Raději bez kondomu

Co je podle odborníků alarmující? Že při nevěře se lidé příliš nechrání. Jen třetina záletníků myslí na své zdraví a použije kondom. To ukazuje, že jejich postoj k riziku pohlavních chorob je lehkovážný. Průzkum ukázal, že až 91 % nevěrných osob po mimopartnerském sexu ani nenapadne jít na vyšetření HIV, přestože i nadále praktikují sex se svým stálým partnerem. Jsou totiž přesvědčeni, že jich se nějaká pohlavní nákaza netýká.

Nejčastější je úlet

„Velkým problémem je, že se většina nevěr, až 56 %, odehrává formou jednorázového »úletu«. Účastníci nevěry tak neznají sexuální historii protějšku a proto mohou jen obtížně zhodnotit možné riziko pohlavní nákazy. Je to o to vážnější, že po takovémto úletu přijde na testy HIV jen 9 % těch zodpovědnějších podvádějících,“ upozorňuje MUDr. David Jilich z AIDS centra Nemocnice Na Bulovce.

Sex ve třech, sex se stejným pohlavím

Průzkum ukázal, že jsme experimentátoři. Sex ve třech někdy zkusilo 16 % z nás. Mimopartnerský sex s osobou stejného pohlaví mělo 7 % žen a 5 % mužů.  Poslední údaj je zvlášť důležitý z hlediska možného nakažení HIV.  Znamená to totiž, že 120 tisíc mužů bylo své partnerce nevěrných zase s muži. Pravděpodobně se jednalo o bisexuální sex a právě mužští bisexuálové a homosexuálové patří do skupiny nejvíce ohrožených HIV. Tvoří totiž až 80 % případů nakažených tímto virem.

Proč heterosexuál spí s mužem?

Podle psycholožky Laury Janáčková ze Sexuologického ústavu VFN v Praze může mít bisexuální chování mužů hned několik důvodů. „U mladších mužů jde nejčastěji o experimentování a hledání nových zážitků. Důvodem může být i nevyjasnění sexuální orientace. Mnozí bisexuálové mohou být též latentní (utajení) homosexuálové, kteří se nechtějí ke své orientaci přiznat a žijí v relativně spořádaném heterosexuálním svazku,“ dodává Janáčková.

HIV stále hrozí!

V 90. letech jsme se báli nákazy HIV, ale současná generace už si s tím hlavu moc neláme. Přitom počet HIV pozitivních stále roste. V roce 2015 přibylo u nás průměrně 22 nemocných za měsíc, letos za první tři měsíce bylo zaznamenáno už 95 nakažených! Ovšem odhaduje se, že nemocných je třikrát víc než celkových 2685 evidovaných.