Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Divoké olympijské Rio: Basketbalisté v přestřelce i desítky krádeží

Autor: ČTK, simao - 
6. srpna 2016
18:51

Na jedné straně tisíce sportovců a krásná panoramata na pobřeží Atlantiku. Na druhé však i problémy. Strach ze ziky, teroru, ale i krádeží. Na pozadí olympijských her v Riu de Janeiro se již nyní odehrává řada menších dramat. Okradení a přepadení novináři i turisté, demonstranti v ulicích, pálící dokonce i olympijské vlajky. A čínští basketbalisté, kteří se dostali do přestřelky policie s gangem. V souvislosti s brazilským pořadatelstvím se již dříve objevovaly obavy s bezpečností jako takovou.

Sociální sítě již plní různé drobné incidenty, kdy si lidé stěžují na to, že byli okradeni. Jak přišel o veškeré vybavení u pláže Ipanema, popsal třeba australský fotograf Brett Costello.

„Netrvalo to více než 10 vteřin onoho krásného rána v Brazílii, aby bylo pokaženo mazanou ženou, která sehrála svou roli při okradení tak nebojácně, že mi bude trvat několik dní, abych to pochopil,“ líčí Costello pro Daily Telegraph. Upozorňuje, že s ostatními kolegy absolvoval bezpečnostní brífink, kde vyslechl řadu varování.

Svůj batoh a tašku na kolečkách prý držel pevně, u pláže Ipanema, kam vyrazil pořídit několik záběrů, si objednal v jedné malé kavárně cappuccino. Do hovoru se s ním dala žena, která se mu cosi snažila portugalsky s několika slovíčky lámané angličtiny vysvětlit.

Ukazovala na svůj mobilní telefon, žádala ho o pomoc. Její komplic mu mezitím zavazadla ukradl a rozeběhl se k nastartovanému autu. „A ta žena? Byla také pryč, jako by zmizela v řídkém vzduchu. Tohle nebyla práce amatéra… Jsem zničený a cítím se hloupě, že jsem neprokoukl jejich plán,“ dodává fotograf.

Čínští basketbalisté se zapletli do střelby policie a gangu

To reportér Wall Street Journalu v Brazílii Will Connors upozornil pro změnu na rozsáhlé okradení turistů – zloději prý přepadli rovnou celý autobus se třiceti lidmi. „A to vše s zhruba 85 tisíci strážci pořádku ve městě,“ glosoval incident na Twitteru.

„Jedinečný zážitek“ si pak z Ria odvezou i čínští basketbalisté. Ti se měli dokonce dostat do přestřelky policie s jedním z gangů. V autobusu seděli v tu chvíli čínští hráči, trenéři i novináři.

Mířili zrovna z mezinárodního letiště Tom Jobin do olympijské vesnice, k přestřelce došlo u dálnice na severu Ria. Podle brazilských médií střílela na policii čtveřice ozbrojených mužů, nikdo nebyl naštěstí zraněn. Při přestřelce se kryla i řada civilistů.

Demonstrace proti prezidentovi i drahé olympiádě

Těsně před zahájením olympijských her i v jeho průběhu se také na řadě míst v Riu demonstrovalo. Včetně slavné pláže Copacabana, kde se sešlo zhruba tři tisíce odpůrců vlády brazilského prezidenta Michela Temera.

Došlo však i na jiné protesty včetně pálení olympijské vlajky. Mnozí demonstranti také kritizují samotné konání olympiády, které podle nich zvýhodňuje bohaté a cizince, zatímco Brazílie se hospodářsky propadá.

Olympiáda přitom není levnou záležitostí. Brazílii vyjde dle odhadů na 7,4 miliardy dolarů, alespoň tak byl stanoven rozpočet her. Oproti výdajům v Londýně (14,6 miliard dolarů) či Pekingu (44 miliard dolarů) jde o výrazně skromnější částku, přesto jsou hry kritizovány za to, že svému poselství navzdory se proměnily především v jednu velkou obchodní akci.

V Riu masově nasazené bezpečnostní síly již dříve použily slzný plyn a gumové projektily proti malým skupinám demonstrantů, kteří chtěli zablokovat průchod olympijské pochodně.

Před luxusním hotelem Copacabana Palace v blízkosti olympijského sportoviště pro plážové volejbalisty vytáhli demonstranti transparenty s nápisy „Ne olympijským hrám“ a „Temer ven“. Častá byla červená barva na výraz podpory levicové exprezidentce Dilmě Rousseffové, která byla z úřadu odstavena. Odehrála přitom důležitou roli v přípravě Ria na hry.

Během ceremoniálu na prezidenta pískali

Prezident Temer se odporu dočkal i přímo na stadionu Maracaná, kde byly hry zahájeny. Když pronesl jedinou protokolem předepsanou větu, diváci pískali a bučeli.

Ačkoliv i Rousseffová je mezi řadou Brazilců neoblíbená, Temerovi mnoho občanů vyčítá pravicový obrat ve vládnutí, jenž zahrnuje snižování výdajů na sociální programy. Temer je také kritizován, že se z někdejšího spojence Rousseffové změnil v jejího soka, který aktivně pracuje na jejím sesazení. Temer proto od nástupu do dočasné prezidentské funkce čelí prakticky denně protestům.

Protestující také upozorňují, že země se otřásá pod obřím korupčním skandálem kolem státní energetické společnosti Petrobras, který zasahuje takřka celou politickou elitu. Samotného Temera v březnu obvinil tehdejší senátor Delcídio do Amaral, že se ve druhé polovině 90. let podílel na uplácení kolem přidělování zakázek Petrobrasu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi