Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Recenze: Dívka ve vlaku - Věci vždycky nejsou, jak se zdají

Dívka ve vlaku
Dívka ve vlaku  (Autor: Euromedia)
Autor: ljš - 
22. března 2016
09:05

Taky si občas vymýšlíte příběhy lidí, které potkáte třeba cestou do práce? Odhadujete, kde pracují, jestli mají rodinu, nebo kam míří? Pokud ano, pak už tak trochu znáte Rachel, hlavní hrdinku Dívky ve vlaku. 

Tahle zoufalá třicátnice byla kdysi novomanželkou plnou života, skvělou kolegyní a kamarádkou plnou života. Teď ale tato postava, která je jednou ze tří vypravěček příběhu brutální vraždy, rozhodně není sympaťačkou od pohledu. Jde o rozvedenou alkoholičku, které se život rozpadl mezi prsty. Její marný boj se závislostí můžeme sledovat i prostřednictvím vyprávění nové manželky jejího ex, Anny.

Přestože s alkoholem Rachel prohrává na celé čáře, dál se snaží udržet zdání normálnosti. Každý den proto předstírá, že jede do práce, ze které ji už ale dávno vyhodili – ranním vlakem do Londýna a večerním zpět do neutěšeného maloměstského bytu. Den co den dojíždí a po cestě si prohlíží útulné předměstské domky. Když vlak na chvíli zastaví u návěstidla, pozoruje pokaždé dění v jednom z domků stojících při kolejích.

Mladému páru, který v něm žije, dá dokonce jména Jason a Jess a odmýšlí si detaily z jejich života. Právě Jess, ve skutečnosti Megan, která je mimochodem jednou z dalších vypravěček, ale jednoho dne zmizí. Hledá ji celá Británie a její příběh plní stránky novin. Rachel je přesvědčená, že by v případu mohla pomoci, a tak se obrátí na policii i manžela zmizelé. Jako svědek je ale naprosto nedůvěryhodná, nebo ne?

Podle knihy Dívka ve vlaku se již natáčí i film – v hlavní roli s Emily Blunt.


Paula Hawkins

Dívka ve vlaku

Euromedia Group, 2015

328 stran

Hodnocení: 80 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi