Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Spokojenost Čechů s EU propadla. Unii důvěřuje jen třetina lidí

Češi nejsou v EU spokojeni, vystoupit ale nechtějí.
Češi nejsou v EU spokojeni, vystoupit ale nechtějí.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, zst - 
2. května 2016
17:52

Pouze čtvrtina Čechů je spokojena s členstvím Česka v Evropské unii. Vyplývá to z dubnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Aktuální spokojenost patří k nejnižším od vstupu do unie. Ve společnosti ale nadále převažuje názor, že Česko má členem EU zůstat. Členem osmadvacítky je od 1. května 2004.

Od roku 2005, kdy centrum začalo průzkumy spokojenosti Čechů s členstvím v unii provádět, se podíl spokojených pohyboval vždy zhruba mezi čtvrtinou až třetinou dotázaných. Pouze v letech 2008 a 2009 dosáhl 40 procent, nejvyšší úrovně za sledované období. Naopak nejníže, na 25 procentech, byla spokojenost kromě letoška také v roce 2012, v roce 2013 pak byla na 26 procentech.

Oproti loňsku klesla spokojenost s členstvím o sedm procentních bodů. CVVM také minulý týden oznámilo, že na rekordně nízkou úroveň se meziročně propadla důvěra Čechů v EU. Unii nyní věří jen zhruba třetina lidí. Pokles v obou případech souvisí pravděpodobně s migrační krizí, protože právě postup EU v otázce migrace hodnotí většina obyvatel Česka negativně.

Navzdory poklesu spokojenosti s členstvím v EU a důvěry v unii i nadále převažují lidé, podle kterých má Česká republika zůstat členem EU. Myslí si to podle průzkumu 51 procent Čechů, opačný názor má 39 procent lidí.

Jako zápornou stránku členství v unii zmiňují Češi stejně jako v minulých letech nejčastěji nárůst byrokracie nebo přílišné omezování unijními předpisy. Za kladnou stránku naopak většina lidí považuje třeba zlepšení možností studia či práce v EU nebo velký přísun evropských dotací.

S členstvím v unii jsou nejvíce spokojeni mladí lidé, častěji patří ke spokojeným také vysokoškoláci a studenti, podnikatelé i zaměstnanci. Nespokojení jsou častěji důchodci. Z hlediska politického zaměření jsou spokojenější častěji sympatizanti ČSSD a ODS, kdežto výrazně nespokojeni jsou voliči KSČM.

Průzkum provádělo CVVM v období od 4. do 11. dubna. Zúčastnilo se ho 1063 lidí starších 15 let.

zvonik54 ( 3. května 2016 03:43 )

 Hej Ty, pane lesnismes, starej rudolf měl nějaký číslo??? Leda bys mu ho osobně předvedl, ale co by se na něm zaokrouhlovalo, to teda nevim? Že o takovým čísle nikdo nic neví, pane yntelygente? Vodkaď Tě vypustili? Z Bruselu nebo z Bordelu? Tak tam zase táhni, smrade vypatlanej!

asijo ( 3. května 2016 02:33 )

Kdyby se neprováděl průzkum v pražské kavárně,tak by to několikanásobně méně.

lesnismes ( 2. května 2016 20:36 )

Skoro,v blesku se drobnostma nezabyvame a zaokrouhlujeme i rudolfovo cislo.

lesnismes ( 2. května 2016 20:33 )

Dedku 1912,vemte si rychle tu zlutou pililku a utikejte nazpatek domu, na prahu 8!!Uz tam na vas na prijmu cekaj.

lesnismes ( 2. května 2016 20:21 )

Nastesti i pro tvou rodinu,moulo.

Zobrazit celou diskusi