Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Virolog: Zika dělá dětem to, co zarděnky. Takový virus tu nebyl přes 50 let

Virus zika se v některých ohledech chová jako zarděnky. Přesto je úplně jiný, říká český virolog Daniel Růžek (na fotografii).
Virus zika se v některých ohledech chová jako zarděnky. Přesto je úplně jiný, říká český virolog Daniel Růžek (na fotografii).  (Autor: AVČR/Profimedia - Aneta Schürgerová)
Autor: kle - 
28. února 2016
18:12

Virus zika pravděpodobně způsobuje u dětí těžkou vývojovou vadu, tzv. mikrocefalii, neboli zakrnění a předčasné ukončení růstu mozku a obvykle i hlavy. Posledním virem, který způsoboval to samé, byly v roce 1962 zarděnky. Zika se ale liší, podobná je spíš viru dengue, řekl Daniel Růžek z Parazitologického ústavu Biologického centra Akademie věd. Čeští virologové nyní zkoumají, zda virus ovlivňuje i „dospělé“ mozky.

Zika nejspíš způsobuje u nenarozených dětí mikrocefalii. Poslední virus, který toto způsoboval, byl v roce 1962 virus zarděnek. Jsou tyto viry příbuzné?

Právě že ne, zika patří mezi tzv. flaviviry stejně jako např. virus dengue či klíšťová encefalitida. Projev mikrocefalií je pro tuto skupinu virů poměrně unikátní záležitost. Objevují se stále nové a nové teorie, proč tomu tak je. Zkoušelo to svést na očkování, před pár dny se objevila teorie, že to způsobuje insekticid ve vodě atd.

Nicméně to, že za mikrocefalie je zodpovědný virus zika, se již ví bezpečně?

Ano, s největší pravděpodobností tomu tak skutečně je, v tuto chvíli pro to máme dost důkazů. Virus nebo jeho genetická informace byla nalezena nejen v placentě a plodové vodě, ale i v tělech plodů. Ve 12 případech dětí narozených s mikrocefalií se našel virus v mozkomíšním moku. To byl zatím nejpřesvědčivější důkaz.

Co je virus zika? Podívejte se na video:

Video Vše o viru zika: Horečka, vyrážka a deformace mozku dětí - Tomáš Polák, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

Jakým směrem se váš výzkum aktuálně vyvíjí? Co o viru zika zjišťujete?

Téměř okamžitě, když se začalo spekulovat o mikrocefalii, jsme se vrhli na vzorky viru. Intenzivně v tom spolupracujeme například s Německem, Francií či Velkou Británií. Provádíme aplikovaný výzkum, ale zajímají nás i základní otázky. Takže pracujeme na vývoji vakcíny a antivirotika, ale zároveň zkoumáme, proč se tento virus stahuje zrovna do mozku plodů. Také porovnáváme, zda se dokáže účinně množit pouze v dělících se neuronech na začátku lidského života či zda se umí množit i v neuronech ve vyzrálém mozku.

Proč poškozuje virus mozek svého hostitele? Když ho zabije, sám přece zemře.

Ano, pro virus by to bylo Pyrrhovo vítězství. Ovšem primárním záměrem viru zika není napadat a poškozovat mozky nenarozených dětí. Jeho cílem je využívat prostředí, které se mu naskytne, pro to, aby se pomnožil a dále šířil. Pro virus je ideální, pokud svého přirozeného hostitele nijak nepoškozuje. Je to jako třeba s virem ebola. Ten také neublíží svému přirozenému hostiteli, kterým jsou netopýři.

Virus zika přenáší dva druhy komárů, které v Evropě nemáme. Co však komár tygrovaný, který se vyskytuje na jihu Evropy?

U tropických komárů, kteří ziku přenášejí, je zajímavostí to, že jde o takzvané „nervózní“ přenašeče. Komár saje krev oběti, ale za chvíli toho nechá a přelétne na další oběť. Proto komár roznáší tento virus relativně rychle. V současné době nemáme žádné údaje o tom, že by se nákaza přenášela evropskými druhy komárů.

Takže se nemusíme bát na dovolené na jihu Evropy komářího štípnutí?

Nechci vyvolávat žádnou zbytečnou paniku. Pravdou však je, že existují starší výzkumy, v nichž se v laboratorních podmínkách zkoušelo nakazit tímto virem i jiné druhy komárů. A potvrdilo se, opakuji, že pouze v laboratorních podmínkách, že tento virus je možné přenést na jiné druhy komárů a že se v nich množí. Není proto úplně vyloučené, že se na přenosu nákazy začnou podílet i další druhy komárů.

Zikou se nakazili už i dva Češi, co o nich prozradila primářka?

Video Vše o Češích nakažených virem zika: Už jsou doma, říká primářka - Tomáš Polák, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi