Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Antibiotika přestávají fungovat: Ročně spořádáme 15 milionů balení!

Autor: Iva Dvořáková, Adam Jaroš, ČTK - 
22. dubna 2016
05:00

Evropská komise bije na poplach! Obává se, že už v roce 2060 mohou být antibiotika zcela bez účinku, neboť je lidstvo nadužívá a bakterie se stávají vůči nim odolné. Blesk proto pátral, jak je to s antibiotiky a jejich spotřebou u nás.

Je to neuvěřitelné, ale podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv spotřebovalo 10 milionů Čechů za loňský rok 15 milionů balení antibiotik, což je přes 84 milionů denních léčebných dávek! Oproti roku 2004 o 21,5 milionu dávek víc! Všechny ty loni spolykané pilule pak váží zhruba 70 tun!

„Téměř polovina antibiotik je užívána k léčbě zbytečně,“ tvrdí hlavní hygienik Vladimír Valenta. Stoupá tím odolnost bakterií vůči antibiotikům, roste nemocnost, úmrtnost i náklady zdravotních pojišťoven. „Spotřeba antibiotik u nás narostla mezi lety 1989 až 2015 skoro o čtvrtinu,“ vypočítává Valenta.

Podle vedoucí české kanceláře Světové zdravotnické organizace (WHO) Aleny Šteflové umírá ve státech EU ročně až 25 tisíc pacientů jen proto, že jim běžná antibiotika už nezabírají a neúčinné jsou i některé speciální přípravky.

„Začíná být problém nalézt účinné antibiotikum i na některé běžné infekce,“ uvedla Šteflová. To potvrzuje i Helena Žemličková z Národní referenční laboratoře pro antibiotika: „Už i u nás se objevují případy infekcí, které jsou způsobeny bakteriemi úplně nebo skoro úplně odolnými k antibiotikům.“

Susan Shaw ( 16. dubna 2022 01:42 )

There is no other medication that can cure herpes and other STDs, or STIs, permanently, i have come to find out that herbal medication is the only form of medication that has cured herpes successfully, i was once tested positive of herpes but herbal medicine i got from Dr Ofua Ofure help me to get rid of herpes totally, now am free from herpes virus permanetly. contact dr ofua ofure thegre­ather­balhe­alin­ghome@­gmail­.com to know more about his herbal healing products.
https://dr-ofua-ofure-herbal-healing-home.business.site or call/whastapp +2347059497969

ThomasColson ( 22. dubna 2016 09:51 )

Díky panu Martins a celého štábu UNIONATMCARD za pomoc dávají mi při získávání jednoho ze svých prémiové karty Jsem tak rád, že jsem se setkal kluci a opravdu jsem vděčný, Jeho naprogramované ATM karta, která může proniknout do všech bankomatů. Jeho pracuje s jakékoli měně a v kterékoli zemi, kde byste mohli žít. Jeho je naprogramován tak, že je-li transakce provedena s kartou, nelze zjistit. Chcete-li využít této karty, budete potřebovat žádné číslo účtu nebo dokonce kolík kohokoliv. Jeho jednoduché, protože tam je manuální attatched, která učí je s nimi nakládáno, a také dát podrobnější vysvětlení týkající se karty. "Takže přátelé, její nový rok a nový začátek. Pokud budete potřebovat finanční prostředky na spuštění některé služby pro obchodníky, zaplatit účty a úvěry nebo peníze žít dobrý život? Pak jste revolver, aby se této příležitosti vašim představám. Ačkoli je nezákonné jako vy a já vím, ale protože vláda nemůže uspokojit každý potřebuje, musím dělat to, co mám dělat, aby dostat to, co chci a moje rodina, aby byl šťastný a všichni na svobodě být stejná ..Though tento příspěvek není pro každého, ale pro ty, kdo opravdu potřebuje změnu z špatném stavu do bohatého života. způsob, jak říct, šťastný nový rok na vás a vy tam venku. oslovit ještě jednou je hackedatmsellergroup@gmail.com volejte: +2347059497969

petcim ( 22. dubna 2016 07:56 )

Taky by mne zajímalo, kde je hlavní problém. U mě doma jsem měla ATB naposledy já před 4 lety v porodnici a to jen na 3 dny. Moje malá zatím vše bez ATB a manžela si nepamatuju, že bral ATB co ho znám....dobrý lékař nedá ATB bey vyšetření. S dcerkou jsem letos skončila v nemocnici pro febrilní křeče, další tři dny dostávala pro vysoké horečky Paralen a Ibuprofen...OR" vyšetření ukázal angínu, ale stěr byl negativní...výsledkem byla virivá angína a malá to zvládla i bez ATB....já doma všechno řeším pokud mžno bylinkami, zázvorem a citronem, medem a u dospělích naší nejlepší moravskou medicínou.....slivovicí.... Takže, to nejdůležitější....změna musí nastat u doktorů ......

xxxx678 ( 22. dubna 2016 07:55 )

Nejdřív udělat CRP a podle toho antibiotika ano, či - ne

ejvm1712 ( 22. dubna 2016 07:49 )

Voni ty černý k u r v y z Afriky dovezou takovejch nemocí,že se z toho p o s e r e m e

Zobrazit celou diskusi