Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Vyšinuté, mohli zemřít nevinní.“ Experti odsuzují Konvičkovu hru na ISIS

Autor: mib - 
22. srpna 2016
05:00

Vyděšení turisté prchali v neděli odpoledne na Staroměstském náměstí před domnělými islámskými radikály, někteří se přitom i zranili. Báli se, že jsou svědky teroristického útoku. Ve skutečnosti šlo jen o jakousi simulaci obsazení Prahy Islámským státem, kterou vedl Martin Konvička se svými přívrženci. Experti míní, že v lidech touto akcí vzbudili pouze paniku, která mohla vést ke skutečnému neštěstí. Hrát si na teroristy je podle psychiatra Jana Cimického omluvitelné leda u pubertálních dětí, podle bezpečnostního experta Andora Šándora jde o akci vyšinutých lidí.

„Najednou sem přiběhlo patnáct až dvacet lidí. Běželi nahoru, dolů, na WC. Někteří měli s sebou i děti. V tu chvíli jsme volali na policii, abychom zjistili, co se děje. Řekli nám o divadle na náměstí,“ řekli zaměstnanci hotelu Emblem pro server iDnes.cz.

Útok vylekal také cizince. „Byla jsem velice vystrašená, moji přátelé tu měli malé dítě, a to plakalo,“ popsala pro TV Prima turistka. Podle některých vypadal příjezd „bojovníků Islámského státu“ skutečně. „Někteří lidi i padali, děti křičely, že to opravdu vypadalo jako teroristický útok,“ uvedla zákaznice restaurace, která byla na náměstí ve chvíli, kdy lidé převlečení za teroristy stříleli do vzduchu z falešných zbraní. Spousta přihlížejících se při úprku zranila.

„Kdyby to udělali patnáctiletí puberťáci, tak si řeknu, že takové jednání souvisí s jejich pubertou. Když to ale udělá dospělý člověk – akademicky vzdělaný – tak může tušit, že jeho jednání může vyvolat – zvlášť mezi lidmi, kteří jsou labilní – reakci, kterou on třeba nepředvídá, ale která je celkem přirozená. Lidé jsou pochopitelně vystrašení z událostí, které se dějí nedaleko našich hranic,“ řekl pro Blesk.cz psychiatr Jan Cimický.

Podle něj mohou lidé příště útok špatně vyhodnotit v domnění, že jde opět o legraci, což může mít fatální následky. To potvrzuje i bezpečnostní expert Andor Šándor a dodává, že mohl na místě opravdu někdo střílet.

„Mohli být mrtví naprosto nevinní lidé, včetně těch řekněme duševně nepříčetných lidí, kteří to organizovali. Měli si uvědomit, že se mohli především oni stát terčem střelby kohokoliv, kdo by byl povzbuzen rétorikou, že je třeba, aby lidé přijímali odpovědnost za své životy a bránili se sami, aby vytáhl legálně drženou zbraň a začal střílet,“ řekl pro TV Prima Šándor.

Krnáčová: organizátoři budou potrestáni

Primátorka Prahy Adriana Krnáčová (ANO) odsoudila akci jako nevkusnou podívanou a zneužití připomínky okupace ze srpna 1968. „Je to netaktní vůči obětem teroristických útoků, které zahynuly v průběhu celého roku v Evropě,“ řekla pro Blesk.cz Krnáčová a podotkla, že magistrát dostal informace o průběhu nedělní akce odlišné od toho, jak se odpoledne udála. „Bude to mít trestně-právní důsledky na organizátory za šíření poplašné zprávy,“ uzavřela pro Blesk.cz.

Pryč s Konvičkou: politický kreténismus

Své komentáře připojili na sociálních sítích také politici. „Dnešní akce na Staroměstském náměstí je výrazem politického a občanského kreténismu,“ uvedl na Twitteru ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Předseda TOP 09 a poslanec Miroslav Kalousek se ve svém vyjádření na tweetu podivoval nad tím, že „původci tohoto veřejného ohrožení pod vlajkou Islámského státu nebyli zadrženi“. Důsledky mohly být fatální, míní. „Vždy budu hájit svobodu vyjadřování, ale tohle už je hodně přes čáru. Takovéto uskupení nemá na politické scéně co dělat,“ uvedl bývalý ministr spravedlnosti, dnes europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil.

Akce Okupanti obsazují Prahu! pořádaná Iniciativou Martina Konvičky měla prý za cíl „ukázat v rámci divadelního představení, jak to tady bude vypadat, až nám sem ti mohamedáni dorazí,“ informovalo sdružení.

Podle Konvičky to prý dopadlo skvěle. „Domnívám se, že to proběhlo výborně. Cílem happeningu má být šokovat. Jak scénář, tak makety zbraní byly předem dohodnuty jak s magistrátem, tak s velitelem zásahu,“ uvedl.

Pro své představení, které ale mnozí kolemjdoucí nepochopili a někteří se i vylekali, si konvičkovci vybrali Staroměstské náměstí. Konvička na něj po 14:00 přijel na velbloudu následován terénním vozem s muži převlečenými za bojovníky zmíněné teroristické organizace. Vykřikovali hesla jako Alláhu akbar (Bůh je velký) a z maket zbraní stříleli do vzduchu. Akci předčasně ukončila policie, protože podle ní mimo jiné simulovaná střelba mohla vyvolat paniku. Organizátory pak odvedla.

 

VladimirSedovsky ( 22. srpna 2016 21:47 )

Nevím, zda váš názor zrovna sdílejí lidé na tomto videu. https://www.facebook.com/tomas.sagl.1/videos/vb.100012745591351/163729394061913/?type=2&theate r&__mref=message_bubble

montevideo ( 22. srpna 2016 20:03 )

Konvička by měl být pověřen zrežírovat přivítací ceremoniál Angely Merkel!

montevideo ( 22. srpna 2016 19:38 )

Taky si myslím, že se to příliš nafukuje. Sluníčkáři se holt cítí za své soukmenovce uražení.

montevideo ( 22. srpna 2016 19:04 )

Pan docent to určitě nějak věrohodně vysvětlí. Pan profesor to dělal také tak !

montevideo ( 22. srpna 2016 18:48 )

Pokud by někdo považoval Konvičku za skutečného teroristu, pak by asi nemohl být úplně příčetný a jako nesvéprávný by neměl disponovat zbraní.

Zobrazit celou diskusi