Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čeští lékaři popsali problémy s virem zika. Zdlouhavé jsou hlavně testy

Autor: ula, ČTK - 
25. února 2016
19:20

Zkušený lékař dokáže na základě testů vyslovit podezření na infekci virem zika, ale potvrdit ji může pouze laboratorní vyšetření. Rozpoznat virus je obtížné, protože příznaky se neliší od jiných „dovezených“ virových onemocnění, jako je například horečka dengue a chikungunya. Testy, které by spolehlivě potvrdily virus zika, vyvíjí Zdravotní ústav v Ostravě.

Osmapadesátiletý muž a devětačtyřicetiletá žena, u kterých byl virus prokázán, navštívili ambulanci pražské Nemocnice Na Bulovce. „Byli vyšetřeni a byl laboratorně potvrzen virus zika. Nicméně vzhledem k dobrému klinickému stavu nemocných bylo rozhodnuto o ambulantním léčení,“ řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Prokázání viru může být problematické

Virus zika se bez laboratorního vyšetření nedá spolehlivě odlišit od jiných virových nemocí. Podobné příznaky mohou totiž mít i jiné virové nákazy včetně horeček dengue a chikungunya, které se vyskytují ve stejných oblastech, jako virus zika.

„Diagnózu potvrdí až nález nukleové kyseliny (genetické informace) viru v těle člověka nebo nález protilátek v séru. Nepomůže ani to, že má člověk příznaky a vrátil se z oblasti výskytu zika, tedy má pozitivní anamnézu,“ řekl Blesk.cz epidemiolog Rastislav Maďar z Centra očkování a cestovní medicíny Avenier.

Podívejte se na rozhovor s Hanou Roháčovou z Nemocnice na Bulovce:

Video Vše o Češích nakažených virem zika: Už jsou doma, říká primářka - Tomáš Polák, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Testování ve třech krocích

Virus je možné zjistit po dobu jeho přítomnosti v krvi detekcí jeho nukleové kyseliny. Test je označuje jako PCR (polymerázová řetězová reakce)  „Z krve ale virus vymizí za 7 dní a navíc je tento test finančně náročný a proto nevhodný jako plošný skríningový test,“ uvedl epidemiolog.

Teprve o dva týdny  později se objevují v krvi protilátky. „Ty lze odhalit právě skríningovým testem, který je nejjednodušší a nejlevnější, tzv. ELISA," popisuje Maďar a dodává: „Když je negativní, k nákaze nedošlo. Jeho pozitivní výsledek však neprokazuje infekci, protože může být falešně pozitivní.“ Tento výsledek vám může vyjít v případě, že jste například že jste očkování proti klíšťové encefalitidě. Tu totiž způsobují flaviry, které způsobují i virus zika.

„Proto se musí udělat konfirmační virus-neutralizační test, který předchozí pozitivitu potvrdí nebo vyvrátí jako falešnou. Tento test již vyžaduje, aby laboratoř disponovala s virem zika a měla připravené kultivační médium,“ doplňuje epidemiolog.

Spolehlivější test za 4 až 5 týdnů

Zdravotní ústav v Ostravě se snaží vyvinout potvrzovací test, a to i přesto, že firma, která na trh uvedla novou testovací soupravu na virus zika, uvádí, že by se u tohoto testu mělo objevit méně falešně pozitivních výsledků. „Měl by být tedy spolehlivější, ale to zatím nevíme, protože s diagnostikou teprve začínáme,“ uvedla vedoucí Národní referenční laboratoře pro arboviry Hana Zelená.

Potvrzovací neboli neutralizační test podle ní navíc nejde komerčně vyrobit, protože je pro něj zapotřebí mít k dispozici živý virus a živé buňky, na nichž se virus množí. „My ten virus tady už máme, získali jsme ho z jedné evropské laboratoře, která ho měla k dispozici, takže nám ho poskytla. My jsme tady teď ten virus začali množit, protože jsme ho získali malé množství a potřebujeme ho mít větší množství, abychom mohli začít dělat testy,“ řekla Zelená.

Jakmile bude potvrzovací test k dispozici, bude sloužit k ověření výsledků získaných komerčním testem. „V ideálním případě, když vše bude fungovat, tak si myslím, že bychom to mohli mít v průběhu března. Máme tady ale zase takovou další překážku. Abych si mohla ověřit, že mi to opravdu funguje, tak potřebuju mít nějaký vzorek, o kterém vím, že je pozitivní. Zatím žádný takový vzorek nemám,“ uvedla Zelená.

Vše o viru zika. Podívejte se na video:

Video Vše o viru ZIKA: Horečka, vyrážka a deformace mozku dětí - Tomáš Polák, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi