Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Veterináři vrátili 640 kg kebabu Němcům, obsahoval zakázaná „éčka“

Kebab (ilustrační foto)
Kebab (ilustrační foto)  (Autor: Foto Blesk - Martin Pekárek)
Autor: bru/ČTK - 
21. června 2016
15:04

Veterináři nařídili vrátit 640 kg masných polotovarů pro přípravu kebabu a gyrosu do Německa. Zásilky obsahovaly nepovolené stabilizační látky, sdělil dnes mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Příjemcům zásilek v Pelhřimově a v Jihlavě hrozí podle veterinárního zákona pokuta do milionu korun.

Ve složení výrobku na etiketách byly uvedeny látky, jejichž použití pro tento druh produktů evropská legislativa nepovoluje. Při kontrole v místě určení byly zjištěny i další, převážně administrativní závady,“ sdělil Pejchal. Ve 320 kg hovězího kebabu v Pelhřimově šlo o glutamát a fosforečnany. Dodavatel navíc nebyl řádně registrovaný u Městské veterinární správy v Praze. Zásilka byla vrácena výrobci.

U stejně velké zásilky telecího kebabu a gyrosu, který byl určen pro rychlé občerstvení v Jihlavě, byl na etiketách nepovolený glutaman sodný a stabilizátory E450 a E451, u kebabu ještě E460. „Příjemce zásilky navíc nesplnil svou povinnost a nenahlásil příchod zboží nejpozději 24 hodin dopředu místně příslušné krajské veterinární správě. Také v tomto případě byla celá zásilka pozastavena,“ dodal Pejchal. Oba případy veterináři nahlásili do systému pro falšované potraviny.

Na začátku června již veterináři jednou problémy s kebabem řešili. Nařídili firmě, aby vrátila do Polska osm tun drůbežího polotovaru určeného na kebab. U více než poloviny mraženého výrobku v jihomoravských Vranovicích, označeného jako halal, chyběly doklady. V údajích také nebyly odlišené alergeny od ostatních složek, na obale nebylo datum zmrazení.

SVS kontroluje více než 5000 podniků, které zpracovávají produkty živočišného původu, a dalších 5000 maloobchodů. Od loňského roku kontrolují také restaurace a jídelny. Za chyby ve veterinární hygieně uložili loni veterináři pokuty za 22,5 milionu korun. Celkové loňské pokuty od SVS dosáhly 25,6 milionu korun.

st.rec ( 22. června 2016 08:56 )

Proč jim to vracejí?To by přece mělo být jako nebezpečná chemická zbraň zlikvidováno na jejich účet.Se nějak ukazuje že nás ve slavné EU chtějí otrávit nejen politicky.

joudajoudovy ( 21. června 2016 17:15 )

veprovim jako stavenim, ktere privsim bez mrknuti oka prideli.

nyxx ( 21. června 2016 16:39 )

Snad vepřovým, ne?

joudajoudovy ( 21. června 2016 15:31 )

jejda jejda..., merkel chce migranty i turka, tak proc jim bere kebab? to je chce zivit ceskym kvalitnim veprovim?

Zobrazit celou diskusi