Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na vir zika zemřel první Američan. Protilátky začaly napadat krevní destičky

Autor: ČTK, tmp - 
29. dubna 2016
21:20

Portoriko v pátek oznámilo první případ úmrtí člověka nakaženého virem zika na území Spojených států. Informovala o tom agentura AP. Portoričan (†70), ležící v karibské oblasti, zemřel v únoru v důsledku sníženého množství krevních destiček poté, co se nakazil virem zika. Ten je nebezpečný zejména pro těhotné ženy, protože nejspíš ohrožuje vývoj mozku dětí před narozením.

Portorické ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že u zesnulého muže byly zaznamenány prvotní příznaky nákazy virem zika. Protilátky, které v reakci na nákazu začalo tělo vytvářet, pak údajně napadaly krevní destičky.

Podle zprávy amerického Střediska pro kontrolu nemocí a prevenci zemřel muž na „komplikace spojené s trombocytopenií“, což je snížené množství krevních destiček. Ta může být sama o sobě smrtelná. Virus zika u dospělých zřídka způsobuje smrt. Středisko pro kontrolu nemocí ale prošetřuje i tři podobná úmrtí osob nakažených zikou v Kolumbii.

Virus zika, přenášený komáry, způsobuje u nakažených obvykle jen mírné příznaky, podobné chřipce. Nebezpečný je pro vývoj lidského plodu, neboť s vysokou pravděpodobností způsobuje mikrocefalii, tedy vývojovou poruchu, která u novorozenců předčasně ukončuje růst mozku.

Video Vše o viru ZIKA: Horečka, vyrážka a deformace mozku dětí - Tomáš Polák, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

Virus zika, proti němuž zatím neexistuje lék, je spojován i s dalším neurologickým onemocněním – takzvaným Guillain-Barrého syndromem, který se projevuje obrnou svalstva. V souvislosti s epidemií ziky v Latinské Americe zaznamenaly některé země zvýšený výskyt tohoto jinak vzácného onemocnění.

Epidemie viru zika postihla v posledním zhruba roce zejména Latinskou Ameriku. Ojedinělá onemocnění se objevila i v Evropě či v Asii. Nejvíce případů (asi 72 000) zaznamenala Brazílie a asi 35 000 případů se objevilo v Kolumbii.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi