Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Recenze: Apokalypsy není nikdy dost, na tuhle si určitě počkejte!

Recenze: Apokalypsy není nikdy dost, na tuhle si určitě počkejte!
Recenze: Apokalypsy není nikdy dost, na tuhle si určitě počkejte!  (Autor: nakladatelství Plus)
Autor: Dagmar Čechová - 
20. dubna 2016
17:29

Být teenagerem na jihoafrické střední není žádná legrace. Baxter Zevchenko by vám asi tvrdil opak – školu si užívá a žije životem zcela normálního teenagera. Tedy jen do chvíle, kdy se stane hlavním podezřelým v případu zmizení své přítelkyně. A do toho všeho ho ve snech straší až děsivě realistické obrazy krvavé války s obří kudlankou...

Baxter Zevchenko je samozvaným vůdcem Pavouka – skupiny, která na střední škole v Kapském Městě dealuje žádanou drogu – porno. Spokojený život mu ovšem nabourá sériový vrah, který ve městě řádí. A taky zmizení jeho přítelkyně Esmé. Když se stane hlavním podezřelým, musí pátrání po děvčeti vzít do vlastních rukou. Jenže to by nebyla pořádná urban fantasy, aby v tom nebyl nějaký háček.

Baxterovi se ve zcela všedním životě otevírá okno s ne úplně všední realitou. A nebylo by to úplně ono, kdyby světu nehrozil konec a Baxter nemusel blížící se apokalypsu odvrátit.

Anotace příběhu přímo na přebalu knihy nabízí asi trošku jiný zážitek, než pak člověka čeká přímo v ději. Jisté očekávání, se kterým člověk ke knize přistupuje, je během pár minut zcela rozcupováno, a tak se můžeme lehce potýkat s jistým zmatením. Po pár stranách se ale vše vyjasňuje a zbytek knihy vám to rozhodně vynahradí.

Baxter je typický teenager – nafoukaný, egoistický a sobecký. Žije ve světě, který je ovšem tak odlišný od toho našeho, že jsou jeho „běžné“ vlastnosti vyhnány prostředím zcela do extrému – jeho i ostatních postav. Je dost pravděpodobné, že pokud už vám není 16 let, tak vám Baxter poleze na nervy, podobně jako Holden v knize Kdo chytá v žitě. Baxter je ovšem mnohem zábavnější i ve svém postoji „neustále proti všem“.

Autor Charlie Human svou prvotinu zasadil do Jižní Afriky, čímž jí jednoduše zařídil poměrně originální děj. Původní jihoafrická mytologie ve spojení s moderní historií přináší zcela neotřelý příběh v tak trošku okoukaném žánru urban fantasy.

Apokalypsa na počkání je prý spojením Gaimana a Tarantina. Je ovšem nutné dodat, že Tarantino měl v tomto případě mnohem větší slovo.


Charlie Human

Apokalypsa na počkání

nakladatelství Plus, 2016

304 stran

Hodnocení: 75 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi