Klafunda pedofil!

mistr_yoda ( 22. července 2016 08:12 )

Proč by dítě nemohlo v děvět večer o prázdninách běhat kolem svého domu, retarde?

lesnismes ( 22. července 2016 07:19 )

Pozor na tlak hochu!!!!

Zobrazit celou diskusi