Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Lukáš nemohl dýchat a zkolaboval. Měl mononukléozu, lékaři to ovšem netušili

Autor: ula - 
22. srpna 2016
05:20

Třicetiletý Lukáš se týden cítil špatně a měl teploty. Lékař mu předepsal antibiotika, ale jeho stav se nelepšil. Pak mu otekl krk tak, že se začal dusit. Na pohotovosti mu opět dali antibiotika. Při další návštěvě doktora pak Lukáš zkolaboval. Trvalo 14 dní, než zdravotníci stanovili diagnózu: mononukleóza.

„Nejdříve to vypadalo jako angína, pak mi ale otekl krk tak, že jsem nemohl dýchat,“ popisuje Lukáš průběh nemoci. Lékař mu nejdřív řekl, že jde o virózu, jenže antibiotika nepomohla. Lukáš tak vyrazil do nemocnice na pohotovost. „Jenže byl pátek večer, takže mi sice vzali krev, ale řekli, že výsledky budou až v pondělí, tak mi dali další antiobitika,“ řekl Blesk.cz Lukáš. Víkend Lukáš doslova přetrpěl, protože léky opět nezabraly a on nemohl ani jíst, natož dýchat.

V pondělí lékař připustil, že by mohlo jít o mononukleózu, jenže byly nutné podrobnější krevní testy, které měly být až za dva dny. Tak dostal Lukáš injekci s kortikoidy. „Jenže po ní jsem zkolaboval a skončil v nemocnici,“ popisuje mladý muž. Teprve pak dostal ta správná antibiotika.

Nemoc z líbání

Infekční mononukleóza je choroba vyvolaná viry a projevuje se horečkou, zánětem mandlí a otokem mízních uzlin, zejména na krku.  „Tento název se poprvé použil roku 1920, kdy byla diagnostikována šestice vysokoškoláků a v jejich krevním obraze byly zjištěny atypické formy jednoho typu bílých krvinek, tzv. monocytů,“ popisuje historii nemoci lékař Michal Malina. Nemocí se obvykle nakazí právě mladí lidé od vrstevníků a protože se virus hojně vylučuje slinami, říká se mononukleóze nemoc z líbání.

Zpočátku se skutečně projevuje jako angína, někdy se může objevit i drobná nesvědivá vyrážka. Kopřivku může vyvolat i podání některých antibiotik, které se používají při léčbě angín, za kterou lékaři mononukleózu často zaměňují. Odhalit ji mohou až krevní testy.

Lukáš má studentská léta dávno za sebou, nemoc v jeho věku není příliš obvyklá, ale můžete se nakazit, pokud máte oslabenou imunitu, např. ze stresu.

Žádný alkohol a sport

Pokud antibiotika zaberou, uleví se nemocnému velmi rychle. Člověk ale musí dodržovat přísný klidový režim. „Člověk po mononukleóze nesmí pít alkohol, kvůli prevenci postižení jater,“ varuje lékař a dodává: „Zároveň musí držet dietu, jíst lehkou stravu se sníženým příjmem tuků a musí vyloučit z jídelníčku smažené pokrmy.“

Také je třeba omezit fyzickou námahu a sportovní aktivity. To Lukáše trápí nejvíc. „Chodil jsem neustále do posilovny, teď nemůžu. Měl bych sice být ještě doma, ale pracuji na živnostenský list a nemohu si dovolit ležet měsíc, jak mi doporučovali,“ přiznává mladý muž.

Před nedodržením klidového režimu ovšem lékaři důrazně varují. Po mononukleóze je organismus oslabený a náchylný k dalším infekcím.

Zobrazit celou diskusi