Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pražští muslimové pohostili v mešitě stovky lidí. „Pošmákli“ si i islamofobové

Autor: Matěj Smlsal - 
3. dubna 2016
18:14

Poznat, jací muslimové jsou. Takovou možnost měli mít lidé v Praze na akci Oběd v mešitě, kterou uspořádali právě vyznavači islámu. Ti uvařili jídlo pro stovky lidí a odpovídali na spoustu dotazů. Hosté si pochvalovali neuvěřitelně přátelskou atmosféru. Objevila se ale i skupinka z Bloku proti islámu, kvůli které přijela také policie. Odpůrci se však s muslimy dokonce najedli.

Na oběd v mešitě dorazily přibližně tři stovky lidí, kteří mohli ochutnat několik druhů mas, orientální rýži i další pokrmy včetně dezertů.

Zároveň směli muslimům položit řadu dotazů. „Ptali se nás na běžné věci, třeba na stravování či modlitbu,“ řekla Blesk.cz spoluorganizátorka akce Katka Gamal Richterová.

Mešita se nachází v Libni a slouží jako školka, jazykové centrum i modlitebna. Oběd pro veřejnost se tu konal poprvé.

„Ohlasy od lidí jsou velmi pozitivní. Samozřejmě jsme ještě před akcí dostali i spoustu negativních reakcí, ale z nich si až tak moc neděláme, protože je vidět, že akce přitáhla spoustu lidí, kteří mají zájem o nějaký dialog a o přiblížení se muslimům nebo lidem, kteří jsou nějakým způsobem odlišní,“ uvedla Richterová.

Jedním z nadšených návštěvníků byl i Damián Holeček. Jídlo označil za perfektní. A stejně tak atmosféru. „Když jsem přišel, zaujal mě velmi přátelský přístup vůči úplně všem hostům. A pak mě třeba překvapilo, že se konala modlitba mužů a žen v jedné místnosti,“ podělil se o dojmy.

Odpůrci islámu protestovali, ale najedli se

Hned po začátku akce se před otevřenou branou mešity sešla i skupinka deseti lidí, kteří poté vytáhli vlajku Bloku proti islámu. Pořádali prý tichý protest. „Vy nejste mírumilovní. Já jsem Čech, já jsem doma,“ říkala důrazně odpůrkyně islámu Romana Frieselová jednomu z muslimů, který za nimi přišel debatovat.

Raději přijela i policie, která ale neshledala důvody pro to, aby musela antiislamisty odvést, a tak celou dobu sledovala situaci zpovzdálí.

Pak to ale vypadalo, že válečná sekera je zakopána. Lidé z Bloku proti islámu se snažili urputně dostat do areálu, což jim muslimové nakonec povolili. Dokonce vybrané zájemce provedli po mešitě a vzali je na modlitbu. Antiislamisté si pak nechali naservírovat i jídlo na talíř a naobědvali se.

Organizátoři akce jim poté nabídli, aby s nimi vypustili bílou holubici, která je symbolem míru. To odmítli. Na muslimy ani po jejich vstřícných gestech prý názor nezměnili. „To ani za tu chvíli nejde. A za to, co se děje ve světě,“ sdělila Veronika Klimentová, která zároveň uvedla, že byli od muslimů označeni za rasisty a skinheady.

Blok proti islámu prý přišel tiše protestovat. Poté, co si někteří odpůrci prohlédli mešitu a zároveň se nechali od muslimů pohostit, se vyfotili s vlajkou. Blok proti islámu prý přišel tiše protestovat. Poté, co si někteří odpůrci prohlédli mešitu a zároveň se nechali od muslimů pohostit, se vyfotili s vlajkou. | Matěj Smlsal

Chtějí omluvu, ale stejně urážejí

Podle spolupořadatelky oběda Katky Richterové se muslimové s nenávistnými projevy setkávají neustále. „Je to už běžná součást akcí, které jsou pořádány muslimy. Na jednu stranu se od nás chce, abychom se omluvili a distancovali od případných teroristických událostí či jiných tragédií, ale když už něco uspořádáme, tak to vyvolá taky obrovské množství negativních reakcí, urážek, vulgarit, vyhrožování,“ povzdechla si.

Vzhledem k úspěchu ale plánuje uspořádat podobný oběd pro veřejnost i v budoucnu.

Podívejte se, jak to na akci vypadalo:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině