Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nemocnice zavírají celá oddělení. Lékařů sice přibylo, stále jich ale není dost

Autor: ČTK, Mii - 
23. června 2016
12:16

V českém zdravotnictví loni pracovalo 41 292 lékařů, meziročně o 561 více. Ne všude je však situace stejná, mezi kraji jsou rozdíly. Nejvíce lékařů je v Praze, nejméně v Karlovarském kraji. Rozdíly jsou i v platech, ve státní nemocnici měli lékaři měsíčně v průměru 66.373 korun, v nestátní 58.828 korun. Ve čtvrtek o tom informoval ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Lékařská komora upozorňuje, že i přes přírůstek je v nemocnicích lékařů a sester nedostatek. Některá oddělení proto omezují provoz nebo se i zavírají. Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) přibylo také sester, meziročně o 406 na loňských 83 258. Ve státní nemocnici sestry pobíraly měsíčně 30.866 korun, v nestátní 25.434 korun. 

„Je velmi dobré, že se budeme bavit nad konkrétními čísly, protože v uplynulých měsících jsme byli svědky toho, jak vznikala čísla, která neodpovídala skutečnosti, protože měla podpořit tezi toho, kdo s čísly přišel,“ řekl ministr.

Data sbírá ÚZIS elektronicky, uvádějí úvazky, nikoli konkrétní osoby, může tedy být dvakrát počítán lékař, který pracuje v nemocnici i ambulanci, na celkových trendech to podle ministra ale nic nemění. Tvrdí také, že pokud je pociťován nedostatek lékařů, je to dáno snahou o dodržování zákoníku práce a omezených přesčasů a také rozvojem medicíny. 

„Nicméně alarmující je situace u zdravotních sester, meziročně v lůžkové akutní péči počty klesly o 300, trend trvá od roku 2010,“ podotkl ministr. Naopak podle něj stoupají počty sester v ambulantní péči. Sestry odcházejí z JIP a oddělení se směnným provozem na přijatelnější práci v ambulancích.

Celkem pracovalo loni ve zdravotnictví 212 720 lidí, to je o 3278 víc než v roce 2014. Ubylo jen jiných odborných pracovníků a dentistů, přičemž zubařů přibylo o 285 na celkových 7577.

aaobcanka ( 24. června 2016 21:02 )

V Psychiatrické nemocnici Bohnice u Alzheimerů pár sester hodiny vysedává u kafe, cigaret a kecá ? Min. hl.sestra doktorovi nenahlásila svrabem nakažené pacienty ? Sama si vzala rukavice, ale příbuzné neupozornila, aby se svrabem nakazili ? Msta za nahlášení možného týrání Alzheimerů ? Nechala pokálené chudáky 5h ve výkalech přes upozornění návštěv ? Tahá z příbuzných pacientů džusy,ovoce,bonboniéry,sušenky,cigarety s tím, že to sestry dají Alzheimerům, a pak s nemocničními hermeticky balenými potraviny pacientů si vše nosí domů ? Sestry nemají trpělivost krmit ty nebožáky ? Alzheimera musíte krmit min. 10 min., sám se zapomíná i najíst. Martin HOLLÝ, šéf PNB a současně šéf všech psychiatrů ČR (!), udává na základě pouhého podezření, že jste něco napsali na IN (internetu) ? Žádá např. po cca 60 letém invalidním důchodci po trag.úmrtí 1.rodiny, který snad ještě vychovává nezl.dítě, aby se omluvil za něco, co nenapsal ? K tomuto udání se dohodl s komisařem Prahy 8, kde "náhodou" sídlí "jeho" PNB, aby vymyslel zástupný "důkaz" k odsouzení dané osoby, neboť jiný důkaz nemá ? Komisař tak učinil ze strachu o místo ? Hollý žádá omluvu za něco, co invalida nenapsal, a odškodné 100 000 Kč po důchodci ?! Psychiatr ničící nevinného a psychicky postiženého a dítě ? Zákonný postup ? „Odborník“ na svém místě ? PNB léčí psychicky postižené ? Jaký šéf, takový podřízený. Pan Hollý určuje novinářům,co vymažou? Všichni,mimo Britských listů,daný text vymazali ? Kdo asi soud vyhraje ? Šéf PNB, jenž je i šéfem všech psychiatrů (!), které potřebují ke své práci všichni: komisaři,SZ,soudci (!), nebo privátní invalida bez: šéfovského postu ve vlivné organizaci + postu nad všemi psychiatry ? Ptáme se,abyste nás,pane Hollý,neudal. Nevidíte-li otazníky,nechápete-li zákonnou možnost klást slušné otázky,neměl byste se léčit ? Zmanipulujete opět důkazy ? Užíváte praktiky policistů - zjistíte si autora textu a necháte ho zavřít 26 let po revoluci ?

janebulim ( 23. června 2016 14:54 )

Tak lemplové by atestaci dostat neměli.

hejhej ( 23. června 2016 14:46 )

Zdravotnictví po r. 1989 začalo upadat, nyní je úplně chaotické. Na jedné straně ČLK lituje lékaře, že mívají přesčasy, na druhé straně spousta lékařů utíká - nedodržuje pracovní dobu- z nemocnic do soukromých ambulancí. U sester všechno zavinilo školství. Pokud ZŠ patřily pod ministervstvo zdravotnictví, byla výuka s praxi vedena dobře a setry mohly po 3 měsíční nástupní praxi pracovat samostatně. Nějaký " koumák" přišel na tu pitomost, že po maturitě je absolvent 2 roky jen asistent, který nemůže samostatně pracovat, dále je nutí na nějaké nesmysné registrace. Každý pracovník pod dobrým vedení se automaticky nadále vzdělává a neotřebuje k tomu registraci. Pak nemůže nikdo divit, že "holky" odmaturují a jdou do zahraničí nebo pracují v jiném oboru.

marti33 ( 23. června 2016 13:45 )

čssd a Ods nastavili pro absoloventy medicíny takové podmínky aby je vyhnaly do zahraničí. Státu se to asi vyplatí, zaplatit drahé studia a pak těm lidem nedat atestaci.

Zobrazit celou diskusi