Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Recenze: Minulost vás vždycky dožene a může mít tvář Dokonalého cizince

Recenze: Minulost vás vždycky dožene a může mít tvář Dokonalého cizince
Recenze: Minulost vás vždycky dožene a může mít tvář Dokonalého cizince  (Autor: nakladatelství Euromedia)
Autor: Ivan Hladík - 
25. dubna 2016
11:56

Dny plynou jednotvárně, ale příjemně. Drobné i větší úspěchy se dostavují a známá dokumentaristka Catherine Ravenscroftová je spokojená. Než na nočním stolku najde knihu a začte se do ní. Román, který se v jejím novém domě vzal bůhví odkud, se pro Catherine stává noční můrou! Je o ní. A o tajemství, které by nikdo živý neměl znát.

Autorka Renée Knight se rozhodla naplno oddat beletrii až po letech, kdy pracovala pro BBC jako filmová dokumentaristka. Psala také filmové a televizní scénáře. Žije v Londýně s manželem a dvěma dětmi. Dokonalý cizinec je její prvotinou a zároveň vysoko nastavenou laťkou – téměř ihned po vydání změnil žebříčky bestsellerů a dostal se na jejich vrchol.

Recenzenti přirovnávají román ke Zmizelé či Dívce ve vlaku a mají pravdu. Dokonalý cizinec odkrývá momenty, které se Catherine snažila před sebou i světem navždy pohřbít v minulosti. Teď tuší, že brzy bude muset čelit svým obavám a přiznání. Odpustí jí manžel hřích ukrývaný dvacet let? Jejím životem se jako černá nit táhne osud někoho, koho Catherine nikdy předtím neviděla.

Stephen Brigstock žije ve vzpomínkách na zemřelou manželku Nancy a jediného syna. Když při vyklízení věcí najde rukopis své ženy, je přesvědčen, že to je znamení, které mu může přinést dlouho hledaný klid. Přepíše ho a vydá. Catherine musí platit! Jenže stará tajemství někdy nemají být odkryta, mohou se totiž vyvinout úplně jinak.

Renée Knight se Dokonalý cizinec vydařil. Kniha ubíhá rychle, je čtivá a připoutá čtenářův zájem o každou další stranu a nová odhalení. Svižně překonává pasáže, které mají čtenáře seznámit s hlavními hrdiny, a velmi brzy, bez stohů zbytečných písmen, máme pocit, že místo, čas i charaktery známe už dávno.

Je tu místo na nečekané zvraty i na pocity, které jsou tak povědomé – kdo z nás před světem něco neskrývá? Zajímavý je i styl, kdy pasáže Catherine jsou psané z pohledu třetí osoby, zatímco Stephenovy z pohledu první. Dokonalý cizinec si vás získá. Pokud bude tímto způsobem Renée Knight pokračovat, literární svět získal nový fenomén.


Renée Knight

Dokonalý cizinec

Nakladatelství Ikar, 2016

256 stran

Hodnocení: 75 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi