Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Volání i data vyjdou v cizině dál draho. Jak si na cestách nezruinovat konto?

Autor: Michaela Bezvodová - 
27. června 2016
06:05

Za rok má v EU skončit roaming. Operátoři ale stále neznají podmínky regulace a hrozí tak, že se konec poplatků za volání ze zahraničí zpozdí. Mobil je přitom pro řadu lidí nepostradatelným parťákem při cestování do zahraničí, kde si bez volání a internetu často neobjednají nocleh či jídlo. V asijských státech zatím zlevňování za mobilní služby čeští operátoři neočekávají. Jak si pomoci s mobilem i bez něj, aby se z dovolené nestala noční můra?

V ideálním případě za vás mobil s internetem všechno vyřeší, ale jen když se pohybujete po EU. Platit za roaming ve světě by vás totiž vyšlo na hodně draho. EU se ale od dubna letošního roku přiblížila ke sjednocení volání v rámci zóny, a tak ceny klesly i u nás.

Esemesky nesmí překročit cenu vyšší jak 67 haléřů a jeden MB dat cenu 1,66 koruny. Kdo má u svého operátora paušál s volnými minutami, SMS a daty, tomu operátor volání v rámci EU zpoplatní sazbou jako doma navíc s poplatkem.

Už v červnu 2017 by měl roaming skončit definitivně, i když to zatím není jisté. „Zahájili jsme práce na zavedení změn účinných od června 2017, bohužel stále čekáme vstupní parametry od regulátora. Pokud budeme na zadání čekat stejně dlouho jako loni, riskujeme problémy s technickou implementací,“ uvedla mluvčí Markéta Kuklová z Vodafone.

Zatím není jasné, na kolik mobilní služby bez roamingu výjdou, protože ceny bude udávat EU, uvedla Martina Kemrová z T-Mobile.

Společnost O2 doplnila, že do té doby svým klientům v zahraničí může zatím nabídnout od 1. července cestovní pojištění v mobilu, které se aktivuje spolu s roamingem hned po překročení hranic, a není tak nutné si jej pořizovat zvlášť, řekla mluvčí O2 Lucie Pecháčková.



Internetový expert Daniel Dočekal ale připomíná, že je roamingu lépe se  vyhnout. Ve světě platíte do sta korun za spojovací poplatek a sazbu třeba i 35 korun na minutu volání.

„Když nemají lidé Wi-Fi ani mobilní data, tak asi žádná rada není, tedy až na to, aby používali internetové kavárny. Ale v těch zpravidla získají i Wi-Fi. Na světě jistě existuje řada služeb s přehledem Wi-Fi a data lze získat zpravidla tak, že si lidé pořídí místní SIM, dají ji do telefonu a vyhnou se tak nestoudným nákladům za roaming u našich operátorů,“ míní Dočekal.

 

Nabitý telefon a místo na fotky

Základ, který se vám bude hodit všude, kde máte přístup k internetu, je sada cestovatelských aplikací, místo na ukládání fotek (ale také potřebných dokumentů, jako jsou letenky, rezervace k hotelu či přefocené pasy pro případ ztráty) a v neposlední řadě třeba externí baterie, která nepotřebuje připojení do zásuvky a nabije vám „umírající“ telefon kdekoliv a kdykoliv.

Češi používají v průměru asi 28 aplikací, z toho je skoro 90 procent neplacených. Patří mezi ně třeba Booking.com, která pomáhá s rezervací v hotelu, v TripAdvisoru najdete recenze od cestovatelů na hotely, restaurace i aktivity a pak podle potřeb poslouží třeba laciné taxi Uber, trasy místních hromadných doprav nebo elektronická peněženka pro letenky. Pro příslušný telefon najdete vhodné aplikace ke stažení na internetu. Stáhněte si je včas, upozorňuje Radim Tlapák z BatteryShopu.cz.

Většina Čechů vyžaduje na dovolené internet. Hledají si tak například restaurace. Většina Čechů vyžaduje na dovolené internet. Hledají si tak například restaurace. | Profimedia.cz


Pozor si dejte taky na příliš velká horka. „Vysoké teploty bateriím škodí. Proto není vhodné ponechávat notebooky ani mobilní telefony na přímém slunci nebo třeba ve vyhřátém autě. Bateriím svědčí teploty mezi 15°C a 20°C,“ řekl Tlapák. Běžně baterie snese 300 až 500 nabíjecích cyklů, to jsou asi tři roky. Když baterie nevydrží nabitá víc jak půl hodiny, je potřeba ji vyměnit za novou.

Ležet s telefonem u bazénu se vám také nemusí vyplatit. Tlapák připomíná, že elektronice nesvědčí ani vlhký vzduch a je vhodné použít vodotěsný kryt. „V případě, že se již baterie do kontaktu s vodou či vlhkem dostala, otřete ji především v místě s kontakty a nechte ji alespoň jeden den vysoušet při pokojové teplotě, rozhodně ji nesušte na sluníčku nebo fénem,“ upřesnil.

Za zmínku stojí také doporučení pořídit si univerzální adaptér, aby v kufru nezabíralo místo několik nabíječek. Fotky z výletů pak můžete průběžné posílat na cloud a uvolnit si místo v telefonu pro další dny.

„Na cestách je potřeba počítat se všemi situacemi, i s těmi nepříjemnými, kdy se nám mobil ztratí, utopí nebo nám jej někdo odcizí. To samé platí pro fotografie, o které bychom neradi přišli. Ochranu a zálohování poskytují online úložiště dat, takzvané cloudy, které jsou přístupné kdykoliv a odkudkoliv a nabízejí různou kapacitu. Řada z nich existuje také ve formě aplikací, které jsou zdarma a dostupné pro všechny platformy chytrých telefonů,“ dodal Tlapák.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi