Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi přes mobily nejvíc kupují parfémy a knihy. Slipy a šperky netáhnou

Autor: tmp - 
25. dubna 2016
20:15

Češi stále více nakupují zboží přes internet pomocí svých smartphonů a tabletů. Podíl nákupů z mobilních zařízení činí v některých kategoriích až 13 procent. Za poslední rok podíl nákupů více než zdvojnásobil. Přes chytré telefony Češi nejvíce nakupují knihy a parfémy. Za zvyšující se oblibou „mobilních nákupů“ stojí podle odborníků úprava webových stránek e-shopů, kterou nabízí až pětina internetových obchodů.

Jen za minulý rok Češi utratili za nákupy v e-shopech bezmála 81 miliard korun. A už teď je jasné, že loňský rekord Češi letos překonají.

„Podle našich údajů vzrostly v prvním čtvrtletí obraty tuzemských internetových obchodů v průměru meziročně o 18 procent. Pokud by takto trh rostl i po celý zbytek letošního roku, zvýšil by se celkový obrat e-commerce z loňských 81 miliard na zhruba 96 miliard korun,“ řekl Blesk.cz Jan Penkala, šéf konzultační firmy ACOMWARE.

I když v online nakupování u českých zákazníků stále vedou osobní počítače, prudce narůstá obliba nákupů přes mobilní telefon. Ty dnes v průměru tvoří asi 8 procent tržeb, ale skoro 17,5 procenta návštěvnosti v e-shopech. Z mobilních zařízení nakupují Češi nejvíce knihy a parfémy. „Především v první kategorii jsme v poslední době zaznamenali opravdu výrazný nárůst,“ řekl Marek Krška ze společnosti NetDirect, která je jedním z největších tvůrců e-shopů v ČR.

Co Češi nejvíc nakupují přes mobilní telefony? Co Češi nejvíc nakupují přes mobilní telefony? | koláž Blesk.cz

„Stále máme co dohánět“

Při nákupu přes mobilní zařízení utratí Češi za parfém průměrně 900 korun, v případě knih se tato částka pohybuje okolo 700 korun. Obecně mají lidé větší zájem o takové výrobky, které dobře znají. Na druhou stranu velký zájem o koupi přes mobil není o šperky nebo spodní prádlo, jako jsou slipy nebo podprsenky. Nákupy dražší než 5000 korun jsou také velmi výjimečné.

„Hodnota objednávky v internetovém obchodě z mobilního telefonu byla v prvním kvartálu v průměru 1658 korun. Loni ve stejném období se nakupovalo z mobilních telefonů za 1479 korun,“ upřesnil Penkala. V USA a západní Evropě dělá podíl nákupů z mobilních zařízení více než 25 %, z toho 15 % jsou mobily a 10 % tablety. Například ve Velké Británii je asi 45 milionů nakupujících na internetu, z toho 32 milionů využívá jednorázově nebo pravidelně také mobilů.

Jak nakupují Češi na mobilních telefonech?

  • 8 procent v průměru činí tržby z prodejů učiněných z mobilních telefonů na e-shopech.
  • 17,5 procenta činí podíl návštěvnosti z mobilních telefonů na e-shopech.
  • 86 procent tržeb na e-shopech je z počítačů.
  • 1658 korun činila průměrná objednávka na e-shopech z mobilních telefonů od ledna do března 2016.
  • 1936 korun činila průměrná objednávka na e-shopech z počítačů od ledna do března 2016.
  • 81 miliard korun utratili v loňském roce Češi v e-shopech.
  • 96 miliard korun utratí podle odhadu společnosti ACOMWARE Češi v e- shopech letos.

Tarpedivan ( 26. ledna 2019 22:00 )

Tak toto mohu potvrdit. Já také většinou na internetu nakupuji už jen přes svůj telefon. I většinu vánočních dárků jsem tak nakupoval. Včetně zmíněných šperků. Své přítelkyni jsem totiž objednával nějaké šperky z chirurgické oceli z tohoto obchodu: https://www.marre.cz/sperky-z-chirurgicke-oceli-s200CZ

Zobrazit celou diskusi