Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Propouštění v OKD? Úřady práce by navíc potřebovaly 200 úředníků

Autor: ČTK - 
4. května 2016
19:18

Pokud by se společnost OKD náhle uzavřela a zaměstnanci přišli o práci, potřebovaly by úřady práce v Moravskoslezském kraji posílit o 201 pracovníků. Vyplývá to z návrhu opatření ministerstva práce a úřadu práce k řešení situace. Podle dokumentu se uvažuje o náboru nových sil i o jejich přesunu z jiných částí republiky.

„Za současných provozních podmínek (na úřadech práce) jsou dotčené okresy schopny většinu zajišťovaných procesů kvalitně zabezpečit pouze při navýšení počtů zaměstnanců,“ uvádí resort v návrhu. Dodává, že při „nárazovém ukončení činnosti a propuštění zaměstnanců bude nutné personální posílení“ o 201 úředníků.

Podle návrhu se ministerstvo připravuje i na variantu „krizového postupu“. Zvažuje podle služebního zákona nábor nových pracovníků na přechodnou dobu i přeložení zaměstnanců z jiných regionů na 60 dnů.

OKD má asi 9800 kmenových pracovníků, 2500 dodavatelských a 200 agenturních. Uzavření společnosti by mělo dopad také na lidi v navazujících profesích. Generální ředitelka úřadu práce Kateřina Sadílková dnes v Ostravě řekla, že úřady jsou připraveny propouštěným pomoci. Počítají s rekvalifikacemi či příspěvky na dojíždění za prací. Přímo u dolů by měly fungovat mobilní úřady práce. Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) už dříve uvedla, že návrh opatření má její resort od prosince.

Těžební firma OKD podala v úterý sama na sebe insolvenční návrh. Uvedla v něm, že dluží přes 17 miliard a má nejméně 650 věřitelů. Majetek nedosahuje ani sedmi miliard. Provoz zatím dál pokračuje. O případné insolvenci rozhodne soud. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes řekl, že kabinet chce přispět ke stabilizaci OKD a má zájem na postupném útlumu těžby.

1940 ( 5. května 2016 17:14 )

Horníci hledají práci, tak přijmeme úředníky VY ale opravdu nejste jako ONI VY jste korunovaní

Zobrazit celou diskusi