Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Virus HIV se valí Ruskem: V Jekatěrinburgu ho má každý 50. člověk

Autor: Alexandr Božilov - 
2. listopadu 2016
21:31

Ruský Jekatěrinburg se potýká s epidemií HIV. Infekční chorobou je údajně nakažený každý 50. obyvatel ruského města. Vir, který způsobuje nemoc AIDS, se však netýká jen mladých lidí a narkomanů. Mezi nakaženými je čím dál víc starších lidí.

Podle náměstkyně místního ministra zdravotnictví Taťány Savinové se virus HIV pevně ukotvil mezi obyvateli Jekatěrinburgu. „Máme 1826 nakažených na 100 tisíc obyvatel, to znamená, že nakažených je 1,8 % obyvatel města,“ uvedla Savinová. Situace je alarmující o to více, že Jekatěrinburg je s téměř 1,5 milionem obyvatel 4. největším městem Ruské federace.

Savinová upozorňuje ještě na jeden zarážející fakt: „Je to mýtus, že virus HIV postihuje jenom mladé lidi a narkomany. Vidíme zde výrazný nárůst případů, kdy se nakazí i starší lidé. Máme spoustu nových případů nakažení virem HIV v kategorii 30–49 let.“

Na konci minulého roku bylo v Rusku oficiálně registrováno více než milion nakažených virem HIV. V Česku zdravotníci zaznamenali od roku 1985, kdy se výskyt HIV začal sledovat, celkem 2864 případů HIV. Nemoc AIDS u 500 lidí a 252 lidí v důsledku této nemoci zemřelo.

Zjištění nákazy virem HIV je pro každého šokem a velkou emotivní ránou. Pacienti často vyhledávají péči psychologů a výjimečné nejsou ani sebevraždy nebo zkratovitá jednání. Příkladem toho je také incident, který se před časem stal v Arizoně v USA. Muž své partnerce přiznal, že je HIV pozitivní. Žena ztratila nervy a srazila ho autem.

Vše zachytily kamery:

Video  Brutální pomsta za smrtící virus  - Youtube
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi