Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Autobus s českými školáčky ve Francii ostřeloval útočník. Pět osob zraněno

Autor: všm, ula, zb, ČTK - 
5. června 2016
16:45

Český autobus, který se vracel ze Španělska, zasáhly na jihu Francie dva výstřely. Podle ministerstva zahraničních věcí bylo lehce zraněno 5 osob, nikdo není v ohrožení života, jen jedna osoba zůstává v nemocnici. Ostatní se vrátili ráno do Čech. Jedni z cestujících byli žáci základní školy ze Stodu na Plzeňsku. Francouzská prokuratura přinesla navíc informaci, že se střílelo na přední i zadní sklo.

K incidentu došlo v sobotu večer poblíž města Montélimar. V 22:30 se náhle roztříštilo přední sklo a střepiny zranily několik osob. Jednu ženu (54) zasáhly do oka, je ve vážném stavu. Lékaři zvažují, zda zvládne převoz do Česka. Ostatní mají spíše povrchová zranění. Všichni byli převezení do nemocnice v Montélimaru. České velvyslanectví v Paříži potvrdilo incident. 

Vyšetřování rychle ukázalo, že sklo se rozbilo díky dvěma výstřelům z nedalekého mostu přes dálnici A7. Identita střelce není zatím známá a ani motiv jeho činu. Podle velvyslanectví se nejspíš jednalo o náhodnou střelbu. Celkem jelo autobusem 75 pasažérů. Původní zprávy mluvily o 70 turistech.

Francouzská prokuratura přišla s informací, že neznámý útočník střílel na přední i zadní sklo.

Zájezd skončil neštěstím

Tiskový odbor Ministerstva zahraničních věcí Blesk.cz sdělil: „V noci byla kontaktována ambasáda v Paříži, že se stala nehoda autobusu české cestovní kanceláře, který se vracel se 70 turisty české národnosti ze Španělska. Podle dostupných informací policie bylo prostřelo přední sklo. Nikdo není v ohrožení života, pět osob bylo lehce zraněno a převezeno do nemocnice. Jedna osoba zůstala hospitalizována, ostatní se vrátili do Česka.“ Příčiny nehody se podle ministerstva prošetřují, zatím nejsou bližší podrobnosti.

Autobusem, který ve Francii zasáhly výstřely, cestovali mimo jiné žáci základní školy ze Stodu na Plzeňsku. Podle starosty už v pořádku dorazili domů. Žáci nebyli mezi šesti osobami, kterou při incidentu poranily střepy z rozbitých oken vozidla.

"Dnes všichni se zpožděním, ale v pořádku přijeli náhradním autobusem domů," řekl o školní výpravě odpoledne starosta Stodu Jiří Vlk.

Podle něho jezdí každý rok deváťáci na týden do Španělska na výlet. V autobuse jely děti ze dvou devátých tříd stodské základky, zbytek kapacity autobusu doplnila cestovní kancelář dalšími pasažéry. Nikdo ze Stodu nebyl zraněn, dodal starosta. Podle něho bylo v autobuse zhruba 30 žáků z obce.

Informace o tom, že všechny děti i pedagogický dozor vracející se ze Španělska jsou v pořádku, je i na webu školy.

Samo ( 5. června 2016 19:38 )

Je hloupost prohlašovat, že to nebyl teroristický útok. On to byl teroristický útok, protože ať střílel kdokoliv, střílel s úmyslem ohrozit řidiče a tím pádem všechny cestující a když pak viděl, že to řidič zvládl, tak vystřelil ještě do zadního skla. Takže žádné náhodné výstřely.

ninga ( 5. června 2016 15:43 )

Není typický? Minule jeden Evropan z Moravy házel na auta polena. Ale máš pravdu, Moravan není Evropan.

cantre ( 5. června 2016 15:39 )

kurzové sázení, velmi spolehlivé informace : http://verotes.blogspot.cz/

hanka666 ( 5. června 2016 13:18 )

Už se připravuj, sbal si uzlíček.Ti čmoudi nás za 20 let vyženou.KuWa.

hanka666 ( 5. června 2016 13:16 )

Letos to vidím na koupališti v Porubě. Voda je tam výborná, pivko, drinky, tobogány. 5 střel není náhoda.

Zobrazit celou diskusi