Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Syrské děti omrzají rodičům před očima, nemají peníze na zimní oblečení

Autor: Daniela Soukalová, všm - 
11. února 2016
21:00

Zima netrápí uprchlíky jen při cestě do Evropy, ale dostihla je i v srdci konfliktu - v Sýrii. Zhoršuje tak nelehkou situaci tamních obyvatel, kteří v rámci vlastní země prchají z jednoho města do druhého a trpí nedostatkem jídla i oblečení. Nejhůře to pociťují hlavně děti, o které se rodiče už nejsou schopni starat.

Podle odhadů téměř tři miliony dětí musely v rámci Sýrie utéct před válkou. Mnohé žijí v zoufalých podmínkách, a to i přes to, že se je rodiče snaží co nejlépe na zimu zajistit. Využívají například pomoci organizace Unicef, která dětem zajišťuje zimní oblečení. Po pěti letech, kdy v jejich vlasti zuří válka, jsou totiž rodiny už finančně vyčerpány a nemají ani na základní vybavení.

Oblečení je luxus

„Hlavně si přeji, aby můj bráška přestal být nemocný,“ říká čtyřletá Esraa, která žije v syrském Aleppu. Její rodiče jsou právě jedni z těch, které válečný konflikt připravil o veškeré úspory.

Nemají ani na zimní oblečení pro své děti. „Jediné, které jim můžeme pořídit, je z druhé ruky z místní charity. Vždy ale nejsou ve velikostech, které naše děti potřebují,“ uvedl její otec, který pracuje jako švec a sotva vydělá na jídlo pro svou rodinu. 

„Děti, které žijí v hrubých stavbách, jsou vystaveny extrémně nízkým teplotám a velice snadno se u nich proto rozvíjí infekce horních cest dýchacích. Tyto infekce se mohou rozvinout do závažných případů zápalu plic a extrémních zánětů plic,“ uvedl lékař spolupracující s organizací Unicef Khaldoun Al-Assad.

Esraa a její o rok mladší bratr Waleed jsou ale jen dvě z téměř 600 tisíc dětí, které využívají pomoci organizace Unicef. Ta jim poskytuje potřebné zimní oblečení, teplé deky či učí 100 tisíc žáků ve třídách vybavených ohřívačem.

Těžké boje vyhnaly lidi i z jiných částí Sýrie 

Těžké boje vyhnaly Syřany z jejich domovů i v oblasti Azaz. Poslední odhady hovoří o 30 tisících nově příchozích k tureckým hranicím, kde hledají větší bezpečí. Většina z nich přežívá mimo tábory pro vysídlené obyvatele. Pokračující boje navíc vyvíjejí extrémní tlak na už tak zdevastovaný zdravotnický systém. Několik nemocnic a menších zdravotnických zařízení v oblasti Azaz a ve venkovských oblastech v okolí města Aleppa zasáhly v uplynulých dvou týdnech nálety. 

Byly mezi nimi i tři nemocnice, které podporují Lékaři bez hranic. „Oblast Azaz utrpěla v této brutální válce jedny z největších ztrát, i přesto je zde poskytování zdravotní péče opět v ohrožení,“ řekla vedoucí mise Lékařů bez hranic v Sýrii Muskilda Zancada. „Jsme velmi znepokojení situací na jihu oblasti Azaz, kde zdravotnický personál kvůli obavám o svůj život musel utéct a nemocnice buď kompletně přestaly fungovat, anebo poskytují pouze omezenou neodkladnou péči,“ upřesnila. 

Humanitární organizace jsou už přetížené 

Lékaři bez hranic žádají válčící strany, aby přijaly nezbytná opatření, která zabrání dalšímu vysidlování a prohlubování humanitární krize. Útoky na několik zbývajících funkčních zdravotnických zařízení musí podle nich okamžitě přestat. Zastaveny by měly být i boje v hustě osídlených oblastech, a to přinejmenším do doby, než lidé budou moci odejít na bezpečná místa s přístupem k základním službám. 

Varují také před tím, že přetížené humanitární organizace už nyní mají problém se zajištěním přístřeší, vody, jídla a sanitačních potřeb. Nově příchozím lidem tak nebudou moci pomoci. „Hrozí, že lidé – včetně malých dětí a starších lidí – uváznou přinejmenším na několik dní venku v mrazivém počasí. Předpokládáme, že to bude mít závažné dopady na jejich zdraví. Obavy máme především ze zápalu plic,“ dodává Zancada.  

Lékaři bez hranic v oblasti Azaz distribuují základní prostředky pro přežití, jako jsou stany a deky. Dosud pomohli osmi stům rodinám. Obavy mají především o lidi žijící mimo tábory, kterým se prakticky nedostává žádné pomoci.

sores ( 24. dubna 2016 10:27 )

Dětí je mi líto, tak ať se rodiče s nimi vrátí odkud přitáhli!!!! Děti vždycky všechno odnesou i rozvody rodičů.

gemino ( 12. února 2016 15:45 )

Ale copak, Blesku, pročpak jsi ten článek odstranil ze svých stránek??? Kdo ti to nařídil? Že ti není ze sebe zle... http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/373404/vybiravi-uprchlici-z-jihlavy-bydlet-v-prem alovanem -kravine-to-radeji-irak.html

5638 ( 12. února 2016 14:36 )

levandulova to oni neradi otevírají články na toto téma. Ale máte 100% pravdu, já bych ty šmejdy otočila a nakopala jim pr-de-l a utíkejte nezpět, když jste se tam měli tak dobře. Tady staří lidé, nemocné děti, bezdomovci skoro chcípají hladem a těmto hnusákům, kteří pro republiku neudělali vůbec, ale vůbec nic se cpe horem dolem. Je mě z této vlády na blití fuuuuuuuuuuj!!!!!!!!!!!!!!!!!!

asijo ( 12. února 2016 02:00 )

Taky nápad,vydat se v zimě na dovolenou do Evropy.Proč nejedou na Floridu,tam je teplo "a svoboda a demokracie",místní je tam rádi uvítají.

johanvonbahnhof ( 12. února 2016 00:12 )

Tak ať jim pomůže ten jejich aláhu akbar!

Zobrazit celou diskusi