Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mastnota, prach, špína: Jak poznáte, že jste vešli do restaurace hrůzy?

Autor: ula - 
1. března 2016
19:31

Nánosy mastnoty, prachu a zbytků potravin na zařízeních v kuchyni, nádobí a podlahách, chybějící přívod teplé vody, škůdci - to jsou nejčastější důvody, proč Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uzavřela od začátku roku už 24 restaurací a stravovacích provozoven. Má ale běžný strávník vůbec šanci poznat, že vešel do restaurace, kde se např. v kuchyni prohání myši?

„Většinou stav restaurace odpovídá tomu, jak vypadá v přední části pro veřejnost, tak stejně pak vypadá kuchyně a zázemí,“ řekl Blesk.cz tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva, ale ihned dodal: „Ale inspektoři, kteří restaurace kontrolují, mají zkušenosti i s provozovnami, které na první pohled vypadaly velmi reprezentativně v části pro hosty, ale v kuchyni byla situace naprosto odlišná.“

Dát na první dojem tedy nemusí být vždy správně. Přesto může běžný strávník podle určitých signálů poznat, do jaké restaurace se vlastně přišel najíst.

Mastnota a stav toalet

Pokud vejdete do restaurace, zaměřte se na to, jak provozovatel dodržuje hygienu. Podívejte se, zda je čistá podlaha, stoly a zkuste se podívat i na místa, kam byste se za normálních okolností nepodívali. „To jsou např. hůře dostupná místa. Pokud je tam prach, mastnota, tak není něco v pořádku,“ upozorňuje Kopřiva.

Zkontrolujte si také, v jakém stavu jsou toalety. Ty jsou totiž velmi častým hygienickým prohřeškem, kvůli kterým se restaurace zavírají.

Pokud si stále nejste jisti, podívejte se na informační stránky SZPI Potraviny na pranýři, kde najdete nejen seznam problémových restaurací, ale také seznam prodejen a výroben potravin, včetně nevyhovujících výrobků.

Špinavá restaurace? Nenechávejte si to pro sebe

Přišli jste do restaurace a něco se vám nezdá? Kontaktujte okamžitě personál a chtějte vysvětlení, nebo nápravu situace. Pokud se nedočkáte uspokojivé odpovědi ani řešení, kontaktuje dozorový orgán v místě bydliště, případně kontaktuje přímo SZPI, můžete e-mailem, telefonicky, nebo přes kontaktní formulář. Postupy naleznete zde. Ta provozovnu prověří, zjedná nápravu, udělí pokutu, nebo restaurací uzavře.

 

moiaza ( 2. března 2016 09:36 )

Na seriály o vaření nekoukám. Manželka vaří dobře, proto nemám důvod sledovat tyto televizní "šroty". Toho Pohlrejta, nebo jak se jmenuje, vidím stejně rád, jako Kalouska. Ukáže v TV nos a rázem přepínám na jiný kanál. A o těch restauracích hrůze to není vůbec pravda. Všude je čisto, útulno a levně. V restauracích jíme velice kvalitní jídla. Nevěříte? On tgbg vám to zde ještě určitě vysvětli. To jen za komunistů jsme jedli závadná jídla a restaurace byly pod úroveň. Nyní je to paráda.

datelobecny ( 1. března 2016 22:27 )

To jsi zjistil až teď? Se občas koukni na Iprima na "Ano, Šéfe!". Ta poslední 6. řada je výživná. Jednou i Pohlreich leknutím zařval, po tom co uviděl v mrazáku.

danoch ( 1. března 2016 20:02 )

Právě jsem si ublinknul,ode dneška jím jenom doma!

Zobrazit celou diskusi