Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Špína, plíseň a myši: Tady bobtnalo tofu, „kuchyň“ v Praze hned zavřeli

Autor: ula, ČTK - 
8. dubna 2016
11:02

Při takovém pohledu museli být zaměstnanci Státní zemědělské potravinářské inspekce a policisté v šoku. Při kontrole výrobny tofu v areálu pražské tržnice SAPA zjistili naprosto otřesné hygienické podmínky. Provozovna byla okamžitě uzavřena.

Stropy, stěny a podlahy pokryté odpadky a plísní, nepořádek na zemi, myší trus a škůdci – tak vypadala výrobna tofu v areálu tržnice SAPA. Provozovna nebyla ani nijak zabezpečena proti škůdcům.

„Naši inspektoři jsou zvyklí se setkávat s neuspokojivými podmínkami, ale toto překročilo rámec běžné zkušenosti,“ řekl Blesk.cz mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Výrobny potravin navíc podle něj patří k těm nejméně problematickým, nehygienické podmínky se častěji vyskytují v restauracích nebo v prodejnách potravin. Většina výroben potravin je pod dohledem, ale jiná situace je právě u nelegálních výroben, jako byla ta v tržnici SAPA.

Inspektoři na místě výrobnu zavřeli, zakázali užívání prostor a zakázali zpracovávat a dále prodávat sójové boby, kterých bylo 1,6 tuny.

Provozovatel navíc nabízel tofu z výrobny právě v areálu tržnic. Na dotaz Blesk.cz, zda těm, kteří si tofu na tržnici koupili, hrozí nějaké nebezpečí, Kopřiva připustil: „Nelze tam vyloučit riziko nějaké kontaminace plynoucí právě z nehygienických podmínek, takže pokud by měl někdo z této provozovny toto tofu, tak doporučujeme nekonzumovat.“ Nicméně podle Kopřivy SZPI nemá vzorky těch dříve prodaných šarží, ale nebezpečí připouští, proto byla provozovna uzavřena.

S provozovatelem bude zahájeno správní řízení o uložení pokuty. „Její výše se odvíjí od doby trvání neuspokojivého stavu,“ uvedl pro Blesk.cz Kopřiva. Zákon umožňuje uložit sankci až do výše 50 milionů korun.

Problémová tržnice

SAPA, která je známá jako vietnamská tržnice, měla letos už i jiné problémy. Koncem února například Státní veterinární správa našla u jednoho z obchodníků tržnice čtyři tuny kazícího se masa neznámého původu. Kontroloři muže navíc podezírali, že chtěl prodávat i maso, které bylo již dříve určené k likvidaci. V polovině ledna zde zase celníci našli padělky hraček za pět milionů korun.

ellenic ( 8. dubna 2016 23:29 )

zkratik Myslíš v českých restauračních kuchyních? No jak kde, protože já jsem kdysi jako studentka o prázdninách pracovala v restauraci u Sečské přehrady a pořádek musel být, vše v richtiku. Lokál, terasa každé ráno uklizeno, čerstvé kytky ze zahrady na stolech. Vaření podle normovací knihy, dodržení ingrediencí, každá porce masa s přesnou váhou. Hodně chodily kontroly z tehdejší Jednoty, takže muselo být vše O.K. a také bylo . Díky strejdo do nebes, to byla škola .

Ruudazvostravy ( 8. dubna 2016 23:25 )

No kchůrva,dyk voni týdle Kvákáčy maj náhodou fajn gastronómyjy.Nejlepčý je psofskej guláš vobloženej mišýma bopkama.Ňamynki,delykatésa!

kiwi65 ( 8. dubna 2016 13:28 )

 V českých hospodách to není o moc lepší.Už jsem s prací v pohostinství skončil.Každej majitel se snaží vymlátit co největš zisk,aby si mohl postavit vilu,vozit pr.d.el v mercedesu,ale investice nula.Vaří se na sporáku ze sedmdesátých let,lednice to samý a rezatý zkrz nazkrz,když se zadaří tak někdy i chladí.Vymalováno naposled když restaurace patřila RaJ.A k tomu všemu zaměstnanci dělají načerno nebo když už tak za minimální mzdu.Toto je realita Českýho pohostinství a proto jsem taky skončil a dělám ve fabrice.

pepen ( 8. dubna 2016 13:03 )

V životě bych nešel do jejich restaurací se najíst!!!Blbci kteří tam chodí-dobře jim tak-žloutenka a jiné choroby na pochodu!!!!To je velký humus!!!A kdo říká,že v naších restauracích to je stejné-tak to je pěkný hovado.Pracoval jsem v pohostinství skoro 20 let za komoušů-ale tohle jsem nikde neviděl-hygienici chodili pravidelně!!!!Dnes se na vše kašle-dají obálku a vše je OK !!!!!!Česko je totálně v ***i!!!

sores ( 8. dubna 2016 12:42 )

 Když jsem byla v Thajsku na dovče tak mě tam šokoval právě ten bordel a špína. Delegátka nám řekla, ať si toho nevšímáme, že je to jejich mentalita a že na pořádek prostě příliš nedají. Když ale odhalila televize v pořadech o vaření naše restaurace tak to bylo naprosto stejné!!! Jistotu máte jedině u sebe doma.Když jsem reklamovala v hospodě oběd že je maso syrové tak už sem si nenechala přinést jiný, jelikož vím, že by mi tam kuchař vzteky naplival.

Zobrazit celou diskusi