Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Katastrofa v nemocnicích a ohrožení pacienti.“ Němeček chce miliardy navíc

Autor: simao - 
18. března 2016
12:25

České zdravotnictví je výrazně podfinancováno, uvádí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Katastrofálně, dodává prezident České lékařské komory Milan Kubek, podle kterého je ohrožena bezpečnost pacientů v českých nemocnicích. Ministr se v pátek sešel s odbory a představiteli nejdůležitějších zdravotnických organizací, aby spolu řešili nedostatek peněz a s tím spjaté odchody lékařů a sester.

„My jsme se dnes setkali společně vlastně se všemi klíčovými organizacemi v českém zdravotnictví, abychom hovořili o řešení toho klíčového problému, který české zdravotnictví má. A tím je podfinancování,“ uvedl na společné tiskové konferenci ministr Němeček, který se sešel se zástupci odborů, České lékařské komory, Svazu pacientů, Národní rady se zdravotním postižením či asociacemi českých a moravských nemocnic.

Ministr a další zástupci zdravotnických organizací varovali nad znepokojivým stavem financování českého zdravotnictví. Prezident České lékařské komory Milan Kubek řekl, že je nejméně optimistický. 

Plošné obcházení zákoníku práce?

„České zdravotnictví je katastrofálně podfinancováno, výdaje na zdravotní péči jsou jedny z nejnižších v Evropě, v důsledku toho nemáme dostatek zdravotního personálu a v českých nemocnicích je plošně porušován a obcházen zákoník práce. To samozřejmě ohrožuje bezpečnost pacientů a ČLK v dané chvíli není schopna garantovat kvalitu a bezpečnost lékařské péče v nemocnicích,“ varoval Kubek.

Apeloval na vládu, aby vytvořila krizový plán a vyjádřila se k zodpovědnosti za celé zdravotnictví, které není jen problémem resortního ministra, ale celé vlády. „Zdravotní péče se rozpadá,“ dodal Kubek.

Ministr Němeček přikyvoval. V uplynulých letech jeho resort prý opakovaně upozorňoval na velký dluh českého státu vůči všem, kteří poskytují zdravotní služby. K nápravě nedošlo a rezervy, které byly v nemocnicích, jsou již dávno vyčerpány.

„Bohužel musím říct, že se ukazuje, že naše předpovědi byly pravdivé, že skutečně dochází k dalšímu oslabování personálního zabezpečení zdravotních služeb, protože prostě se zvedají obecně platy v českém hospodářství, práce zdravotníků, jak lékařů, sester i dalších profesí ve zdravotnictví je velmi náročná a oni si prostě dneska hledají své zaměstnání někde jinde za vyšší peníze nebo aspoň za výrazně méně práce,“ uvedl Němeček k problému odchodů lékařů a sester z českých nemocnic.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček jednal se zástupci všech hlavních českých zdravotnických organizací. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček jednal se zástupci všech hlavních českých zdravotnických organizací. | Reprofoto ČT24

Ministrův plán: Každý rok 10 procent k platu navíc

Němeček je prý opět připraven žádat vládu, aby tento problém řešila. Sám předestřel, na jakém řešení se zástupci zúčastněných organizací shodli.

„Předložíme do vlády návrh na navýšení plateb za státní pojištěnce a shoda všech těchto organizací je, že v průběhu příštích tří let by mělo do zdravotnictví postupně být každý rok navyšováno o 10 miliard tak, aby platy ve zdravotnictví mohly každý rok narůst o 10 procent,“ oznamoval Němeček výsledek jednání.

Podle něj jde nyní hlavně o to, aby se tím ukázalo „světlo na konci tunelu“, aby se noví lidé rozhodli, že půjdou pracovat do zdravotnictví. A zabránit tak úpadku zdravotní péče.

Také podle Petra Fialy, místopředsedy Asociace českých a moravských nemocnic, je nutné dát zaměstnancům nemocnic naději, že v příštích třech letech vzrostou jejich platy o třetinu.

„České nemocnice se dostaly do spirály, která se může velice jednoduše zvrtnout v to, že ty nemocnice se začnou rušit. V mnoha nemocnicích se uzavírají oddělení, v nemocnicích chybí tisíce sester, stovky lékařů. A bez lidí se péče poskytovat nedá,“ dodávala Dagmar Žitníková za Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 19. března 2016 11:36 )

V České republice jsou podfinancovány všechny obory a důchody. Vyjímku tvoří nenažraní manažeři firem a členové dozorčích rad. Lékaři mají pořád málo a to, že sestry odcházejí se nedivím. Přesto, že práci mají v posledních letech značně ulechčenou pomůckami na jedno použítí a ostatními službami. Školství ve zdrav.školách úplně zlikidovali. Dříve odborné předměty přednášeli lékaři jednotlivých oddělení , nyní přednášejí nějaké magistry, které vlastně jenom čtou z knih. Proto musejí absolventky po maturitě dělat 2 roky t.zv.asistenta - nesamostatnou sestru pod dozorem a pak ještě nesmyslné registry. Tam je hlavní důvod jejich odchodů!!!!!

joudajoudovy ( 19. března 2016 10:51 )

pacient si zdravotnictvi predplatil svymi danemi ze mzda a odpracovanymi roky. vyjimku bych udelal u nemakacenku, ti at dostanou zakladni peci. politicka sebranka, ktere tu vladne 1/4.stoleti (cssd, ods, top, kscm, flaternici, zeleni a jejich kliky), by se mela shodit ze skaly, neb mezi sebe nikoho nepusti a chteji si stale pasinkovat na odvodech do statni kasy.

joudajoudovy ( 19. března 2016 10:48 )

nemecek opet chce roztocit kohouty k tunelazi zdravotnictvi. ma jiz nekolikaletou praxi..... co budeme zrat p.ministre, az nam socani a spol., opet, vyberou statni kasu? to je socialni politika? pouze si pred volbami honite tricka, jak jste pro lidi! kde jsou lekari, kteri vystudovali zdarma a do ceskeho zdravotnictvi nenastoupili? jdou do zahranici, kde nevykonavaji lekarskou praxi, neb by museli slozil novou odbornost daneho statu. v zahranici pracuji pouze 1/2roku, aby nemuseli platit dane. proc tito lekari nemusi statu vratit penize za studia, kdyz v cesku nepracuji? i za komance, emigroval-li vysokoskolak, statu musel vratit skolne a mista dostavali na umistenky, kde museli odpracovat danou dobu. dale, nikdy jsem nevidel lekare, ktery je na ubytovne, navstevuje armadu spasy, chodi si pro soc.davky a obleka se u vetvi. kazdy lekar ma svoji ambulanci, nekdo nekolik, dochazi do nemocnice, prednasi, od zdravotnich pojistoven, kazdy rok, dostava penize na pacienta, i takoveho, ktery lekarske sluzby nevyuziva + platba za vykony, platba za vyplneni lekarskych zprav i formularu. take dostavaji penize a dovolenou od farmaceutickych firem za leky napsane pacientovi. pacosi, lekarum davaji uplatky (za doporuceni k vysetreni, k odeslani k odbornikovi, za operace, lazne, za vylepseni lekarske zpravy pro vyplatu skodni udalosti, ci priznani soc.davek a invalidniho duchodu, ale i delsi pracovni neschopnost). ani za totace, v praze, nevidel jsem lekare, ktery by jezdil v trabantu. jiz tenkrat meli zapadni vozidla a kazdorocne s rodinkou jezdili do jugosky, neb byli radne uvedomeli k rezimu, jejich deti studovaly, meli podpultove zbozi, maso, ovo-zelo a prednostne dostavali byty. dnesni lekar se k pacientovi chova jako k obtiznemu hmyzu. "nejdrive tlustochu zaplat a pak se uvidi, co pro tebe udelam." bohuzel si tato kasta neuvedomuje, ze pacient je grof, kdy lekarskou sluzbu za nej uhradi zdravotni pojistovny. pacient neni nuzak, pacient si zdravotnictvi predplat

aaobcanka ( 18. března 2016 22:44 )

Vivat Babiš, Okamura, oba Zemani, Ištvan+spol., Šlachta+spol., Nacher, M.Benešová, Bradáčová, Randák, v PSP odvážný Jandák atd. ! Stop ODS a TOP ! Stop tunelářům a do vězení s nimi ! Stop "bystroušům" : Bendovi a Laudátovi !

aaobcanka ( 18. března 2016 22:34 )

Vyházet sestry, které se válí u kafe. Jako jsme to viděli v Praze - Bohnicích (PN, pod šéfem Martinem Hollým (ODS). Sestry sedí hodiny v sesterně u kafe, pohoda, klídek, dementní pacienty (ležáky) nenakrmí, nepřebalí, nechají infekčně nakažené bez lékařské pomoci. Aby šéf měl fluktuaci pacientů, aby dávali PNB zoufalí příbuzní ležáků Alzheimerů tzv. dobrovolné sponzorské dary za přijetí jejich příbuzného ??? To jsme se dozvěděli. Martin Hollý za zveřejnění informací na IN udává na PČR a ještě nikoliv pravé autory článků. Nestará se o nic, jen o své honorované přednášky v cizině ? Nezapoměňte mu toto poslat, patolízalové, aby měl zase koho pravičák udat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa