Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Je libo virus zika? Dá se koupit na internetu, mají ale zrovna vyprodáno

Autor: ula, ČTK - 
17. února 2016
17:28

Kvůli viru zika vyhlásila Světová zdravotnická organizace (WHO) na začátku února celosvětový stav nouze. Ten vyhlásila naposled v roce 2014 kvůli ebole. Aby se dal virus aspoň jednoznačně prokázat, vyvíjí odborníci ze Zdravotního ústavu v Ostravě  potvrzovací test. Je k tomu ale zapotřebí živý virus a živé buňky, na kterých se virus množí. Ten je ale problematické sehnat, a to přesto, že ho na internetu některé firmy nabízejí.

Virus zika nabízí e-shop za cenu 600 eur, tedy zhruba 16 tisíc korun. Čeští lékaři o něm vědí, dokonce se ho právě tady snažili zakoupit.

Virus nabízí jeden z internetových obchodů Virus nabízí jeden z internetových obchodů | Zdroj: Internet

„Ano, od této firmy si mohou laboratoře koupit různé viry, včetně viru zika,“ potvrdila Blesk.cz vedoucí Národní referenční laboratoře pro arboviry Hana Zelená a dodala: „Laboratoř by měla splňovat určité bezpečnostní a odbornostní požadavky pro práci s živými viry. Konkrétně u této formy jsme virus poptávali, ale bylo nám řečeno, že jej nemají na skladě. Takže jsme si jej obstarali z jiného zdroje, a to z jedné laboratoře ve Španělsku. Je to tentýž kmen viru, který je na uvedeném odkazu." 

Zelená dále uvedla, že potřebuje větší množství viru, aby mohla laboratoř začít dělat testy. Potvrzovací testy, které jsou dosud k dispozici, mohou vykazovat pozitivní výsledky, které jsou ovšem falešné. Stačí, aby byl člověk očkován proti klíšťové encefalitidě a může mít pozitivní výsledky.

V ostravské laboratoři doufají, že v ideálním případě bude test v průběhu března k dispozici.

Jak rozpoznáte virus zika a co způsobuje? Podívejte se na video:
Video Vše o viru ZIKA: Horečka, vyrážka a deformace mozku dětí - Tomáš Polák, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

Nekontrolovatelní zmutovaní komáři?

Vir zika přenášený komáry způsobuje mikrocefalii, nedostatečný vývin mozku u novorozeňat. Brazílie prošetřuje už skoro 5000 případů novorozenců, u nichž je podezření, že trpí mikrocefalií kvůli viru zika. Několik jich už zemřelo. Jako způsob boje s virem zika, který se v posledních měsících šíří zejména v Latinské Americe, podpořila Světová zdravotnická organizace i sterilizaci a genetickou modifikaci komárů druhu Aedes aegypti. Ekologové nicméně varují před případným vyhubením celého druhu, či před neúmyslným vytvořením nekontrolovaně zmutovaného komára.

„Tento způsob boje proti viru funguje na dvou základních principech – produkcí sterilních samečků, kteří kopulují se samičkou, ale nemohou založit novou generaci potomků,“ řekl Blesk.cz Rastislav Maďar z Centra očkování a cestovní medicíny Avenier. Další metodou je změna dvou genů v genetické informací komárů. Po kopulaci se samičkou sice vznikne nová generace, ale 95 % potomků umírá před dosažením dospělosti, tedy dříve, než jsou schopni přenášet nákazu.

Pokusy s genetickou modifikací komárů jiného druhu, kteří přenášejí malárii, se objevily již v minulosti. Při jedné z variant pokusů modifikovaný komár sice nepřenášel malárii, ale z dlouhodobého hlediska byl odolnější, žil déle a kladl více vajíček. Při jiných laboratorních pokusech zase modifikovaný komár natolik zeslábl, že by ve volné přírodě nepřežil, čímž by se narušil ekosystém.

56 milionů dolarů na boj s virem

WHO spočítala, že na boj s virem je třeba vynaložit zhruba 56 milionů dolarů (1,36 miliardy Kč). Lidé nakažení virem zika by měli podle plánu napříště dostat mnohem lepší lékařskou péči a rychleji by měl postupovat i vývoj vakcíny. WHO za tímto účelem ze svých zdrojů uvolní 25 milionů USD, zbytek by měli poskytnout klíčoví partneři organizace.

Součástí opatření obsažených v akčním plánu je stále i boj s přenašečem viru a další výzkum, který by měl mimo jiné odpovědět na otázku, jak dlouho virus zika zůstává ve spermatu a ostatních tělních tekutinách a zda se přenáší i pohlavní cestou.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi