Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

České ženy mají kvůli Riu strach otěhotnět. Cestovatelům poradí nová aplikace

Autor: sou - 
10. srpna 2016
19:00

Virus zika, horečka dengue nebo malárie. To jsou strašáci návštěvníků letošní olympiády v brazilském Riu. Nemocnice Na Bulovce se kvůli narůstajícím dotazům rozhodla přinést Čechům soubor doporučení a informací od odborníků z infekční kliniky, které mohou mít cestovatelé stále u sebe. Je dostupný jako bezplatná aplikace pro mobily. Navíc v případě změny epidemiologické situace v oblasti přijde jejím uživatelů varovná zpráva.

„Nejen v období před olympiádou, ale i po jejím zahájení se enormně zvýšil počet dotazů, které k nám na kliniku přicházejí a týkají se právě možných zdravotních rizik v oblasti Ria. I proto jsme vydali tento soubor rad a doporučení,“ říká lékař z infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce Milan Trojánek. 

Ne každý měl v plánu jet do Ria hned na zahájení. Někteří volí spíše finálová klání v různých disciplínách, takže odlet do Ria tyto fanoušky ještě čeká.

„Pro dotazování využívají lidé nejrůznější způsoby, nejčastěji e-mailem buď přímo na infekční kliniku, nebo na nemocniční e-mail, ale také se ptají přes Facebook a samozřejmě telefonují,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí nemocnice Martin Šalek s tím, že nejvíce se zajímali o hrozbu související s virem zika. „U žen převážně jde o zjišťování, jestli by případné onemocnění zikou nemělo vliv na otěhotnění v budoucnu,“ upřesnil.  

VŠE O LOH 2016 V RIO DE JANEIRU ČTĚTE ZDE

Aplikace nabízí užitečná doporučení před cestou, popis a prevenci před riziky během pobytu a doporučení v případě zdravotních obtíží po návratu. Dostupná je jak pro majitele telefonu s operačním systémem Android, tak i pro „jablíčkáře“ s iOS. Její stažení ve storech je bezplatné.

„Z důvodů trvání olympiády a navazující paralympiády a ještě možné inkubační doby různých onemocnění po návratu se ukazuje jako dostatečné dvouměsíční období,“ zmínil Šalek.  

Doklady, peněženku a mobil mají cestovatelé vždy u sebe 

Brazílie patří podle primářky infekční kliniky Hany Roháčové mezi země se středním rizikem infekčního onemocnění. „Některým se dá předejít prevencí, u jiných to lze obtížně. Informace jsou ale užitečné vždy. U našich pacientů, kteří se vracejí z této oblasti, nejčastěji léčíme malárii a horečku dengue,“ vysvětlila Roháčová.  

„Nemocniční web lidé více používají pro řešení svých konkrétních zdravotních obtíží, nežli jako poradenské prostředí. To je fakt, který musíme respektovat a přizpůsobit tomu náš styl komunikace,“ upřesnil Šalek s tím, že více než 30 procent návštěvníků na jejich web přichází právě přes mobilní zařízení, a proto se nemocnice rozhodla právě pro formu mobilní aplikace.

Navíc doklady, peněženka a mobilní telefon jsou podle mluvčího povětšinou věci, které cestovatelé mají vždy u sebe. „Pro verzi mobilní aplikace, která funguje i offline, mluví i argument, že ji můžete používat, i když nejste na signálu. Webové stránky si takto prohlížet nemůžete a navíc v Brazílii je docela drahý datový roaming. Takže máte-li tu aplikaci už v telefonu připravenou, ušetříte peníze,“ upozornil Šalek. V Brazílii navíc dochází i ke kolísání signálu, který může ztížit přístup k informacím.

Varování v případě změny epidemiologické situace

Další kladem je i možnost vstoupit do systému a podle potřeby například odeslat zprávu, která se pak objeví přímo v mobilech každého, kdo si aplikaci stáhl. „Smysl to má tehdy, pokud se třeba nějak razantně změní epidemiologická situace v oblasti, pak se to uživatelé mohou od nás dozvědět okamžitě a přizpůsobit tomu své chování,“ zmínil Šalek s tím, že tomu ale momentálně nic nenasvědčuje.

Zobrazit celou diskusi