Nejzábavnější workshop týdne v rámci Prague Pride kromě správného navlékání kondomů představil i lék, který pomáhá chránit před nakažením virem HIV. Pro některé posluchače to byla naprostá novinka. „Nikdy předtím jsem o tom neslyšela. Je skvělé, že už existuje něco takového,“ žasla studentka Leona (24).

Lidé z České společnosti AIDS pomoc se snažili otevřít diskuzi na téma tohoto léku už během loňské Pride, o přednášku ale tehdy nebyl moc zájem. Letos získala větší ohlas. 


A co vůbec lék umí? „Postexpoziční profylaxe (PEP) je podání antiretrovirových léků, tedy těch, které užívají HIV pozitivní. Je potřeba vzít tabletu do 72 hodin od rizikového pohlavního styku. Čím dříve, tím lépe," vysvětloval přednášející Michael Jettmar.

Bohužel řada lidí si lék kvůli vysoké ceně od 18 do 20 tisíc korun nemůže dovolit. Pojišťovna ho nehradí. Nárok na PEP zdarma mají pracovníci ve zdravotnictví, policisté a oběti trestních činů, například znásilnění.

Profesor Holý vynalezl preventivní lék

Existuje i preexpoziční profylaxe (PrEP). Lék, který se ukázal být účinný jako PrEP, se jmenuje Truvada. Vynálezcem je profesor Antonín Holý. Cílem PReP je zabránit viru HIV, aby se v těle usadil. Je to volba prevence pro ty, kteří jsou vystaveni vysokému riziku nákazy HIV,“ uvedl přednášející.

PrEP je určen k pravidelnému užívání, brát musíte alespoň jednu tabletu denně. „Ovšem je třeba pamatovat na to, že nechrání před jinými pohlavními nemocemi. Měl by být kombinován s jinými způsoby prevence, například kondomem. V některých zahraničních zemích ho hradí pojišťovna, u nás zatím ne,“ dodal Jettmar.

A tak ačkoliv se na workshopu nakonec kondomy nenavlékaly ústy, návštěvníci i tak tleskali a těšili se z nových informací ze světa.

Snad brzy bude lék dostupnější a počet nakažených nebude každým dnem přibývat," komentovala večerní přednášku Daniela (26), která domů odcházela s různými druhy kondomů na otestování.

Podívejte se, jak správně navléknout kondom:

Video
Video se připravuje ...

Jak navléknout kondom? Eva Fornálová