Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Nejsem v sektě a rodím doma.“ Ekonomka Šichtařová se propočítala k 5. dítěti

Ekonomka Markéta Šichtařová čeká už páté dítě.
Ekonomka Markéta Šichtařová čeká už páté dítě.  (Autor: Facebook Markéty Šichtařové a archiv Blesk.cz)
Autor: kal - 
30. dubna 2016
10:20

Ekonomická analytička Markéta Šichtařová patří mezi nejcitovanější v oboru. Novináři se musí připravit ale na to, že při komentáři k daňovým sazbám a růstu HDP uslyší v telefonu i dětský pláč. Šichtařová má s manželem Vladimírem Pikorou už čtyři děti a v magazínu Práva prozradila, že je těhotná znovu. Další potomek má být prý dárek ke čtyřicátinám, které oslaví v říjnu. Bude ho rodit zase doma?

„Kolikrát, když zavítám třeba někam do obchodu a za mnou se táhnou čtyři cvrčkové, ke mně lidé opatrně přistoupí a zeptají se: A ty jsou všechny vaše? Říkám: Jasně, a tohle je páté,“ zmínila Šichtařová pro magazín Práva, kde se pochlubila i těhotenským bříškem. „Vidím na nich, že si nejsou jistí, jestli mi mají gratulovat, anebo se zeptat: A vy jste v jaké sektě? Berou nás zkrátka jako kuriozitu,“ dodala.

Její plodnost ale prý nemá s náboženstvím nic společného. Prý je v tom touha po velké rodině. „Manželovi rodiče umřeli a u mě nejsou vztahy úplně ideální. Tím, jak nemáme moc příbuzných, toužíme po velké rodině. Paradoxně jsem nikdy nebyla mateřský typ a ve dvaceti jsem mívala noční můry, že se mi narodilo dítě. Jenže když se to pak skutečně stalo, tak se mi to zalíbilo, že jsem chtěla další,“ dodala ekonomka.

Jak zvládá práci z domova? K dětem si prý odskakuje a větší pauzu s obědem si dá přes poledne. „Jsou zvyklé se zabavit samy a moc toho nevyžadují. Když se jako miminka učily lézt, zatahaly mě za kalhoty, tak jsem je zvedla na klín, kojila a přitom psala na počítači. Na dvě hodiny mi vytuhly v náručí a já jsem pořád psala. Pak se zavrtěly a šly si zase po svém. Dříve ženské nosily děti v ranci na pole, tak u mě jsou na klíně u počítače,“ zmínila Šichtařová.

Zmínila i kontroverzní téma domácích porodů. „To téma si zaslouží, aby bylo otevřeno, ale jinak je to soukromá věc každé ženy, která by měla mít právo rozhodovat o svém těle. Řada z nich si z porodnice nese těžký traumatický zážitek, není schopná následně kojit a postarat se o dítě, protože má poporodní deprese. Otázka tedy stojí, jestli rodit přirozeně, nebo pod nátlakem,“ uvedla analytička, která předchozí potomky porodila doma.

Ze Šichtařové musí mít radost vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), která se snaží posílit vícečetné rodiny například zvýšením daňových slev na děti. Ze Sobotkových ministrů se přitom může Šichtařové s Pikorou už teď postavit Marian Jurečka (KDU-ČSL), který má s manželkou také pět potomků.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

y1xcvbnm ( 30. dubna 2016 13:14 )

Vždyť nikdo neví , třeba má soukromého doktora a sestru, tak ať si rodí a daří a jí, vím z vlastní zkušenosti že paní co přišla do porodnice rodit třetí dítě se slovy, už je to třetí a bude to raz dva rozpoutala svým porodem peklo v porodnici, šlo jí o život a i o život holčičky která šla koncem pánevním a nějak se zasekla a pupeční šňůra ji přidusila .

zednik ( 30. dubna 2016 12:56 )

 Spíš touha po módním odlišení se . Dřív rodily na poli nebo doma, po porodu pak hned vydrhly světnici ,napekly lokáče a dítě nosily v loktuši přičemž dělaly tu nejtěžší práci..Kojenecká úmrtnost ale byla 50%. Při jejích příjmech by měla královskou nadstandartní péči. Rodit doma je nebezpečné a nehygienické i dnes. Přijde mi to jako nejet někam bavorákem, ale žebřiňákem, protože tam taky dojedu a posádka může při jízdě pohodlně ležet na voze a ještě jsou na čerstvém vzduchu. Důvod na obhájení nesmyslu se vždycky najde.

ellenic ( 30. dubna 2016 12:43 )

Sdílím její touhu po velké rodině, ale rozhodně ne k porodu doma. Přestože jsem z oboru, tak bych takhle neriskovala. Naopak byla jsem šťastná za porody v nemocnici a péči porodních asistentek, sester a lékařů . Nikdy bych neriskovala a nerodila doma . Domácí prostředí není porodní sál, který je k porodu určený.

verka1 ( 30. dubna 2016 12:38 )

ta není cikánka. co si pamatují, byla poradkyně Klause. s manželem založili finanční institut. tak ta může rodit pořád

moiaza ( 30. dubna 2016 11:18 )

Bezvýznamná "inteligence" mě nevzrušuje a jejich pindy mě nechávají ledově klidným. Podobně jako Kalouskovy pindy.

Zobrazit celou diskusi