Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pro Nory prasečí ocásek, pro Maďary červ: Kde se vzal @?

Historie symbolu @ je bohatá. Sahá až do dob Karla IV.
Historie symbolu @ je bohatá. Sahá až do dob Karla IV.  (Autor: Profimedia)
Autor: zst - 
19. března 2016
12:53

Zavináč zná dnes kdekdo. Málokdo ale ví, odkud vlastně tento symbol pochází a co v minulosti znamenal. Ne, nebyl vymyšlen až ve chvíli, kdy bylo třeba oddělit uživatelské jméno majitele e-mailové schránky od domény serveru. Věřte nebo ne, ale symbol zavináče se poprvé dochoval ze stejné doby, kdy se na území Česka chystal převzít vládu Otec vlasti, tedy Karel IV. Zajímavost zveřejnila Mladá fronta Dnes.

Zavináč je neodmyslitelně spjat s e-mailovou komunikací. V roce 1971 první elektronickou poštu odeslal Ray Tomlinson, který před několika dny zemřel ve věku 74 let. Kde ale symbol, o kterém někteří lidé opakovaně neví, kde se na klávesnici nachází, Tomlinson vzal?

On osobně bezpochyby z klávesnice psacího stroje, kde měl své místo už několik desítek let. „Symbol @ se na klávesách psacích strojů objevil někdy před koncem 19. století,“ píše ve své studii Záhadná písmena Keith Houston. „Byl to tehdy obecný symbol, který pro čtenáře (většinou kupce) znamenal: Při koupi tohoto množství máme zboží za tuto cenu. Například: 12 baterií @ 1 libra (při koupi 12 baterií stojí každá jednu libru). A protože psací stroje si tehdy kupovalo víc obchodníků než spisovatelů, mělo to na klávesnici smysl,“ tvrdí Houston.

Tomlinson si ho následně vybral nejspíš proto, že nebyl příliš využívaný a nemohl se tak s ničím plést a dělat zmatky. Symbol měl navíc v angličtině význam „at“ tedy „na“, který je používán v tomto smyslu dodnes (odkaz, na kterém serveru se emailová schránka nachází).

Původ znaku či symbolu je ale třeba hledat mnohem dále v historii. Po původu symbolu pátral také italský akademik Giorgio Stabile, který upozornil na to, že národy symbol různě překládají. Pro Turky je @ růže, pro Nory prasečí ocásek, pro Řeky kachňátko a třeba pro Maďary červ.

V některých jazycích ale odkazuje také ke staré váhové jednotce „arroba“. Důkaz našel na účetních záznamech z 15. století, kdy byl skutečně symbol použit jako náhražka váhové míry. Značka se v tomto případě vztahovala k obilí.

Ve Stabileho rodném jazyce, tedy italštině, se @ překládá jako amfora, což je  nádoba na skladování vína. Vědcovu teorii podpořil dopis z roku 1536, který putoval ze španělského města Sevilla do Říma. Pisatel se zmiňuje o lodích, které připluly z Nového světa a přivezly víno. Nádoby jsou nahrazeny zavináčem.

Nejstarší dochovanou zmínkou o zavináči je pak bulharský překlad řecké kroniky z roku 1345. @ je v ní použit jako úvodní písmeno ve slově Amen.

Bulharský překlad řecké kroniky z roku 1345 a první dochované použití symbolu zavináče. Bulharský překlad řecké kroniky z roku 1345 a první dochované použití symbolu zavináče. | web

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi