Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Parazitolog: Od nemocného zikou se může nakazit i komár v Evropě

Autor: Zuzana Štíchová - 
28. února 2016
06:12

Komáři se musí virem zika nejprve nakazit, teprve pak se stávají přenašeči této nemoci, která je nebezpečná především pro těhotné ženy, jejichž děti se mohou narodit s tzv. mikrocefalií, tedy s těžkou vývojovou poruchou mozku. V jižní Evropě navíc žije komár tygrovaný, který podle vědců může virus zika také šířit. V rozhovoru pro Blesk.cz to řekl parazitolog z Univerzity Karlovy v Praze Jan Votýpka.

Aedes aegypti, neboli komár tropický – dosud jediný potvrzený přenašeč viru zika, který řádí v Jižní a Střední Americe a který se v Evropě nevyskytuje. Na starém kontinentu ale žije jeden z jeho příbuzných, který se na šíření viru podílet v budoucnu může. Prokázaly to laboratorní testy.

Zika se nemusí projevit, člověk pak ale může nevědomky někoho nakazit

Podle Jana Votýpky z Katedry parazitologie Přírodovědecké fakulty UK je navíc možné, že někteří lidé nemoc šíří i nevědomky. Nemoc se totiž nemusí projevit u každého. V rozhovoru pro Blesk.cz Votýpka také popsal, jak se nemoc mezi lidmi a komáry přenáší.

Jeden z druhů komárů, kteří mohou ziku přenášet, se u nás už v minulosti objevil, zimu u nás ale nepřežije. Znamená to, že jižně od nás je standardně rozšířen? Že si nemoc mohou lidé přivézt třeba z dovolené v Evropě?

Tak jednoduché to není. Hlavním a prokázaným přenašečem je komár tropický, v Evropě se však nevyskytuje. O komáru tygrovaném se sice uvazuje v souvislosti s přenosem a laboratorně byl jako možný přenašeč potvrzen, ale zatím není jednoznačné, jak moc se tento komár na přenosu viru zika mezi lidmi skutečně podílí. Tento komár je přece jen tolerantnější k nižším teplotám, a tak se přibližně od 90. let minulého století šíří v jihoevropských státech. Na naše území v oblasti jihovýchodní Moravy sice občas pronikne, ale nedokáže zde založit trvalé populace, které by přežily zimu.

Může proces přenosu viru fungovat i opačným směrem? Tedy z nakaženého člověka na neinfikovaného komára?

Ano. Komáři se ale musí prvně virem zika nakazit, a to znamená dostatečné množství infikovaných lidí. Teoreticky se tedy může nakazit i v Evropě etablovaný A. albopictus (komár tygrovaný). Ale jeho roli v přenosu zatím přesně neznáme.

Mohou se komáři nakazit mezi sebou?

Komár se nakazí pouze sáním na infikovaném člověku a při následném sání pak může nakazit dalšího člověka. Mezi komáry (třeba vzájemnou kopulací) se virus nepřenáší. Rovněž zatím nebyl prokázán epidemiologicky významný přenos z komáří samičky na její potomstvo.

Co se týká ochrany lidí, existují prostředky čistě pro boj s komáry?

Repelenty fungují selektivně na krevsající hmyz. Ohledně likvidace líhnišť (tj. zabíjíme larvy a kukly ve vodě), existuje bakterie, která selektivně zabíjí komáry. Používá se i u nás. Zcela vyhubit se nám je ale nepodaří.

Co způsobilo tak rychlé šíření viru v Jižní Americe?

„To je velmi komplexní otázka, kterou se vědci budou zajisté velmi intenzivně zabývat. Nicméně na celkové vysvětlení, co současnou epidemii a šíření způsobilo, si budeme muset počkat. Pravděpodobně se bude jednat o několik vzájemně souvisejících faktorů. Virus a jeho šíření mohly dlouho unikat pozornosti a současné rychlé šíření může být pouze zpětným vyhodnocením dlouhotrvající situace. K šíření však může přispět např. adaptace (mutace) viru zajišťující mu snadnější šíření, na vině může být i vlhčí a deštivější průběh posledního období dešťů v Jižní Americe v souvislosti s El Niño efektem.“

Kde je vlastně původ viru zika? Nějak se komáři museli nakazit...

„Na toto není známá jednoznačná odpověď a je otázka, jestli se kdy podaří na tuto otázku odpovědět, protože se díváme do minulosti. Nicméně z obecného pohledu je pravděpodobné, že kdysi se virus zika, respektive jeho předchůdce, musel na člověka adaptovat. Zika patří mezi tzv. falviviry, které se pravděpodobně kdysi vyvinuly z virů hmyzu. Nicméně zika je blízká např. viru horečky dengue, s nímž sdílel podle některých odhadů společného předka před zhruba 10–15 tisíci lety. Ovšem jestli již v té době byl adaptován na člověka, nevíme.“

zamlzena ( 28. února 2016 16:43 )

Jediné řešení je včasné vyšetření těhotných a případné interrupce. Vůbec o ničem jiném neuvažovat. A nechápu proč postižené děti fotografují ? Když se už zná původce, a strach je dostatečný, tak už je zapotřebí jen důsledné opatření.

rumungro ( 28. února 2016 14:29 )

Žádná přírodní epidemie nezačne, v tak krátké době, masově decimovat obyvatelstvo. Virus existoval i dřív, stačilo si s ním pohrát. tgbg by mohl/a něco vědět, ale jako vyškolený prac. CIA mlží a svádí nás od stopy vedoucí z jižní Ameriky dál na sever.

tgbg ( 28. února 2016 10:56 )

KGB nakazí pár lidí a hmyz to roznese po celém světě

Zobrazit celou diskusi