Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Evropské výjezdy za studiem okořenil sex. Erasmus pomohl na svět milionu miminek

Autor: bud - 
7. září 2016
05:20

Až čtyři miliony lidí, z toho polovina vysokoškoláků, mohou do roku 2020 odjet studovat do zahraničí v rámci programu Erasmus. Z rozpočtu EU na to půjde 14,7 miliardy eur (397 miliard korun) a do programu jsou zapojeny nejen členské země, ale i více než dvě desítky států. Erasmus funguje téměř 30 let a díky propojování studentů z různých zemí už má „na svědomí“ milion dětí, které na svět přivedli právě oni.

Absolventi, kteří v rámci vysoké nebo střední školy absolvují část studia na zahraniční univerzitě, jsou v prvních pěti letech po dokončení školy dvakrát méně ohrožení nezaměstnaností. Mohou očekávat také rychlejší kariérní růst i to, že jim firmy budou svěřovat odpovědnější úkoly. Alespoň to vyplývá z rozsáhlého průzkumu účastníků programu Erasmus, který funguje už od roku 1987.

Od té doby do zahraničí na studium nebo stáž vyrazily více než tři miliony lidí z celé Evropské unie, mezi nimi i více než 60 tisíc Čechů (program v Česku funguje až od roku 1998). Cestovat je možné nejen do zemí EU, ale také do těch partnerských, mezi něž patří například Norsko, Lichtenštejnsko, Makedonie, Alžírsko, Izrael, Rusko, Island či Egypt. Zapojeny jsou do programu stovky univerzit a firem.

Kromě znalostí jazyka nebo zkušeností ze zahraničí se studenti velmi intenzivně seznamují. Dochází tak k propojování evropských zemí, sdílení a poznávání tradic a navazování přátelství. Díky tomu se až 40 procent účastníků stěhuje za prací a životem do jiné země, což je dvakrát více než těch, kteří zkušenost ze zahraničí nemají.

Milion evropských dětí, 400 tisíc párů

Až třetina absolventů Erasmu žije s partnerem z jiné země a více než čtvrtina z nich (27 procent) dokonce svou lásku poznala přímo v rámci své stáže nebo studia. Studie Evropské komise dokonce odhaduje, že za dobu existence programu se těmto párům narodilo odhadem až milion „erasmáckých“ dětí a vzniklo na 400 tisíc párů.

Původní Erasmus před dvěma lety skončil, ale obratem ho nahradilo pokračování, které potrvá až do roku 2020. Půjde do něj o 40 procent více peněz (až 397 miliard korun) a do zahraničí vyrazí 2 miliony vysokoškoláků, 650 tisíc středoškoláků, 800 tisíc učitelů a na půl milionu dobrovolníků.

Co když bude czexit?

Přestože jsou do programu zapojeny i země mimo EU, s blížícím se odchodem Británie z Unie se logicky vynořují také otázky, co by bylo s českými studenty v případě czexitu, tedy případného odchodu Česka. Mohli by se programu účastnit? A bude možné jezdit studovat do Británie?

Pravidla v tuto chvíli nic konkrétního nestanovují a záleželo by hlavně na české vládě, zda by s EU dokázala vyjednat účast studentů v programu. Zaručeno to však není, což samozřejmě platí také o Británii. „Rozhodování o zapojení a účasti jednotlivých zemí do programu Erasmus+ je zcela v kompetenci Evropské Unie a dané země,“ potvrzuje Iva Tatarková, ředitelka Domu zahraniční spolupráce, který má Erasmus na starosti.

VŠECHNY DÍLY SERIÁLU EU 100x JINAK NAJDETE ZDE

kukuku ( 7. září 2016 07:53 )

Cigoši tu populaci zachrání levněji.

Zobrazit celou diskusi