Jednatřicetileté ženě, která v pondělí porodila dceru, před 19 lety transplantovali srdce na základě vrozeného onemocnění srdečního svalu. „Matka, které bylo v době transplantace 12 let, je v České republice teprve druhou matkou s transplantovaným srdcem. Je to opravdu unikátní a máme z toho velkou radost,“ uvedl ředitel Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno Petr Němec.

Žena po transplantaci žila bez komplikací. Po celou dobu byla pod dohledem lékařů, žila normálním životem a vystudovala střední školu. Gravidita pacientek je ale podle odborníků po transplantaci srdce vysoce riziková.

„Matka je po dobu těhotenství ohrožena tzv. odhojením srdce, problém pokračuje i časně po porodu. Důvodem je nutnost vysazení některých léků proti odhojení, které mohou působit toxicky na plod,“ uvedla lékařka Marie Ošmerová.

Počty dokončených těhotenství se ve světě počítají jen na desítky. Při těhotenství je nutné mimořádně pečlivé sledování ženy, nejdůležitější je monitoring funkce transplantovaného srdce. V České republice se první dítě ženě po transplantaci srdce narodilo v roce 2011 v Praze. Žena byla dva roky po transplantaci a narodila se jí také dcera.