Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Velké srovnání platů 70 profesí: O kolik berou Němci víc než my a proč?

Autor: Marta Prokešová - 
17. května 2016
19:50

Jak vyplývá ze srovnání, které podle průměrných platů zveřejněných německým deníkem Bild udělal Blesk, většina profesí bere v Česku jen čtvrtinu toho, co v Německu. Někteří ale ještě méně.

Samozřejmě je třeba vzít v úvahu životní náklady. Jenže podle různých srovnání např. ceny jednotlivých potravin jsou tam v přepočtu ještě nižší než u nás. A kdo si myslí, že třeba nájemné ukrojí z německých platů podstatně větší díl, asi by se podivil. Průměrné nájemné v 30 let starém bytě v Berlíně je 7,4 eura, tedy 200 Kč na metr čtvereční.

A v Praze? Podle cenových map realitních kanceláří je nejlevněji v devátém obvodu. Průměrné nájemné tu dělá 216 Kč na metr čtvereční… Podívejte se tedy na 70 profesí a srovnání jejich průměrných platů v Německu a v Česku. A jestli vás trápí, zda se někdy budeme mít taky tak dobře, přečtěte si, jak to pro Blesk okomentoval ekonomický expert.

Jak jsou na tom finančně jednotlivá zaměstnání? (Přepočítáno aktuálním kurzem 27 Kč/EUR, zaokrouhleno) Jak jsou na tom finančně jednotlivá zaměstnání? (Přepočítáno aktuálním kurzem 27 Kč/EUR, zaokrouhleno) | Bild, MPSV

Jejich ručičky jsou zlatější

„Co je štěstí? Muška jenom zlatá. Co je bohatství? Zlaté ručičky a hlavičky. Němci jsou jedni z nejproduktivnějších pracovníků na světě, pokud tedy ne vůbec ti nejproduktivnější. Ač to asi neradi uslyšíme, jejich ručičky a hlavičky jsou prostě zlatější než ty naše. Vysoká produktivita rovná se velké bohatství. To se sice v Německu dělí mezi násobně více obyvatel než u nás, ale i tak nás svými mzdami s přehledem předčí. Bude trvat celá desetiletí, než Němce doženeme. Je také možné, že se nám to prostě nikdy nepodaří. Je totiž otázka, zda vůbec někdy v historii vytvářely české země větší bohatství v přepočtu na obyvatele než země německé. Ale nevěšme hlavu, srovnáváme se s dost možná nejproduktivnějším národem na světě. Laťka je hodně vysoko,“ řekl Blesku Lukáš Kovanda, hlavní ekonom finanční skupiny Roklen.

lepabrena ( 19. května 2016 09:08 )

Tak to máš tedy kliku, že máš VŠ. Já také, ale ne soukromou a koupenou a živořím- ale ještě žiju- na rozdíl od své spolužačky, inženýrky ekonomie, která po dvouleté nezaměstnanosti po padesátce spáchala sebevraždu, a na rozdíl od jiné, která, těžce nemocná, nenašla jinou práci než jako prodavačka a zemřela cestou do práce- pokud by se mohla léčit, přežila by. Jiná moje spolužačka- doktorka práv pracuje jako hajzlbába v metru- poslal jí tam Úřad práce a protože má částečný invalidní důchod, dostává méně než minimální mzdu a před útoky feťáků jí chodí hlídat její otec. Jo, pokud v tomto státě překročíte padesátku nebo těžce onemocníte, nemáte žádnou šanci.

agfor ( 18. května 2016 12:50 )

Německ je velká země a má víc pracujících. Tamní vláda nestačí rozkrást všechno, co lid vyprodukuje. Ta naše ba potřebovala více otroků, kteří by na ni dřeli 25 hodin denně a zadarmo.Máte však v tabulce divná čísla, např." řididč ještěrky si o platě 21 000 může nechat jen zdát, listonoši by také asi byli spokojenější s 18 000 apod.

meverickx ( 18. května 2016 10:18 )

Ještě musím doplnit problém se supermarkety kde se prodává většinou zahraniční potraviny ,,.Proto nemáte práci ,,proto že si kupujete máslo a sýry z ciziny ,, Němec když se rozhoduje kterou věc koupí v první řadě se dívá ,.,.AAAAA tady jsou jablka z Německa .,., Ok koupím Německé a dám tím práci sousedovi ..,,. Je zajímavé ,že jsem tady nikde v obchodě neviděl třeba Kofolu ,která je v Evropě na třetím místě v prodeji nealko drinkú za Coca colou a Pepsi

meverickx ( 18. května 2016 10:09 )

Pracuji v Německu a jsou to nesmysly ohledně Německé produktivity .,., U nás se musí makat dvakrát intenzivněji ,, proto že tak honit Němce v práci jak se u nás ždímají výkony z Čechú si v Německu nikdo nedovolí ,.,O Německé kreativitě a flexibilitě už nemluvím vúbec.,,. Oni se už ve škole od cca 6 třídy zaměřují na jeden obor ,který plánují dělat celý život ,.,. Pak když si Němec má doma utáhnout kohoutek protože mu kape voda ,nebo přilepit jednu upadlou kachličku -- Volá firmu ,., O jejich kuchyni ,škoda mluvit .., Naprostý hnus -- většina Němcú vaří s polotovarú .,.,Švýcarský příbuzný rodiny pro kterou pracuji nám posledně na svátky poslal krabici nějaké polévky a k tomu návod na přípravu v dopise -- Bylo kolem toho spousta komedie a výsledek naprostý hnus ,.., Zlatá Vitana -- Kdyby naši POLITICI nerozprodali celou naši zem ,, měli by jsme se také dobře .,., Nic nám doma nepatří .,,. To je hlavní problém,.., Prodali Banky které nám ted pújčují peníze za nekřestanské úroky - ty jsou většinou Německé ,,prodali vodárenský prúmysl kde zisky ze 100 násobně zdražené vody jdou do zahraničí,.,. Telekomunikace,, plynárenský prúmysl atd ,.,. Poděkujte Havlovi a jeho kumpánúm ,že se zasloužili o to že jsme jen kolonie Západu a jejich levná pracovní síla .,,. Poděkujte jim za likvidaci zemědělství ,prodej dolú a bytú k nim náležícím spekulantúm a Havlovým kamarádům ,.., Ti pak jako výraz vděku s těchto peněz sponzorují jejich trapné filmy ,,, Viz trapárna odcházení ,která stála 100 milionů .,,. že Bakalo a spol ? Měli bychom je všechny pověs..it za vlastizradu

fotrpjotr ( 18. května 2016 03:28 )

Hlavně že ceny máme srovnatelné a často i vyšší.

Zobrazit celou diskusi