Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mouka, rýže, šampony: Stát rozdá pomoc za 65 milionů. Jak se k ní dostat?

Autor: tmp - 
17. února 2016
19:45

Více než 65 milionů korun. Tolik plánuje Ministerstvo práce a sociálních věcí investovat do podpory těch nejchudších. Prostřednictvím potravinových a hygienických balíčků hodlá zlepšit životní podmínky nejenom bezdomovcům, ale i matkám samoživitelkám, seniorům anebo zadluženým rodinám.

Distribuce prvních potravinových balíčků začala už na konci minulého roku. Zkušební projekt bude fungovat až do března. „Jakmile skončí pilotní projekt tak začne fungovat nová, víceletá smlouva, která se připravuje a ten projekt by měl pak probíhat až do roku 2023,“ řekl Jiří Lodr, ředitel Diecézní charity Plzeň, která na projektu s Ministerstvem spolupracuje.

Ministerstvo na nového dodavatele balíčků vypsalo tendr na 65 milionů korun. Nabídky v rámci veřejné zakázky mohou firmy podávat až do 23. února. Vítězná firma pak bude dodávat balíčky partnerským charitativním organizacím ministerstva, kterými jsou Charita ČR, Naděje Diakonie SKP ČCE a Slezská diakonie.

„Cílíme na ty, kteří pomoc nejvíce potřebují, kteří žijí v opravdové chudobě. Ať už se jedná o seniory, kteří žijí sami, anebo maminky s dětmi v azylových domech, pomoc z tohoto projektu je opravu adresná,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Balíčky mají pomoci osamostatnit

Balíčky budou v hodnotě zhruba 350 korun pro jednotlivce a zhruba 1000 korun pro rodiny. Jak často je budou charitativní organizace lidem vydávat, bude individuální. Všichni, kteří však o balíček projeví zájem, musí projít sociálním šetřením. „Což znamená pomoc klientům, kam dohlédneme a kde zjistíme, že ta pomoc je potřebná. Nechceme to rozdávat jen tak, ale spíš motivovat, aby lidé byli trošku zapojení do programu, a budou se snažit např. oddlužit,“ vysvětlil Lodr.

Balíčky ovšem nebudou nárokovou dávkou. Dostanou je jen ti, kteří budou ochotní s charitativními organizacemi spolupracovat na svém vývoji, jehož cílem je být samostatný. „Snahou projektu je tyto skupiny lidí nasměrovat k dlouhodobějšímu řešení své situace, tedy k řešení příčin problémů, a to prostřednictvím poskytování poradenství, sociálních služeb apod.,“ uvedlo ministerstvo.

Mouka nebo prášek na praní

V potravinových balíčcích budou suroviny k připravování pokrmů, instantní pokrmy, nápoje nebo potraviny určené k přímé spotřebě, jako je například rýže, těstoviny, konzervy nebo třeba mouka. Hygienické balíčky pak obsahují například mýdlo, šampon, sprchový gel, zubní pastu, gel na praní.

Jedním z ukazatelů, podle kterého budou organizace vybírat příjemce balíčků bude i měsíční příjem. Jakou hranici příjmů budou muset lidé mít, ale organizace ještě nevědí. „My si teď nastavujeme ty hranice podle toho, jak prochází sociálních šetřením. Je to individuální a budeme se hlavně dívat i na vnitřní dluh toho člověka,“ řekl ředitel Diecézní charity Plzeň.

Projekt „Potravinová a materiální pomoc nejchudším osobám“ je financován z Operačního programu potravinové a materiální pomoci v rámci Fondu evropské pomoci nejchudším osobám. Zaměřen je na osoby bez domova, osoby ohrožené ztrátou bydlení, materiálně deprivované rodiny s dětmi, neúplné rodiny s nízkou pracovní intenzitou a další osoby ve vážné sociální nouzi.

Zobrazit celou diskusi