Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Poškození ledvin u dětí? Můžou za to chipsy, fastfoody i záněty močových cest

Autor: ČTK, sou - 
10. března 2016
06:10

10. březen je Světovým dnem ledvin a letos se zaměří na děti. Ty mohou být ohroženy už v raném věku. Rodiče by si měli všímat náznaků, které ukazují na to, že něco není v pořádku. Onemocnění ledvin může být vrozené a na první pohled nemusí být patrné. Nebezpečné mohou být i vrozené vlohy, například vysoký tlak, který může vést až k ledvinovému selhání.

Ve vybraných nefrologických ambulancích poskytnou lékaři 10. března dospělým bezplatné konzultace. V případě podezření na onemocnění ledvin u dětí je nutné obrátit se nejdřív na pediatra.

Významných poruch projevujících se snížením funkcí ledvin u dětí je naštěstí v Česku velmi málo. Každý rok se objevuje zhruba 30 případů. Dialýza nebo transplantace je pak nutná u 10 až 15 dětí.

„Pro takové děti je podle posledních poznatků nejvhodnějším cílovým způsobem léčby transplantace. Proto v posledních letech stoupá počet tzv. preemptivních transplantací, kdy se dítě transplantuje bez předchozí dialýzy. Většinou je to v situaci, kdy jde o transplantaci od živého dárce, většinou blízkého člena rodiny,“ uvedla dětská nefroložka Jana Leichmannová.

Odborníci: Kontrolujte dětem pravidelnost i proud moči

Mnohem častější jsou ale infekce močových cest. V novorozeneckém věku je její četnost u chlapců i dívek vyvážená, ve školním věku ale už pak postihuje mnohem více dívky.

„Průměrně infekci močových cest prodělají do 10. roku života dvě děti ze sta. Jedná se o infekci buď jen močového měchýře (cystitida) nebo infekci ledvin (pyelonefritida), která je násobně závažnější,“ vysvětluje Leichmannová. Podle ní až 20 procent infekce přechází do chronického stadia, což je pro dětský organismus velmi rizikové. Opakované záněty mohou vést až k poškození ledvin.

„Rodiče by si měli všímat, zda je močení dítěte pravidelné, plynulé, dostatečně silným proudem, jestli dítě při močení musí tlačit nebo je neklidné. Jsou i nespecifické signály, např. opakované horečnaté stavy bez zjevných příčin, poruchy močení nebo i celkové neprospívání dítěte,“ řekla lékařka z dětské nefrologické ambulance v Ústí nad Labem.  

Kritický je přechod od pediatra k lékaři pro dospělé  

„U nás je rozšířená představa, že selhání ledvin je onemocnění vyššího věku. To je jenom část pravdy. Většina onemocnění trvá desítky let, než jsou ledviny tak poškozené, že pacient potřebuje dialýzu či transplantaci. Proto je nutné hledat onemocnění ledvin již v mladším věku,“ uvedl primář dialyzačního střediska NephroCare v Praze-Krči Petr Táborský.  

Kritický je podle něj přechod z péče dětského lékaře do ambulance praktického lékaře pro dospělé. Do 18 let sleduje pacienty pediatr, později mohou mít nemocní pocit, že šlo jen o dětské onemocnění, které není třeba dál sledovat, a nepřihlásí se do péče nefrologa pečujícího o dospělé.

„Bohužel jen málo nemocí ledvin lze vyléčit beze zbytku, většina vyžaduje celoživotní nefrologickou péči,“ připomněl primář.

Ke špatnému stavu ledvin přispívá i nadměrné solení 

Prevence onemocnění ledvin u dětí je velmi podobná prevenci u dospělých. Je nutné podporovat zdravý životní styl už od novorozeneckého věku. „V tomto období je především na maminkách, aby si uvědomily, jak velmi důležité je v tomto ohledu kojení. V předškolním i školním věku už jde zejména o vyváženou stravu, kvalitní pitný režim a o dostatek pohybu,“ popisuje prevenci onemocnění ledvin Leichmannová. 

Ke špatnému stavu ledvin přispívá i nadměrné solení. České děti spotřebují až čtyřikrát víc soli, než potřebují. Denní dávka je pro ně půl kávové lžičky. Velká většina spotřebované soli je v hotových potravinách, v jídlech z rychlého občerstvení a slaných brambůrcích, chipsech.

„Česká republika je na třetím místě v Evropě ve spotřebě soli na obyvatele. Tato bronzová medaile nám žádnou radost nedělá. Průměrné množství soli, které denně sníme, je přibližně dvojnásobné ve srovnání s doporučeným příjmem,“ uzavřel Táborský s tím, že při nákupu potravin se vyplatí sledovat jejich složení a volit méně slané varianty. 

Tomáš Gono žije se třemi ledvinami, žádná z nich však nepracuje. Je proto závislý na dialýze:

tgbg ( 10. března 2016 12:03 )

 Nevím jak dětem může uškodit chips v regále obchodu, když jdou kolem něho.

Zobrazit celou diskusi