Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nebezpečné viry si rodiče pletou s průjmem. Očkování může dítěti zachránit život

Autor: sou - 
14. dubna 2016
06:10

Kvůli rotavirovým infekcím končí každoročně tisíce českých dětí v nemocnicích. Nebezpečné jsou hlavně pro kojence, u kterých je těžké rozpoznat první příznaky dehydratace, která může vést až k ohrožení jejich života. I přes zavedení dobrovolného očkování počty nemocných neklesají. Spíše naopak. Rodiče totiž děti vakcinovat nechávají jen výjimečně.

Každý rok v České republice vyhledá kvůli rotavirovým infekcím lékařskou pomoc odhadem 40 tisíc dětí do pěti let věku. Pro téměř čtyři tisíce z nich navíc návštěva lékaře končí kvůli vážnému stavu hospitalizací. Průběh nemoci je většinou mírný a doprovázený středně těžkým až vodnatým průjmem trvajícím až 8 dní, opakovaným zvracením, horečkou, bolestí a křečemi v břiše. O obyčejný průjem ale nejde.

Hlavně u kojenců může dojít k rychlému zhoršení klinického stavu. Je u nich totiž těžké rozpoznat první známky dehydratace, která může vést i přes bezproblémové přijímání potravy k ohrožení života dítěte.  Rodiče své potomky před touto nákazou mohou ochránit dobrovolným očkováním. To ale většina nedělá. V Česku je momentálně proočkováno zhruba 16 % dětí.

„Přestože Česká vakcinologická společnost schválila v roce 2014 doporučení pro očkování proti rotavirovým infekcím, je procento očkovaných dětí stále nízké a nemá zřetelný vliv na snížení počtu hospitalizovaných pacientů,“ říká primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice Jan Boženský.  

Počet hospitalizovaných dětí s touto diagnózou v Česku neklesá  

Přitom počet hospitalizovaných dětí s rotavirovou infekcí u nás neklesá, spíše naopak. V roce 2015 bylo hospitalizováno 3871 dětí do 5 let věku, zatímco například v roce 2007 to bylo o přibližně 700 dětí méně, tedy 3142. Prevenci proti těmto onemocněním zařadila do svého globálního očkovacího akčního plánu do roku 2020 i Světová zdravotnická organizace (WHO).

„Zkušenosti a validní data ukazují vysokou efektivitu plošné vakcinace, a proto již deset evropských států k této vakcinaci přistoupilo, a to nejen s ohledem na vysoká zdravotní rizika rotavirových infekcí, ale i na značné náklady souvisejícími s rotavirovými infekcemi,“ dodává Boženský. V řadě evropských států už plošná vakcinace zavedená je. Studie z těchto zemí ukazují na její stěžejní vliv na pokles hospitalizací.  

Rakouská studie zaznamenala vliv plošné vakcinace na pokles hospitalizací u dětí do dvou let věku kvůli rotavirům v rozmezí 76 % až 79 %, zatímco například belgická až o 80 %.

Plného efektu vakcinace bylo ve zmíněných zemích dosaženo během dvou až tří let. V belgické studii byla porovnávána data z období před zavedením vakcíny (2004 až 2006) s těmi po zavedení plošného očkování (2007 až 2009). Analýza probíhala ve 12 belgických nemocnicích.

Kvůli rotavirům umírá ročně přes půl milionu dětí na celém světě  

Dalším příkladem efektivity plošné vakcinace proti rotavirům je Velká Británie, kde zřetelného efektu plošné vakcinace bylo dosaženo během jednoho roku.

Plošné očkování zde bylo zahájeno v červenci 2013. Podání dvou dávek bylo dokončeno u 87,5 % dětí a v následující sezoně 2013/14 bylo zaznamenáno až 67% snížení počtu případů ve srovnání s průměrem v předchozích 10 letech.

Rotavirové průjmové infekce patří mezi nejčastější dětská onemocnění, mnohými rodiči jsou však leckdy lehkovážně považovány za běžný dětský průjem.  

Rotaviry patří celosvětově mezi nejčastější původce akutní gastroenteritidy u dětí mladších 5 let. Ročně je na celém světě více než 110 milionů onemocnění a 520 tisíc úmrtí u dětí do 5 let vyvoláno právě rotaviry. Více než 80 % těchto úmrtí připadá na rozvojové země, kde se podílí téměř na 6 % všech úmrtí u dětí do 5 let věku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi