ONLINE CHAT
Doporučila byste očkován í proti planým neštovicím u dětí, nebo je lepší chorobu prodělat? A když neprodělá, tak očkovat až puberťáka. Děkuji(Maminka M:)
Foto
Obecně malé dítě prodělá plané neštovice většinou lehce, vytvoří si dobrou imunitu. Pokud je neprodělá do cca 12 le, zvažovala bych očkování u chlapců, ale je to na úvaze-, určitě bych ale doporučovala očkování u dívek a mladých žen před těhotenstvím. Virus může poškodit plod nebo při nákaze ženy kolem porodu onemocní novorozenec těžkou formou planých neštovic, která bez léčby může skončit i úmrtím dítěte
Je zika nemocí 22. století?(koblizka)
Foto
nemyslím si to, je to jen jeden z infekčních původců, který se nyní více rozšířil. Infekce jsou velmi měnlivé a nikdy nelze zcela předvídat, která bude další. Někdy nás překvapí změny v chování starého známého původce, někdy se objeví úplně nový (např. virus HIV v minulém století, v 21. století SARS, MERS a které budou další těžko odhadnout
Můj syn odlétá v březnu do Quatemaly , Belize a Yukatánu. Jak velké je nebezpečí výskytu Ziky tam? Jaký repelent nebo co jer nejúčinnější proti komárům. Pomůže užívání vit. B? (Hedvika)
Foto
V těchto destinacích nelze možnost nákazy vyloučit, repelent je pomocný prostředek, nelze na něj spoléhat, vit. B nemá žádný afekt na komáry
Proč je tak těžké udělat očkování? A je bezpečné Chorvatsko? Děkuji za odpověď a vysvětlení.(Sněhulák)
Foto
Obecně výroba okovací látky trvá vždy několik let, kdy prochází různými typy zkoušek , zjišťování na odpověď organismu, která se také musí opakovat v určitých intervalech,aby bylo jasné, že vakcína je skutečně učinná, takže základní princip je dán, ale proces nelze urychlit. V |Chorvatsku není hlášen výskyt tohoto onemocnění
Dobrý den, virus Zika přenáší komár tygrovaný a egyptský. Mají se obávat nákazy i turisté v této destinaci ? Děkuji(Ivo)
Foto
Virus Zika byl zaznamenán nejen v oblasti Jižní a střední Ameriky, ale i v Arice a Asii. Nyní došlo k jejo významnému rošíření v prvních jmenovaných oblastech, ale neznamená to, že oblasti s přirozeným výskytem těchto druhů komárů jsou této infekce prosté
Dobrý den, jsem v 25.tt těhotenství. Do rizikových oblastí se nechystám, jen se chci zeptat, až v teplejším období začnou létat komáři, jestli je nějaké riziko, že by mohli být přenašeči. Do termínu porodu se s komárem jistojistě setkám. Případně jak se chránit. (Evelína)
Foto
v našich podmínkách se komáři přenášející toto onemocnění nevyskytují a "naši" komáři ani žádnou infekci nepřenášejí
V květnu se chystám na dovolenou na Rujanu. Jaké je tam nebezpečí?(chachris)
Foto
ve smyslu infekčních nemocí není jiné než u nás, pokud se ptáte na Zika virus tak žádné
Dobrý den, jsem ve 20tt těhotenství, mám se viru Zika obávat? Děkuji(Verunka)
Foto
pokud se nepohybujete v rizikových oblastech a nechystáte se tam, tak není důvod k obavám
Očkovala byste vlastní děti proti chřipce? A jste vy osobně očkovaná proti chřipce?(Chřipka II.)
Foto
Ano, proti chřipce jsem očkovaná a očkování doporučuji i u dětí, každoročně očkuji celou rodinu
Jaké nakažlivé nemoci se bojíte nejvíc? A čím už jste se v práci nakazila? Díky za odpověď a hodně úspěchů v práci. Potrebujeme vás :-)(Zika)
Foto
Nakažlivých nemocí se moc nebojím, člověk, který s nimi pracuje o nich musí něco vědět a podle toho se chovat, nakazila jsem se jen 1x a sice dětskou nemocí po začátku v zaměstnání a sice příušnicemi, proti kterým se tenkrát ještě neočkovalo, ale kromě vzácných nemocí jako jsou krvácivé horečky velkou obezřetnost doporučuji při pobytu v zahraničí při kontaktu se zvířaty. U nás se vzteklina již nevyskytuje (kromě netopýrů), ale v zahraničí ano a je 100% smrtelná, takže pozor na krmení a hlazení zvířat. Při poranění je nutné ihned zahájit očkování
Dobrý den, zajímalo by mě, jaké jiné nemoci umí poškodit miminko v děloze, kromě viru zika. Co třeba chřipka, nachlazení, angína?(Vyděšená)
Foto
Každá infekce může být svým způsobem nebezpečná, nicméně jasně prokázáno je poškození plodu u zarděnek, toxoplazmózy, oparových virů, HIV infekce
Dobrý den, máte čas pri svém náročném povolání otevřít si pěknou knížku a jaké preferujete? (koblizka)
Foto
mám spoustu koníčků, odreagování je naprosto nezbytné a může to být třeba i fyzická práce, nicméně čtu ráda, preferuji knihy s humorem a určitým nadhledem
Může virus zika chytit homosexuál?(Gaygarin)
Foto
pokud tomu mám rozumět tak, že se ptáte, zdali může homosexuál získat nákazu od nakaženého partnera, pak předpokládám, že ano, virus je přítomen ve spermatu
Dobrý den paní primářko, rád bych využil této příležitosti, abych Vám poděkoval za záchranu života mého syna Kamila(Bělohlávek)
Foto
děkuji a moc Vás i syna zdravím
Máme odletět s manželem do Brazílie, kde chceme počít dítě. Co fčíl?(Božena (55), Uh. Ostroh)
Foto
rozmyslet si to, buď otěhotnět a nikam nejezdit, nebo s otěhotněním počkat až po návratu, když se tam nenakazíte
Které z nepovinných očkování byste doporučila pro dítě? Nechci ho zbytečně zatěžovat, ale zase mu chci poskytnout ochranu proti něčemu zlému. Zvolila byste jako odborník pneumokoka, meningokoka nebo klíšťovou encefalitidu? A jestli meningokoka, tak kterého? Všechny dávat nechci. Prosím odpovězte mi.(Ivat)
Foto
Základně jsem příznivcem nepovinných očkování, protože nemoci proti kterým se očkuje mohou být i životu nebezpečné nebo zanechat trvalé následky. proti pneumokokům se nyní již očkuje v kojeneckém věku. Meningokoky nejsou tak časté,ale zase je tam vysoká úmrtnopst, doporučuji očkování proti typu B a typu C. Proti typu C se nyní očkuje v rámci kombinované vakcíny, kde jsou typy , které se vyskytují u nás vzácně, ale mohou se vyskytnout při cestování. \proti klíšťovému zánětu doporučuji očkování až u starších dětí cca kolem 5 let, do tohoto věku jde o vzácné onemocnění
Která nemoc je podle vás nebezpečnější pro netěhotnou ženu. Zika, nebo chřipka? Ptám se vážně, je zika horší než chřipka? Jakou má úmrtnost?(Chřipka)
Foto
Ani jedna z nemocí není pro člověka příjemná, nicméně chřipka má řadu možných těžkých komplikací i se smrtelným zakončením. V tomto směru je chřipka nebezpečnější především u lidí trpících jinou nemocí. Zika je nebezpečím především pro těhotné ženy.
Dobrý den,koncem března odlétáme do Dom.republiky.Máme se bát a co preventivně dělat.(aknelka)
Foto
V Dominikánské republice je výskyt Zika viru ověřen. Pokud nejste těhotná a neplánujete otěhotnět tam, což bych vám rozhodně nedoporučovala, lze se bránit pouze repelenty proti komárům. Onemocnět samozřejmě můžete.
Dobrý den,náš syn jede v létě s přítelkyní na dovolenou do Kanady. Po návratu chtějí počít miminko. Je nějaké riziko? Vím,že Kanada je zatím bezpečná,ale obavy máme. Děkuji a přeji krásný den. Pavla(Pavla)
Foto
ve smyslu Zika virem riziko není
Dobrý den, jako těhotná, mám se obávat červnové dovolené v Chorvatsku? Děkuji za odpověď.(Pája)
Foto
V Chorvatsku se onemocnění virem Zika nevyskytlo a nevyskytuje. Přenašeč, tedy komár druhu, který onemocnění přenáší, se vzácně vyskytl i v teplých částech Evropy. Pravděpodobnost nákazy v Chorvatsku je za této situace mizivá
Dobrý den, za měsíc odjíždím do Dominikánské republiky, moje dcera plánuje otěhotnění, můžu přivést nákazu a pak třeba dceru nakazit, nebo by bylo lepší po mém návratu se raději s dcerou nějakou dobu nestýkat ? Děkuji Alena Plzeň(Alena)
Foto
ne, mezilidský přenos běžným kontaktem není
Pan premier Sobotka si dovolil prohlásit, že se tohoto nového viru nemusíme obávat. Obracím se na vás jako na odborníka a specialistu, protože čekáme v rodině potomka, jaká je pravda. Má význam se vybavit dopředu repelenty, antikomárovými náramky ap. (Filip Pavel)
Foto
Pokud necestujete o místa výskytu, netřeba se obávat ani činit nějaká preventivní opatření. Komáři u nás jsou sice nepříjemní, ale žádné oemocnění tohoto typu nepřenášejí
Je podle vás virus zika opravdovou hrozbou?(MKO)
Foto
Virus Zika je nyní intenzivně sledován a zkoumán. Ve světe existuji spousty virů s podobným chováním. Nicméně určitá panika, která se rozpoutala je na vrub popisovaných těžkých poškození plodů. Takto naopak působí virů málo. Neřekla bych, že se jedná o hrozbu pro svět. Virus bude pravděpodobně zatlačen resp. je snaha o vymýcení přenašečů a pravděpodobně i výrobu očkovací látky.
Dobrý den,nikde jsem se zatím nedočetla, zda virus Zika v těle zůstává napořád anebo po určité době se z těla vytratí. Pokud ano tak po jaké době? A jestli člověk ,který nákazu již prodělal bude proti dalšímu onemocnění imunní? Může tento virus mutovat a proměnˇovat se jako chřipkové viry?(Taťana Skarolková)
Foto
Virus Zika v těle pravděpodobně přetrvává pouze krátkou dobu, není popisováno, že by přežíval, ostatně patří do skupiny virů, které tuto vlastnost nemají. Jak dlouho přesně v některých tekutinách přežívá , není ještě přesně prozkoumáno. Virus se vyskytuje v jednom typu, takže imunita by měla být trvalá. Nebylo zjištěno, že by mutoval.
Dobrý den, s přítelem odlétáme do Dominiknske republiky, po návratu jsme se chtěli pokoušet o rodinu. Jak dlouho musíme čekat po návratu z dovolené, v případě, ze se nakazím ja a nebo přítel? Měli bychom jít na testy? Jak dlouho vir Zika zůstavá v tele? Dekuji (Martina Bulavčáková )
Foto
Pokud by se nakazil partner, není doporučován pohlavní styk u muže bez ochrany po dobu 6 měsíců. Pokud byste onemocněla pouze vy a muž byl zdráv je třeba vyčkat jistě minimálně měsíc po onemocnění. Nicméně přesné údaje o přežívání viru v těle zatím nejsou uváděny.
Dobrý den prosim za jak dlouho po návratu z Dominik. Republiky mohu otěhotnět? Virus zika zůstává jak dlouho v těle?testy mi udělají i v Ostravě?Děkuji (Ema)
Foto
Virus zika u žen v těle nepřetrvává dlouhou dobu, alespoň to zatím nebylo popsáno. Pokud chcete mít jistotu, zda jste onemocnění neprodělala , lze provést test protilátkové odpovědi po návratu., který, pokud nebudete mít potíže , si budete hradit sama. Předpokládám, že v krátké době bude dostupný i v Praze. Pokud bude negativní, otěhotnět je možné bez odkladu
Dobry den chtela bych se zeptat jak muze byt virus zika nebezpecny pro autoimunitni onemocneni v klidovem obdobi. Zda je tak silny ze muze onemocneni vzbudit nebot planuji dovolenou na kube. Dekuji moc(Marie)
Foto
Obecně pro každé autoimunitní onemocnění může být infekce nebezpečná. Často vede i k nutnosti zvyšovat základní léky apod. Pokud se týká infekce virem Zika, nebyla tato konkrétní situace zatím popsána, ale obecně lze říci, že je to jako kdybyste měla chřipku. Vzplanutí základního onemocnění nelze tedy zcela vyloučit.
Dobrý den, jaké očkování potrebuji do RIA v Brazílii. Odlétám za 15 dní. Jaká nemoc se pak nejhůře leči, příp nechává dlouhodobě následky. Je mně 25 roku a jsem žena. Dekuji(nemcova)
Foto
Do Brazilie je doporučováno očkování proti břišnímu tyfu a žloutence A,B, dále žluté zimnici. Břišní tyfus může vést k poškození střeva, žlutá zimnice může být smrtelná, ale v těchto oblastech je vzácná. záleží na tom, , jestli budete pouze ve městě-potom je pravděpodobnost nákazy minimální.