Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Umělý člověk Karel umí dýchat a cítí bolest. Lékaři na něm trénují krizové situace.

Autor: Andrea Ulagová - 
2. června 2015
14:50

O pacienty s onemocněním ledvin bude v Česku postaráno na světové úrovni. Na Bulovce bylo otevřeno moderní dialyzační středisko, ale také nový tréninkový program pro zdravotníky. Jeho součástí je i umělý člověk Karel.

Vzdělávací centrum je svým vybavením zcela unikátní a největší a nejmodernější v Čechách i na Slovensku. Kromě přístrojů pro jednotku intenzivní péče v hodnotě 3 miliony Kč je tady nejdůležitější model umělého člověka. 

Umělý člověk Karel. Lékaři na něm trénují své dovednosti. Umělý člověk Karel. Lékaři na něm trénují své dovednosti. | Daniel Černovský, CNC

V žilách mu koluje krev, má hmatatelný tep, dýchá, umí se potit, ale také třeba kýchat, kašlat, krvácet, naříkat, cítí bolesti a svaly se mu pro účely simulace mohou stahovat v křečích,“ popisuje funkce modelu lékař Jiří Lukeš.  Simulátor lze ovládat pomocí tabletu, může hlasem školitele mluvit a v případě potřeby měnit i pohlaví.

Video Reálná zdravotní figurína Karel - Andrea Ulagová, Blesk.cz
Video se připravuje ...

„Lektor může zvolit předpřipravené simulační situace a také může do rutinních zákroků vkládat složité zdravotní komplikace,“ dodává Lukeš. Díky tomu si mohou nejen zdravotníci, ale také hasiči a policisté vyzkoušet zákroky a reálné krizové situace ve zcela autentickém prostředí, které doplňují ruchy přístrojů a snímají jej kamery.

Umělý člověk Karel. Lékaři na něm trénují své dovednosti. Umělý člověk Karel. Lékaři na něm trénují své dovednosti. | Daniel Černovský, CNC

Součástí výcvikového centra bude i dialyzační středisko, které je vybaveno nejmodernějšími technologiemi, nadstandardními pokoji a unikátním systémem úpravy vody pro dialýzu. Pacienty bude možné na místě nejen dialyzovat, ale také jim bude poskytnuta před- i potransplantační péče. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi