Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kontrola rovnosti platů? Podnikatelé křičí: „Inkvizice“, Marksová: „Nutnost“

Autor: sou - 
1. dubna 2016
06:01

Plat je podle předsedy Asociace podnikatelů a manažerů Radomila Bábka věcí jen dvou dospělých a svéprávných osob. Tedy zaměstnance a zaměstnavatele. Dohled ministerstva práce a sociálních věcí nad rovností u mužů a žen přirovnává k zavádění totalitních až inkvizičních praktik. Ministryně Marksová ale upozorňuje, že ženské práce si vážíme až o pětinu méně a v porovnání v evropském měřítku jsme třetí od konce. Za naprosto nemístné pak považuje Bábkovo srovnávání rovnosti žen a mužů s údajnou diskriminací malých, tlustých a plešatých mužů, mezi které předseda asociace patří.  

Podle předsedy Asociace podnikatelů a manažerů Radomila Bábka je plánovaná kontrola ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové-Tominové (ČSSD) ohledně platové rovnosti mužů a žen zrůdný záměr, který zavádí totalitní až inkviziční praktiky. Průzkumy, které měly prokázat nerovnost jejich platů na stejných pracovních místech, byly podle něj obskurní a nezkoumaly vztah a stav věcí, prostředí a jevů a jejich jediným účelem bylo potvrzení výchozího stanoviska genderových organizací, že jsou ženy v práci uzurpovány. 

Na jejich základě měla Marksová zahájit kampaň proti zaměstnavatelům. „Vytvořila kontrolní orgán, který bude dohlížet na to, zda jsou ve firmách ženy placeny stejně jako muži na stejných pozicích. A pokud tomu tak nebude, pak bude muset podnikatel vysvětlovat, proč tomu tak je, a prokazovat, že pro to má uznatelné důvody,“ uvedl Bábek na webu Asociace podnikatelů a manažerů s tím, že jde o presumpci viny nejhrubšího ražení. Zároveň ale připouští, že k platové diskriminaci docházet může. 

Podle něj je například znám fakt, že urostlí muži s bohatým vlasovým porostem mají lepší pracovní postavení, než malí, tlustí a plešatí. Zároveň i hezké ženy mají prý lehčí život než ty ošklivé a lidé s vadou řeči či držení těla se hůře uplatňují. „Jak bude všechny tyto a další handicapy paní Marksová řešit? Dá 400 milionů korun na odstraňování diskriminace malých, tlustých a plešatých? To bych ocenil, do této kategorie patřím,“ upozorňuje Bábek. 

Je prý jen na dvou svéprávných osobách, aby si domluvili výši platu 

Přístup lidí k porovnávání svého platu a ostatních je podle něj zcela přirozený. Nikdo ale není dostatečně sebekritický, aby uznal, že jeho spolupracovník na stejné pracovní pozici vydělá více například proto, že práci věnuje více času, odvádí jí kvalitněji a má v ní konkrétní výsledky. „Problém nastane, když si někdo tento přirozený jev, tuto lidsky přijatelnou nedokonalost povahy člověka vezme za záminku, aby manipuloval společností. A přesně to dělá ministryně Marksová. Vzala si jako záminku nerovnost platů žen a mužů na stejných pozicích a zahájila inkviziční tažení,“ míní Bábek. 

Do platového ohodnocení prý ministryni přitom nic není. Podle Bábka je svobodným právem dvou lidí, zaměstnavatele a zaměstnance, aby se na výši platu domluvili. „Ukažte mi někoho, kdo by riskoval, že mu odejde či nenastoupí kvalitní člověk, jen proto, že by jej diskriminoval. Promiňte mi hrubší výraz: To je ale pitomost! Paní Marksová tohle ovšem ví, jen se jí ta „diskriminace" prostě hodí do krámu,“ myslí si Bábek. Odměňovat zaměstnance podle vlastního uvážení je prý nezadatelné právo zaměstnavatele. Dokonce se opřel i o věky prověřenou autoritu, kterou má být Bible.

Ženské práce si prý vážíme o pětinu méně než té mužské 

Rozdíl mezi platy žen a mužů činí v ČR 22 %. To znamená, že práce žen si tedy podle ministerstva práce a sociálních věcí ceníme o pětinu méně, než je tomu u mužů. „V evropském srovnání patří ČR mezi tři nejhorší státy. U průměrného výdělku činí tento rozdíl měsíčně 6400 Kč, a to není vůbec malá částka. Tyto peníze v rodinách velmi chybí. Upozorňuji, že podle platných zákonů ČR musejí lidé dostávat za stejnou práci stejnou odměnu,“ upozornila pro Blesk.cz v reakci na vyjádření Bábka ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová (ČSSD). 

Legislativně proti této nespravedlnosti podle ní bojují Rakousko či Francie, zásadní kroky se připravují i ve Velké Británii, Německu či v USA. Ženy tvoří polovinu obyvatelstva. „Považuji za naprosto nemístné, aby tento systémový problém byl přirovnáván k údajné diskriminaci ‚malých, tlustých a plešatých‘,“ upřesnila Marksová.

Ženy mají zásadní podíl na ekonomickém růstu, na výdělku ale moc vidět není 

Na nerovné odměňování se snaží od roku 2010 každoročně upozorňovat i nezisková organizace Business & Professional Women (BPW). Podle jejích zástupkyň mají ženy zásadní podíl na ekonomickém růstu, na jejich výdělku to ale příliš vidět není. „Podhodnocování práce žen a nedostatečné využívání jejich talentu a dovedností znamená ztrátu významného zdroje pro ekonomiku i společnost. Odstranění rozdílů v odměňování tedy přináší prospěch nejen zaměstnancům, ale i zaměstnavatelům – a v konečném důsledku celé společnosti,“ uvedla mluvčí BPW Tereza Melišová. 

Ani v době prosperity se rozdíl v odměňování nezmenšuje. Výdělky žen v soukromém i veřejném sektoru rostou po krizi pomaleji než příjmy mužů. Medián hrubé mzdy, na který dosáhne polovina lidí, je v podnikatelské sféře u žen o pětinu nižší než u mužů. Ve státní a veřejné sféře činí rozdíl mediánu platů žen a mužů zhruba 12 procent, jak ukázaly údaje z informačního systému ministerstva práce o průměrném výdělku.

venxa ( 3. června 2016 23:50 )

Pred ctvrt stoletim jedna z pracovnic v provozu ve fabrice zacala vykrikovat ze chce stejny plat jako chlapi protoze dela stejnou praci jako oni. Tak jsme si zavolali jejiho mistral a dali mu prikaz aby ji dal stejnou mzdu jako chlapum ale taky aby ji nedaval lehci praci jako ostatnim zenam ale pracovat s tezsimi vyrobky jako muzi( davat a vyndavat socastky z lisu). Po par dnech si ta zena zacala stezovat ze je z te prace velice unavena. Rekli jsme ji at si nestezuje protoze ma co chtela. Po trech tydnech dala vypoved protoze byla tak unavena ze uz dal delat nemohla. Bylo to ve vyrobe automobilovych soucastek v Torontu(MAGNA International Inc.). Faktem je ze I kdyz delaji stejnou praci jako muzi tak zeny nepogavaji stejny vykon.

andorea ( 1. dubna 2016 08:09 )

Na nerovné odměňování se snaží od roku 2010 každoročně upozorňovat i nezisková organizace Business & Professional Women (BPW). Podle jejích zástupkyň mají ženy zásadní podíl na ekonomickém růstu, na jejich výdělku to ale příliš vidět není. --------- Slyším neziskovka a "kudla se mi v kapse otevírá". To samé, když slyším Marksová. A to říkám jako ženská!

..krakonos500 ( 1. dubna 2016 07:11 )

No tak ženské do práce neberte a bude po problému. A´t si jdou za Marksovou. Stejně na ně není spolehnutí, nejenže jsou často doma s dětmi, ale hlavně šéfům často lžou a není na ně spolehnutí.

Zobrazit celou diskusi