Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Konec roamingu už klepe na dveře. Operátoři hledají skulinky, jak zákaz obejít

Autor: pet - 
1. června 2017
14:05

Roamingu by mělo odzvonit. K 15. červnu začne platit zákaz na území celé EU o placení poplatků za používání mobilu v zahraničí. To se však nelíbí některým operátorům, kteří se prý bojí, že „by přišli na buben“. Tak vymýšlejí fígle, jak zákaz obejít. Informovaly o tom ve čtvrtek Hospodářské noviny.

Brusel sice novinkou potěšil většinu turistů, nepotěšil však telekomunikační firmy. Některé z nich už začaly podnikat opatření a kroky, aby se zákazu vyhnuly.

V legislativě totiž platí jedna výjimka. Podnik o ni může požádat tehdy, pokud doloží, že by ho zrušení roamingu zruinovalo. Je tedy možné, že by se zrušení poplatků nemuselo týkat uživatelů využívajících menších mobilních operátorů.

Český telekomunikační úřad, který je hlavním rozhodujícím orgánem, již informoval, že žádost podalo několik virtuálních tuzemských operátorů. To potvrdil i mluvčí úřadu Martin Drtina. „Někteří z nich nás žádají o povolení účtovat příplatky k roamingu i nadále. O těchto žádostech ale nebylo dosud rozhodnuto,“ popsal pro HN.

VIDEO: Podívejte se, jak operátoři bojují s přicházejícím zákazem roamingu

Video  Operátoři bojují s příchodem roamingu  - Mobilmania.cz
Video se připravuje ...

Mazaní Slováci

Zajímavou strategii zvolili i naši sousedé na Slovensku. Mobilní síť Orange zde snížila objem internetových dat pouze na 100 MB měsíčně. A to jak u nejlevnějších, tak i u těch nejdražších tarifů. Proč? Společnost tlačí uživatele k tomu, aby spotřebovali v cizině co nejméně dat. Ti „hříšníci“, kteří limit přečerpají, pak budou platit roaming v plné výši.

Tyto „super“ tarify jsou na slovenském trhu už od května a prošetřuje je Evropská komise i slovenský telekomunikační úřad. Pokud se prokáže, že se o žádný podvod nebo porušení zákazu nejedná, je více než pravděpodobné, že této strategie využijí další mobilní operátoři.

anna ( 1. června 2017 16:28 )

Vždycky byly ceny za mobilní služby včetně internetu v Česku a na Slovensku jedny z nejdražších, díky EU si to už nemusíme nechat líbit. Protože roaming od 15.06.2017 končně končí, tak si skočte na rakouskou hranici, kde je nejlepší síť A1 Mobil-Internet Large (LTE) za měsíční poplatek 9,90 EUR (261,- Kč), 10 GB, Downloadspeed 150Mbit/s. NAČASE!

Zobrazit celou diskusi