Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Má tři ledviny, ale nefunguje mu žádná: Tomáš Gono je závislý na dialýze

Autor: mor, haj - 
21. srpna 2015
06:20

Tomáš Gono (42) před čtrnácti lety nedbal na své zdraví a hnal se za kariérou. Zaplatil za to ale krutou daň a selhaly mu ledviny. Po transplantaci má v těle dokonce tři, jenže ani jednu funkční. Je závislý na dialýze, ovšem není mu to překážkou ani při cestování po světě.

Panu Gonovi z Karlových Varů bylo jen třicet let, když se u něj vyskytly první problémy. Zrovna začal podnikat, a jak sám přiznává, jeho zdraví šlo stranou. „Přechodil jsem tři chřipky a pak najednou zkolaboval. Vezli mě vrtulníkem do Prahy. V nemocnici jsem pak ležel devět měsíců,“ popsal Tomáš deníku Aha!, jak mu selhaly ledviny.

Naděje vložil do transplantace v roce 2003. Při ní se orgán od dárce do těla přidává, zatímco vlastní ledviny pacientovi zůstávají. Jenže Tomášova třetí ledvina vydržela fungovat jen pět let od operace. Již sedm let tak pan Gono musí třikrát týdně docházet na dialýzu, na kterou je napojený pět hodin.

Mezi jeho koníčky patří také cestování a jeho zdravotní stav mu v tom nepřekáží. „S rodinou jsme projeli téměř celou Evropu. Byli jsme také v Egyptě nebo na Kanárských ostrovech. I s tímto hendikepem to všem doporučuji,“ nechal se slyšet Tomáš.

Aby mohl bez problémů vycestovat, musí však vždy dva měsíce předem oznámit dialyzačnímu středisku v České republice svou cílovou destinaci. Středisko poté samo kontaktuje partnerské centrum v požadovaném letovisku a zařídí, aby sem pacient mohl docházet.

Ve všech zemích EU navíc dialýzu plně hradí pojišťovny a mimo Evropu za vás zaplatí částku až 1000 euro (v přepočtu kolem 27 tisíc korun), což by mělo stačit. Případně pak pacient doplácí příslušný poplatek. Pro více informací klikněte na: www.dialyza.cz.

 

Slavek ( 21. srpna 2015 08:52 )

Ja pristi rok slavim 20 let s transplantovanou ledvinou.

Zobrazit celou diskusi